• Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
  • 100 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
  • Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Vragen over schroeven? Alles over schroeven - Wovar

Vragen over de verschillende soorten schroeven van Wovar. Welke schroef is geschikt voor welke klus?

Schroeven

Vragen over de verschillende soorten schroeven van Wovar. Welke schroef is geschikt voor welke klus?

Welke schroeven zijn geschikt voor buiten?

Verzinkte schroeven kunnen buiten oxideren, dus roesten. Onze RVS 410 tuinschroeven doen dit niet en zijn net zo sterk als verzinkt schroeven extra sterk. Zorg wel voor goede bitjes zodat de kop van onze schroeven niet beschadigd. Anders kunnen ook onze rvs 410 schroeven gaan oxideren. Wovar levert ook nog een breed assortiment RVS A2 schroeven. Deze oxideren niet maar zijn minder sterk dan onze RVS 410 of verzinkte schroeven. Dit komt omdat RVS A2 een zachtere staalsoort is. Gebruik bij voorkeur altijd onze RVS410 schroeven.

Sluiten
Welke boor dikte moet ik tellerkopschroeven voorboren?

Voorboren wordt altijd aangeraden bij onze tellerkopschroeven. Dit zorgt ervoor dat de schroeven makkelijker worden verwerkt en mooi recht in het hout gedraaid worden. Onze 8 mm dikke tellerkopschroeven boort u voor met een 6 mm dik hardhout boortje. Voor tellerkopschroeven met een lengte van 140 mm of langer gebruikt u onze slangenboor 6 mm. Door een boor te kiezen die 2 mm dunner is dan de schroef. Heeft het schroefdraad nog genoeg vlees in het hout om te zorgen voor een stevige verbinding.

Sluiten
Welke schroeven gebruiken voor een houten terras?

De juiste schroeven kiezen voor een terras is erg belangrijk. Namelijk dienen dergelijke schroeven de werking van hout op te vangen in weer en wind. Daarvoor zijn goedkope RVS schroeven niet geschikt. Wij adviseren daarnaast minimaal 5 mm dikte te kiezen. Niet voor niets hebben wij naam gemaakt met onze Wovar Vlonderschroeven 5x50 mm RVS 410 met torx kop, freesribben en snijpunt. Deze hoogwaardige RVS terrasschroeven zijn geschikt voor 19, 20 , 21 ,25 en 28 mm dikte vlonderplanken.

Sluiten
Bestaan gekleurde schroeven?

Ja, wij leveren schroeven in zwart, wit, geel en grijs. Vaak gebruikt van gevelplaten en zwarte schuttingplanken en zwarte wanden van overkappingen. Bij potdekselplanken altijd 2 schroeven per plank/balk kruising gebruiken en de delel nooit strak opelkaar stapelen. 

Sluiten
Waarvoor gebruik ik een voldraadschroef?

Voldraadschroeven worden veel gebruikt voor metaal op hout verbindingen. Doordat de schroef volledig is voorzien van schroefdraad heeft deze een krachtige verankering in het hout. Hierdoor zit het metaal extra stevig vast. Voor hout op hout verbindingen kunt u beter kiezen voor deeldraad schroeven. Als u met voldraadschroeven hout op hout schroeft, ontstaat er ruimte tussen de houten delen en worden deze niet strak tegen elkaar getrokken. Bij deeldraad schroeven gebeurd dit wel.

Sluiten
Wat is een tellerkopschroef?

Een tellerkopschroef is de opvolger van de traditionele houtdraadbout. Tellerkopschroeven zijn eigenlijk houtbouwschroeven die veel gebruikt worden bij het bouwen van een overkapping. U schroeft bijvoorbeeld heel eenvoudig schuine schoren vast, of 2 dikke 15 x 15 cm balken aan elkaar.

Een tellerkopschroef beschikt over een brede tellerkop van circa 20 mm breed. Deze zorgt voor een groot draagvlak en een hoog klembereik. Dit maakt de schroef geschikt voor zware bouwconstructies. In de tellerkop zit een torx 40 aandrijving verwerkt. Dit zorgt ervoor dat u de schroeven super snel kunt verwerken ten opzichte van houtdraadbouten met een zeskantkop.

Sluiten
Wat is een schotelkopschroef?

Een schotelkopschroef wordt ook wel tellerkopschroef of houtbouwschroef genoemd. Deze schroef is de opvolger van de houtdraadbout. Het verschil is dat de schotelkopschroeven een torx 40 aandrijving hebben en houtdraadbouten een zeskantkop aandrijving. Schroeven met een torx kop zijn sneller te verwerken in hout. De kop van Wovar schotelkopschroeven is circa 20 mm breed en wordt veel gebruikt voor zware bouwconstructies zoals overkappingen.

Sluiten
Wat is een vlonderschroef?

De naam zegt het al, dit is een schroef speciaal ontwikkeld voor het bevestigen van vlonderplanken. Onze vlonderschroeven RVS 410 zijn speciaal gehard en oxideren niet. Normale RVS A2 schroeven zijn minder sterk en kunnen de werking van vlonderplanken niet aan. Bij de rvs410 vlonderschroeven is dit geen probleem.

Naast de staalsterkte hebben vlonderschroeven ook een mooie verzonken kop met daaronder freesribben. Deze valt helemaal weg in uw vlonderplanken wat zorgt voor een prachtige afwerking. De extra diepe torx 25 indruk zorgt ervoor dat de schroeven niet beschadigen tijdens het indraaien. Door de handige snijpunt/ boorpunt is voorboren niet altijd noodzakelijk en splijt het hout niet. De schach tribben boven het schroefdraad zorgen voor minder inschroef weerstand. Hierdoor schroeft u meer vlonderschroeven per acculading.

Extra voordelen bij Wovar vlonderschroeven!

Bij Wovar krijgt u bij iedere doos vlonderschroeven een gratis perfect passende torx bit. Daarnaast krijgt u bij iedere bestelling van vlonderschroeven gratis afstandhouders. Deze helpen u de juiste ruimtes tussen de vlonderplanken aan te houden. U krijgt 2 gele en 1 rode afstandhouder. Als u hardhouten vlonderplanken monteert kiest u voor 1 gele en 1 rode afstandhouder. Bij vlonderplanken van zachthout gebruikt u de 2 gele afstandhouders.

Bekijk ook onze handige video over onze RVS vlonderschroef Torx

Sluiten
Wat verstaat men onder geharde schroeven?

Geharde schroeven worden in een speciale machine sterker gemaakt. 

Sluiten
Wat is een golfplaatschroef?

Een golfplaatschroef is, wat de naam al doet vermoeden, een schroef om golfplaten te bevestigen. De golfplaatschroeven van Wovar zijn gemaakt van RVS A2 staal en beschikken over een EPDM-ring. Hierdoor roesten de golfplaten niet en zorgen ze voor een waterdichte montage. De golfplaatschroeven zijn uitsluitend te gebruiken om golfplaten op houten onderconstructies vast te schroeven

Golfplaatschroeven zijn erg populair en beschikbaar in de maten 4.5 x 50 mm tot en met 4.5 x 100 mm. Wovar levert ook golfplaatbouten. Deze zijn dikker en meer geschikt voor zwaardere golfplaten met een steile dakconstructie.

Sluiten
Wat zijn freesribben van een schroef?

FreesribbenDat zijn de ribbels onder de kop van de schroef. Deze zorgt ervoor dat de kop mooi verzinkt in hout. Hierdoor krijgt u een prachtige afwerking. Op de afbeelding hiernaast ziet u precies wat Wovar bedoeld met freesribben.

Sluiten
Wat is een snijpunt van een schroef?

Een snijpunt van onze Wovar schroeven is een soort zaagsnede die het schroefdraad van de schroef onderbreekt. Dit wordt ook wel een boorpunt genoemd. Het voordeel van een snijpunt is dat deze voorboren in zachte houtsoorten overbodig maakt. Soms is het zelfs niet nodig om in hardhout voor te boren dankzij de snijpunt. Ook zorgt een snijpunt ervoor dat dun plaatmateriaal niet splijt. Op de afbeelding hiernaast staat weergegeven hoe een snijpunt eruit ziet.

Sluiten
Wat is een torx kop?

Een torx kop is een zeskantige aandrijving voor schroeven. Torx aandrijving zorgt voor extra grip zodat uw machine niet slipt en een optimale krachtoverbrenging heeft tijdens het indraaien van uw schroef. Bij torx aandrijving is de kans dat uw schroef beschadigd tijdens het indraaien. Wovar levert torx schroeven met een bit maar van TX10, TX20, TX25, TX30 en TX 40.

Professionals zoals bouwvakkers en timmermannen gebruiken veelal schroeven met torx aandrijving. Wovar levert gratis torx bits bij iedere doos spaanplaatschroeven verzinkt, tuinschroeven verzinkt en vlonderschroeven rvs 410

Op de afbeelding hieronder staat een torx bit weergegeven.

Sluiten
Wat is pozidrive?

Pozidrive is een kruiskop aandrijving waarbij de standaard kruiskop is voorzien van een tweede kruisje. Dit zorgt voor een soort ster vormige insnijding. Door het tweede kruisje wordt een betere krachtoverbrenging gegenereerd dan bij een normale kruiskop aandrijving. Onze spaanplaatschroeven met pozidrive aandrijving zijn ideaal voor thuisgebruik. 

Hieronder ziet u een afbeelding van een pozidrive kop met de daarbij behorende bit.

Wat is pozidrive

Sluiten
Wat is een deeldraadschroef?

Dat is een schroef die deels is voorzien van schroefdraad. Deeldraad schroeven zijn zeer geschikt voor hout op hout constructies. Doordat de schroef deels is voorzien van schroefdraad trekt deze de houten elementen strak tegen elkaar aan. Bij gebruik van een voldraadschroef voor hout op hout constructies zal er ruimte ontstaan tussen het hout.

Wovar levert ijzersterke deeldraad schroeven verzinkt torx

Sluiten
Wat is een boorschroef?

Een boorschroef is niets anders dan een zelftappende schroef. Een boorschroef heeft een boorkop die zonder voorboren in metaal zoals aluminium of verzinkt staal geschroefd kan worden. Een boorschroef wordt ook wel een zelftapper genoemd. Bij Wovar verkrijgbaar in verzinkt en RVS in diverse lengtes. 

Sluiten