CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Op werkdagen besteld, in 1-2 dagen in huis!
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
gipsplaten-monteren-gipsplaatschroeven 26 dec

Gipsplaten bevestigen met gipsplaatschroeven

Terug naar overzicht

Wilt u gipsplaten als wand maken of aan een muur monteren? Lees dan deze blog! Hierin wordt alles uitgelegd over de voor- en nadelen van gipsplaten, de bevestiging van de platen met gipsplaatschroeven en alles waar u rekening mee dient te houden bij de montage. Zo vindt u een stap voor stap uitleg over hoe u een eigen gipswand realiseert!

Gipsplaten

Gipsplaten, ook wel bekend als gipsvezelplaten of ’drywall’ zijn platen gemaakt van gips en vezels die worden gebruikt voor het afwerken van binnenmuren en plafonds. Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van gipsplaten. Ten eerste zijn ze gemakkelijk te snijden en te bewerken, wat betekent dat ze gemakkelijk op maat kunnen worden gemaakt voor projecten met afwijkende afmetingen. Ze zijn ook licht van gewicht en gemakkelijk te vervoeren. Bovendien zijn gipsplaten goedkoop en bieden ze een goede thermische isolatie. 

Wel zijn er ook enkele nadelen aan het gebruik van gipsplaten. Zo zijn ze kwetsbaar voor vocht en kunnen ze uitzetten of krimpen als ze blootgesteld worden aan extreme temperaturen. Ook zijn ze gevoelig voor beschadiging. Zo kunnen ze gemakkelijk krassen of deuken oplopen. Wanneer u gipsplaten gaat bevestigen, of iets aan uw gipsplaten wilt bevestigen, heeft u gipsplaatschroeven nodig. 

Welke gipsplaatschroeven

Gipsplaatschroeven zijn ook bekend onder de naam snelbouwschroeven en gipskartonschroeven en hebben een kruiskop. Er zijn verschillende soorten gipsplaatschroeven die u kunt kiezen, afhankelijk van het doel waarvoor u ze wilt gebruiken. Houd hierbij rekening met de volgende dingen:

  • Schroefdraad: Zorg ervoor dat u gipsplaatschroeven kiest met een schroefdraad die past bij de materialen waar u ze in wilt bevestigen. Als u bijvoorbeeld gipsplaatschroeven wilt gebruiken in hout, heeft u schroeven met een houtdraad nodig. In het assortiment van Wovar zitten schroeven voor metalen, houten en kunststof constructies, waardoor u bij Wovar altijd aan het juiste adres bent voor het monteren van gipsplaten.
  • Materiaal: Gipsplaatschroeven komen in verschillende materialen, zoals staal en gefosfateerd staal. De gipsschroeven van Wovar zijn uitsluitend gemaakt van zwart gefosfateerd staal. Dit is het ideale materiaal voor gipsplaatschroeven, omdat ze niet gaan roesten na het stucen. Dit is bij normale schroeven wel het geval. Na verloop van tijd zal deze roest door het stucwerk heen zichtbaar worden. Gefosfateerde schroeven zijn dus altijd de juiste keuze.
  • Diameter: De diameter van de schroef heeft verband met de dikte van het materiaal wat u wilt bevestigen aan uw gipsplaat. Als het te bevestigen materiaal bijvoorbeeld erg dik is of als u gipsplaatschroeven wilt gebruiken in een dikke constructie, kunt u het beste kiezen voor gipsplaatschroeven met een grotere diameter. 

Welke lengte schroeven gebruiken

In het algemeen is het aan te raden om gipsplaatschroeven te gebruiken die voor ongeveer 2/3 deel in het te bevestigen materiaal geschroefd kan worden. Zo weet u zeker de schroef goed in de gipsplaat en het bevestigde materiaal blijft zitten. Wilt u iets ophangen aan uw gipswand? Houd dan rekening met het gewicht van het te bevestigen object. Als het object zwaar is, heeft u langere schroeven nodig om ervoor te zorgen dat het goed blijft hangen. Als u bijvoorbeeld een zware spiegel wilt bevestigen, heeft u langere schroeven nodig dan wanneer u een kleine fotolijst wilt bevestigen.

Pluggen voor gipsplaten

Gewone pluggen zijn over het algemeen niet erg geschikt voor gipsplaten. Dit komt door de korrelstructuur in de binnenkant van de plaat. Normale pluggen werken op basis van uitzetting, waardoor ze zich vastzetten in het materiaal. Dit is echter niet goed geschikt voor gips, omdat het materiaal gemakkelijk verkruimelt en mee gaat bewegen. Om dit te voorkomen, zijn er speciaal ontworpen pluggen voor gebruik in gipsplaten. Deze pluggen zijn gemaakt van zachte materialen zoals kunststof of rubber en hebben een ronde of platte punt die minder kans heeft om het gipsplaatmateriaal te beschadigen. Wovar biedt gipsplaatpluggen in verschillende maten waarmee u op een veilige en betrouwbare manier schroeven in gipsplaten kan bevestigen. 

Gipsplaat bevestigen

Wanneer u gipsplaten als wand wilt gebruiken, heeft u eerst een houten of metalen geraamte nodig waar u de gipsplaten aan kunt monteren. Om een houten geraamte voor gipsplaten te maken en vervolgens de gipsplaten te bevestigen, volgt u de volgende stappen:

  1. Verzamel de benodigde materialen. Bij een houten geraamte heeft u het volgende nodig: 
    - Houten balken
    - Gipsplaten 
    - Gipsplaat pluggen
    - Gipsplaatschroeven
    - Spaanplaatschroeven

    Voor bevestiging heeft u het volgende gereedschap nodig:
    - Boormachine
    - Rolmaat
    - Potlood
    - Waterpas 
    - Afbreekmes
    - Een bit voor gipsplaatschroeven
     
  2. Bepaal de locatie en de grootte van het framework. Meet de afstand tussen de vloer en het plafond met een rolmaat en markeer met een potlood op de vloer of de muur waar het geraamte moet worden geplaatst. 
     
  3. Monteer het geraamte. Monteer balken recht onder elkaar op de vloer en het plafond. Dit doet u met behulp van slagpluggen bij een betonnen ondergrond en houtschroeven bij een houten ondergrond. Plaats vervolgens palen tussen de balken. Deze moeten strak tussen de vloer- en plafondbalk komen. Het is belangrijk om goed te controleren of dit waterpas staat. Houd ook rekening met de tussenafstand van de palen in uw raamwerk. Dit is namelijk van belang bij het plaatsen van de gipsplaten. Bij 12,5 mm, of dikkere gipsplaten, kunt u een tussenafstand aanhouden van 60 cm. Gebruikt u dunnere gipsplaten? Maak dan gebruik van een tussenafstand van 30 cm. Wanneer u dit allemaal gedaan heeft, kunt u de palen gaan vastzetten met houtschroeven.
     
  4. Maak de gipsplaat op maat. Dit kunt u gemakkelijk doen met een afbreekmes. In de lengte maakt u uw gipsplaat één centimeter korter de lengte van uw houten geraamte. Dit is belangrijk, omdat hout gaat uitzetten en krimpen. Zo verzekert u zichzelf van altijd goed passende gipsplaten. In de breedte zorgt u ervoor dat de uiteindes van de gipsplaten altijd op het houten framework terecht komen. Voorbeeld: Bij een tussenafstand van de palen van 60 cm kunt u gipsplaten van 60, of 120 cm breed plaatsen, zodat dit goed op elkaar aansluit.
     
  5. Bevestig de gipsplaten aan het geraamte. Hierbij gebruikt u gipsplaatpluggen en gipsplaatschroeven om de gipsplaten aan de houten balken te bevestigen. Zorg ervoor dat de gipsplaten stevig en recht tegen het framework worden bevestigd. Monteer ongeveer om de 30 cm een gipsplaatschroef voor een stevige bevestiging. Om ervoor te zorgen dat u de schroeven netjes door de gipsplaat heen schroeft, maakt u bij montage gebruik van een bit met stop. Dit bitje is speciaal gemaakt voor gipsplaatschroeven.
     
  6. Werk het mooi af. Voeg eventueel afwerkingsmaterialen toe, zoals gipsplaatvuller, waarmee u de schroeven weg kunt werken, Vervolgens kunt u de wand voorzien van behang of verf, om het geheel mooi te maken.

Gipsplaatschroeven video

Heeft u meer hulp nodig bij het monteren van gipsplaten? Geen paniek. Jesse legt in onderstaande video nog eens haarfijn uit hoe dit in zijn werk gaat.

Producten die passen bij deze blog