• Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
  • 100 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 59 euro
  • Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
Tijdelijke actie: gratis verzending vanaf €59,- in plaats van €79,-

Filters

Sorteren
Materiaal
Keurmerk
Voorraad
Prijs
tot

Rookmelders

Per 1 Juli 2022 wordt het verplicht in Nederland om een rookmelder te hebben. U moet een rookmelder hebben op elke woonverdieping in uw huis en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Daarvoor is het bouwbesluit aangepast zodat u wettelijk verplicht wordt daaraan te voldoen. Hoog tijd dus om een brandmelder aan te schaffen.

Gelukkig hebben we bij Wovar gekeurde rookmelders in het assortiment voor een schappelijke prijs. We hebben zowel voordelige modellen als luxe modellen met allerlei functies voor een betere veiligheid. De rookmelders zijn te installeren met behulp van dubbelzijdige plakstrips of schroeven. We raden u aan om schroeven te gebruiken, zodat de rookmelder altijd goed en stevig gemonteerd kan worden.

De wet houdt in dat op iedere bouwlaag een goedgekeurde brandmelder moet hangen. Een zolderruimte die gebruikt wordt als verblijfsruimte heeft geen melder nodig. Als u bijvoorbeeld een besloten gang op de begane grond heeft, die een vluchtroute is voor een verdieping erboven, moet u daar ook een rookmelder ophangen.

De rookmelders in ons assortiment voldoen aan zowel het NEN-14604 en CE-keurmerk. U hoeft niet per se een rookmelder te kopen met een batterijduur van tien jaar, een duur van 1 jaar is voldoende. Wel raden we u aan om een brandmelder te kopen met een langere batterijduur, zodat u vervelende piepjes in de nacht kunt vermijden en geen batterijen hoeft te wisselen. Met de draadloze rookmelders van Wovar bent u er van verzekerd dat als er ergens brand is, u dat in het hele huis meteen merkt door het alarm.

1 producten
Sorteren op voorraad
1-1 van de 1 producten

Veelgestelde vragen

Door een rookmelder in uw woning of pand te plaatsen, zorgt u voor meer veiligheid. Daarnaast zijn rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht. Voor een eventuele verzekering kan dit dan ook gevolgen hebben. Een rookmelder schaft u echter niet alleen aan omdat deze verplicht is. U zorgt ervoor dat u zelf altijd gewaarschuwd wordt voor brandgevaar. Zo houdt u uzelf en uw medemens veilig wanneer er een brand uitbreekt. 

Bij nieuwbouw zijn rookmelders al een langere tijd verplicht. Vanaf 1 juli 2022 zijn deze echter ook verplicht voor bestaande bouw. Iedere woning en ieder pand moet dan dus voorzien zijn van rookmelders. Deze dienen dan op iedere etage en afgesloten ruimte te hangen. 

Rookmelders zijn soms ook te koppelen met elkaar. Dit betekent dat wanneer een rookmelder boven op zolder rook detecteert, al uw rookmelders afgaan. Zo hoort u beneden ook dat er gevaar dreigt. Of uw rookmelder koppelbaar is, ligt aan het merk en type rookmelder. Slimme rookmelders zijn vaak te koppelen doormiddel van uw wifi netwerk. Ook zijn er rookmelders verkrijgbaar die u draadloos aan elkaar kunt koppelen. Hiervoor moet u meestal op een knop drukken. Deze zogeheten inleer-toets drukt u bij iedere rookmelder in totdat er een lampje gaat branden. De knop kan in een dun gat verwerkt zijn, wat betekend dat u een scherp voorwerp zoals een speld nodig heeft. Dit is echter verschillend voor ieder merk en type. 

Om maximale werking uit uw rookmelder(s) te halen, is het belangrijk de juiste plek te bepalen. Een rookmelder hangt u op iedere verdieping. Daarnaast is het belangrijk om uw rookmelder langs uw vluchtroute te plaatsen. Denk hierbij aan de overloop en de hal bij binnenkomst. Heeft u een groot oppervlak of afgesloten ruimtes? Dan is het verstandig extra rookmelders bij te plaatsen. Een rookmelder plaatst u ten minste 50 cm van een muur of hoek. Hierbij is het belangrijk dat deze niet op de tocht of bij een ventilator in de buurt hangt. Hang rookmelders altijd tegen het plafond, voor maximaal effect. 

Op sommige plaatsen kunt u beter geen rookmelder ophangen. Denk hierbij aan een plekje boven de verwarming of bij een ventilator. Ook op plaatsen waar veel tocht is kunt u beter geen rookmelder plaatsen. Bij stoom of damp van een fornhuis, kooktoestel of ander apparaat is het ook niet verstandig om een rookmelder te monteren. 

Een optische rookmelder is gebasseerd op basis van infrarood lichtstralen. Deze rookmelder heeft een infrarood zender met een aantal spiegeltjes en een ontvanger. Wanneer de infrarood lichtstralen onderbroken worden, komen deze niet meer binnen bij de ontvanger. Dit is het geval wanneer de rookmelder rook opvangt. In deze situatie gaat de rookmelder het alarmsignaal aanzetten, waardoor u gewaarschuwd wordt voor de rook en de vermoedelijke brand. 

Ionische rookmelders werden vroeger veel gebruikt. Deze rookmelders werken op basis van een licht radioactief deeltje. Deze licht radioactieve lading wordt beïnvloedt door de aanwezigheid van rook. Deze verandering van de lading zorgt ervoor dat de rookmelder overgaat op het alarmsignaal.  Dit type rookmelders wordt tegenwoordig niet meer verkocht, omdat het lichtradioactief afval lastig te verwerken is. 

Wovar Blog
Alle laatste trends op klusgebied!
Lees meer
Zakelijke klant worden

Steeds meer klusbedrijven, hoveniers en houthandels ontdekken Wovar

  1. Extra korting voor grootverbruikers;
  2. Direct contact met opgeleide specialist;
  3. Een handige bestelgeschiedenis;
Lees meer

De rookmelders in het assortiment van Wovar voldoen aan alle wettelijke keurmerken. Het monteren van een rookmelder is vrij eenvoudig. De meeste rookmelders krijgen bevestigingsmateriaal meegeleverd. Als u een optische rookmelder wilt installeren moet u die aan het plafond vastmaken en er voor zorgen dat de melder een stuk van de muur afhangt.

Rookmelder plaatsen

Om de rookmelder simpelweg vast te maken kunt u gebruik maken van dubbelzijdige tape. De kleefkracht daarvan kan over tijd afnemen. Daarom raden we u aan de rookmelder vast te schroeven. Hiervoor heeft u een boortje nodig, wat nylon pluggen en schroeven. Daarnaast heeft u een betonboor nodig om een gat te kunnen boren in het plafond.

Het boortje heeft dezelfde maat nodig als die van de nylon plug. Voor bijvoorbeeld een 6 mm dikke plug, neemt u een betonboortje van 6 mm dik. Druk de plug in het plafond en haal de schroeven door de onderkant van de rookmelder. Draai vervolgens de schroeven vast in de plug, waarna de rookmelder vastklikt.

Rookmelders kopen

Een rookmelder kopen doet u gemakkelijk en snel bij Wovar. We leveren rookmelders uit eigen voorraad, zodat ze morgen al in huis kunnen zijn. Gaat u uw complete woning voorzien van rookmelders? Ook dan kunt u bij Wovar terecht. We bieden namelijk aantrekkelijke staffelkortingen bij afname van meer dan vijf rookmelders. Koopt u de rookmelders zakelijk? Dan wijzen we u graag op ons zakelijk account. Hiermee komen diverse bedrijven in aanmerking voor aanvullende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan een zakelijke korting op ons ruime aanbod. 

Naast rookmelders en koolstofmonoxidemelders nu ook A-kwaliteit Led verlichting te koop bij Wovar. Kies uit terreinverlichting in de vorm van breedstralers, kantoorverlichting van led, tuinverlichting of bouwlampen.