CURRENT LOCALE nl-nl

  • Voor 20:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
afgebroken-schroef-verwijderen 23 apr

Hoe verwijder je een afgebroken schroef?

Terug naar overzicht

Iedere klusser heeft het vast wel eens meegemaakt; een afgebroken schroef. Wanneer u schroeven van inferieure kwaliteit gebruikt, of teveel kracht uitoefent op een schroef, knapt de schroef af. Dit kan natuurlijk heel vervelend zijn, omdat u niet verder kunt met het materiaal. Iets wat vast zit kan niet meer los, iets wat los zit wil niet meer vast op dat punt. Om deze schroef op een nette manier te verwijderen, heeft u meerdere opties die uitkomst bieden.

Uitboren

Als eerste hebben we de meest effectieve, maar ook meest agressieve optie; het uitvoeren van de schroef. Deze methode werkt voor iedere schroef, maar brengt ook enige risico's met zich mee. U kunt tijdens het uitboren ook het oppervlak beschadigen waar de schroef in vast zit. Voor deze mogelijkheid heeft u een stabiele arm nodig. Voor het uitboren van een schroef gebruikt u metaalboren. De metaalboor moet tenminste de dikte van de schroef hebben. Zorg ervoor dat u een begin maakt die precies in het midden van de schroef zit. Zo voorkomt u beschadiging aan het materiaal om de schroef heen. 

Nadat u de schroef heeft uitgeboord, kan het voorkomen dat uw materiaal ook een stuk is uitgeboord. Om dit te herstellen, maakt u gebruikt van plamuur, kneedbaar hout of een andere vuller. Zorg ervoor dat u dit volledig laat uitharden voordat u opnieuw met het oppervlak gaat werken. 

Dolgedraaide schroef verwijderen

Voor het verwijderen van een dolgedraaide schroef hebben wij ook een aantal trucjes. Een trucje dat in sommige gevallen uitkomst biedt, is een ouderwets stuk elastiek. Knip een stuk breed postbode-elastiek en plaats dit over de afgebroken schroef. Pak vervolgens een schroevendraaier of elektrische schroefmachine en druk deze extra stevig tegen het elastiek (en dus de schroef) aan. Belangrijk om te vermelden bij de elastiek truc, is dat u rustig moet draaien. Een accuschroefmachine op volle snelheid zal namelijk geen grip krijgen op het oppervlak. Het is dus het beste om dit met een simpele schroevendraaier te proberen. 

Hamer 

Voor deze optie heeft u een schroevendraaier en een hamer nodig. U plaatst de schroevendraaier stevig tegen de afgebroken schroef aan, waarna u een paar maal met de hamer slaat. Als deze optie werkt, zult u zien dat de schroevendraaier een stuk in de schroef is geslagen, waardoor u een soort nieuwe schroefkop heeft gecreëerd. Blijf hard op de schroef drukken en draai deze uit het oppervlak. Gebruik voor deze optie een stevige schroevendraaier. Mocht u niet genoeg kracht kunnen zetten, kunt u een tang of steeksleutel erbij pakken. Met de steeksleutel draait u dan aan de schroevendraaier. Wanneer de schroef is afgebroken, maar nog wel een stuk uitsteekt, kunt u ook gebruik maken van de klauw op de hamer of een tang.

Verwijder set

Tot slot is er de schroef verwijder set. Deze bitjes gebruikt u samen met uw boormachine en verwijderen de meeste schroeven, zonder dat hier een grote inspanning voor nodig is. Voor een uitgebreid stappenplan verwijzen wij u graag naar onze blog "Hoe verwijder je een dolgedraaide schroef?".

Producten die passen bij deze blog