• Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
  • 100 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
  • Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Filters

Sorteren
Materiaal
Dikte
Kleur
Voorraad
Prijs
tot

Pianoscharnieren

Op zoek naar pianoscharnieren voor een uitgelijnde en strakke bevestiging? Pianoscharnieren worden veel gebruikt voor kleine deurtjes, luiken of meubels. Ze hebben hun naam natuurlijk te danken aan het feit dat ze in piano's gemonteerd zijn en daar de klep boven de toetsen dragen. Pianoscharnieren onderscheiden zich op meerdere aspecten van gewone scharnieren. Zo verschillen ze flink in formaat in vergelijking met andere scharnieren. 

Pianoscharnieren zijn smaller en worden vaak in langere lengtes verkocht. De breedtemaat van de scharnieren zijn vrijwel altijd 32 mm. De lengtemaat varieert tussen 300, 500 en 1000 mm, dit kan achteraf altijd makkelijk worden ingekort met een ijzerzaag. Ze zijn tevens verkrijgbaar in verschillende materialen. Bij Wovar vindt u pianoscharnieren RVS, zwart en messing.

Wovar levert pianoscharnieren in Nederland en België altijd binnen 24 uur, mits deze voorradig zijn. Op zoek naar een andere soort scharnier? Bekijk dan ons gehele aanbod scharnieren. Hier vindt u onder andere zwarte scharnieren, kogelscharnieren en paumelle scharnieren

11 producten
Sorteren op voorraad
1-11 van de 11 producten
A-Merk voor al uw schroeven, bouten en andere ijzerwaren
Goedkoper dan bouwmarkten
Gratis bezorging vanaf 79 euro
A-Merk voor al uw schroeven, bouten en andere ijzerwaren

Veelgestelde vragen

Een pianoscharnier is een lang en dun scharnier. De naam is zo, omdat het scharnier vaak wordt toegepast bij piano´s. Het scharnier kenmerkt zich doordat deze zeer lang is, bij Wovar bestelt u pianoscharnieren tot wel 175 cm lang! U kunt het lange scharnier gebruiken voor onder andere, dubbele deuren, meubels of luiken. 

Een pianoscharnier heeft eigenlijk dezelfde werking als een ´normaal´ scharnier. Alleen de lengte van een pianoscharnier zorgt voor extra stevigheid. Bij langere en soms zwaardere voorwerpen, zoals bijvoorbeeld grote luiken, kan een kort scharnier het eerder begeven. Bij lange scharnieren wordt de kracht verdeeld, waardoor het scharnier dus een stuk sterker is. 

De pianoscharnieren van Wovar zijn voorzien van montagegaten. Afhankelijk van de lengte van het scharnier verschilt het aantal montagegaten. U monteert het pianoscharnier net als een normaal scharnier, namelijk met schroeven. Bevestigt u het scharnier op hardhout? Boor het hout dan even voor, zodat u de schroeven gemakkelijk aan kunt draaien. Wovar biedt verschillende pianoscharnieren, waarbij u gebruik kunt maken van verschillende schroeven. Alle specifieke informatie per pianoscharnier vindt u op de productpagina´s.

Pianoscharnieren laten zich perfect inkorten met een ijzerzaag. Zorg ervoor dat u het pianoscharnier goed ondersteund tijdens het zagen en gebruik een scherpe ijzerzaag is ons advies. Pianoscharnieren kennen we al in veel standaard lengtematen, maar de kans dat u exact deze maat nodig heeft is natuurlijk erg klein. Gelukkig is het inkorten een kleine klus!

Pianoscharnieren hebben veel voordelen ten opzichte van normale scharnieren. Denk aan de eenvoudige montagewijze, het grote draagvlak en het makkelijk inkorten van de scharnieren. Pianoscharnieren zijn makkelijk te plaatsen aangezien u de scharnieren rechtstreeks op de materialen schroeft, hierbij hoeft u niet te frezen door de dunne ingeklapte dikte van de scharnieren. Gebruik onze handige schroeven voor pianoscharnieren om de montage te vereenvoudigen!

Wovar Blog
Alle laatste trends op klusgebied!
Lees meer
Zakelijke klant worden

Steeds meer klusbedrijven, hoveniers en houthandels ontdekken Wovar

  1. Extra korting voor grootverbruikers;
  2. Direct contact met opgeleide specialist;
  3. Een handige bestelgeschiedenis;
Lees meer

Pianoscharnier inkorten

Zoals aangegeven is het dus gemakkelijk het pianoscharnier naar uw eigen gewenste lengte te zagen. Dit kan eenvoudig met een ijzerzaag. Heeft u geen bankschroef waar het pianoscharnier in kan? Bevestig het pianoscharnier dan alvast op het eerste gedeelte van het te bevestigen materiaal. Zo heeft u houvast aan het scharnier en zaagt u deze eenvoudig door. 

Het bevestigen van een pianoscharnier

Pianoscharnieren zijn eenvoudig te bevestigen, doordat ze beschikken over vele montagegaten. In het assortiment van Wovar zijn de schroeven voor pianoscharnieren RVS en messing te vinden, dit zijn schroeven die speciaal bedoelt zijn voor het bevestigen van de pianoscharnieren. Is het pianoscharnier niet van RVS of messing? Dan worden veelal de spaanplaatschroeven of andere schroeven met een platte kop gebruikt. De dikte van de schroeven hangt af van de montagegaten. Bevestigt u de pianoscharnieren met schroeven? Houd er dan rekening mee dit te doen vanuit het midden. Hiermee houdt u speling op de bladen en gaat u het golven van de bladen tegen. Begin vanuit het midden met het bevestigen van de schroeven en ga vanuit hier verder naar buiten.

Schroeven pianoscharnier plaatsen

Tip: is de kop van de schroef die u gebruikt te groot waardoor de ruimte tussen de twee delen van het pianoscharnier te klein is als deze openstaat? Plaats de schroeven dan om en om aan de twee kanten van het pianoscharnier. Zo komen de koppen van de schroeven niet tegen elkaar aan en sluit het scharnier beter aan.

Plaatsing op zachthout of hardhout

Plaatst u de pianoscharnieren op hout? Houd er dan rekening mee dat er verschil zit in montage op zachthout of montage op hardhout. Plaatst u ze op hardhout? Dan is het belangrijk het hout even voor te boren. Dit kan eenvoudig met een van onze hardhoutboren. De dikte van de hardhoutboor die u gebruikt, hangt natuurlijk af van de dikte van de schroef. Zorg ervoor dat de boor ongeveer 1.5 mm dunner is dan de schroef. Wanneer u de pianoscharnieren bevestigt op zachthout, hoeft u deze niet voor te boren en plaatst u de schroeven direct in het hout.

Voordelen van een pianoscharnier 

Aan het gebruik van pianoscharnieren zitten een aantal flinke voordelen. Doordat de scharnieren een geheel zijn, is het gemakkelijk deze uit te lijnen. De scharnierende gedeeltes zitten al aan elkaar vast, dus het is gemakkelijk de twee onderdelen recht aan elkaar te bevestigen zonder dat de deur gaat hangen.

Pianoscharnieren bestellen

Bestel hoogwaardige pianoscharnieren in het RVS, zwart en messing nu bij Wovar! U kunt de pianoscharnieren de volgende dag nog in huis ontvangen in heel de Benelux. Hoveniers, bouw- en klusbedrijven profiteren van zakelijke kortingen door een zakelijk account aan te maken.

Bent u op zoek naar andere soort scharnieren? Bekijk dan ook onze kogelscharnieren, paumelle scharnieren en standaard scharnieren.