• Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
  • 100 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
  • Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
A-Merk voor al uw schroeven, bouten en andere ijzerwaren
Goedkoper dan bouwmarkten
Gratis bezorging vanaf 79 euro
A-Merk voor al uw schroeven, bouten en andere ijzerwaren

Populaire producten

Veelgestelde vragen

Een scharnier is een mechanisch apparaat dat gebruikt wordt om twee objecten aan elkaar te verbinden, waardoor deze objecten in beweging kunnen worden gebracht ten opzichte van elkaar. Scharnieren worden vaak gebruikt om deuren, ramen, kasten, en andere objecten te openen en te sluiten. Een scharnier bestaat meestal uit twee delen: een bevestigingsplaat of knop die bevestigd is aan het vaste object, en een scharnierarm die bevestigd is aan het bewegende object. Wanneer de bewegende object beweegt, beweegt de scharnierarm met het object en draait rond de bevestigingsplaat. Hierdoor kan de deur of het raam openen of sluiten.

Onzichtbare scharnieren, ook wel blinde of verdekte scharnieren genoemd, zijn een type scharnier dat onzichtbaar is wanneer de deur gesloten is. Dit betekent dat het scharnier niet zichtbaar is aan de buitenkant van de deur en alleen zichtbaar is aan de binnenkant. Deze scharnieren worden vaak gebruikt voor binnendeuren en buitendeuren, omdat ze een strakkere en moderne uitstraling geven aan de deur. Onzichtbare scharnieren worden vaak gecombineerd met bijpassende deurklinken en luxe magneetsloten voor een harmonieuze afwerking van de deur. Ze zijn eenvoudig te installeren met de juiste freesmal.

 

Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden voor scharnieren, waaronder RVS, messing, zwart gepoedercoat en messing.

  • RVS scharnieren zijn een populaire keuze omdat ze sterk, corrosiebestendig en onderhoudsvriendelijk zijn. RVS scharnieren hebben ook een esthetisch aantrekkelijke glanzende afwerking die makkelijk schoon te houden is.

  • Messing scharnieren zijn ook een populaire keuze vanwege hun sterkte en duurzaamheid. Messing scharnieren hebben een warme gouden afwerking, die een klassieke uitstraling geeft en makkelijk te polijsten is.

  • Zwart gepoedercoat scharnieren zijn een afwerking die wordt toegepast op metaal. Dit maakt ze niet alleen sterk en corrosiebestendig, maar geeft ook een mooie matte afwerking, die perfect matcht met moderne gebouwen.

Het materiaal dat u kiest voor uw scharnieren is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en uw project.

Paumellescharnieren (ook wel deurscharnieren genoemd) zijn een type scharnier dat vaak gebruikt wordt voor zware deuren, zoals buitendeuren of binnendeuren van gebouwen. Het woord 'paumelle' komt oorspronkelijk uit het Frans en verwijst naar de knop of het handvat aan de bovenkant van het scharnier. Deze knop of het handvat wordt gebruikt om de deur te openen en te sluiten.

Paumellescharnieren bestaan uit twee delen, een statisch deel dat bevestigd is aan de deurpost en een beweegbaar deel dat bevestigd is aan de deur. De scharnierpin verbindt deze twee delen en zorgt voor de beweging van de deur. Paumellescharnieren zijn ontworpen om zware deuren te ondersteunen en zijn vaak steviger dan andere soorten scharnieren. Het zijn vaak stalen constructie die grote belasting kunnen dragen. Vaak worden deze gebruikt in deuren van gebouwen zoals deuren van kantoorgebouwen of woningen.

Wovar Blog
Alle laatste trends op klusgebied!
Lees meer
Zakelijke klant worden

Steeds meer klusbedrijven, hoveniers en houthandels ontdekken Wovar

  1. Extra korting voor grootverbruikers;
  2. Direct contact met opgeleide specialist;
  3. Een handige bestelgeschiedenis;
Lees meer

Scharnieren

In de webwinkel van Wovar kunt u ook scharnieren kopen. Denk aan scharnieren voor deuren, ramen kasten, deurtjes, kisten of andere toepassingen. Wij leveren in heel Nederland en Vlaanderen hoogwaardige RVS scharnieren en van verzinkt staal. Maar ook zwarte scharnieren, kogelrscharnieren, pianoscharnieren en paumelle scharnieren. Wovar levert scharnieren uit eigen voorraad vaak al binnen 24 uur bij u thuis.

Wovar is dé leverancier voor scharnieren. Het gaat hierbij om alle soorten en maten. Hierboven hebben we al laten zien in welke soorten we goed zijn! Hieronder gaan we nog iets dieper in op de verschillende soorten scharnieren die Wovar levert. 

Scharnieren

Vierkante scharnieren zijn de bekendste scharnieren. Het worden ook wel vierkante scharnieren genoemd omdat de hoogte en de breedte evenwijdig aan elkaar zijn. Populaire maten zijn 76x76 mm en 89x89 mm. Maar de scharnieren meerdere maten verkrijgbaar. Verder onderscheiden ze zich nog in de vorm van de hoeken. Zo heb je scharnieren met ronde hoeken en met rechte hoeken. We merken dat men de laatste jaren een sterke voorkeur heeft voor scharnieren met ronde hoek. De scharnieren worden geleverd in het zwart, RVS, messing en verzinkt staal. 

Naast vierkante scharnieren heb je ook smalle scharnieren. De breedte van de scharnieren is dan smaller dan de hoogte. Dit wordt veel gebruikt bij kistjes, kleine deurtjes en plaatmateriaal. 

Kogelscharnieren

Kogelscharnieren zijn bijna gelijk aan normale scharnieren. Het verschil zit hem in de kogellagers. Kogelscharnieren hebben 2 stalen kogellagers tussen de 2 middelste knopen. Kogellagers zorgen voor een soepele werking van de scharnier doordat de wrijving tussen de knopen wordt verminderd. Ook kogelscharnieren zijn verkrijgbaar in het zwart, RVS, messing en verzinkt staal. Sommige kogelscharnieren beschikken over een dievenklauw. Dit is een rechtopstaande en op één van de scharnierzijdes. Deze voorkomt het kunnen openen van ramen of deuren bij het verwijderen van de pen. 

Kogelscharnieren en normale scharnieren monteert u snel, eenvoudig en netjes met onze freesmal voor scharnieren.

Video: Deur afhangen met freesmal scharnieren

Zwarte scharnieren

Wovar levert zwarte scharnieren in alle soorten. Zwart is dé trend van het moment. Zo erg zelfs dat we onze fabriek opdracht hebben gegeven van alle scharnieren ook een zwarte variant te maken. Zwart gelakte scharnieren hebben in principe dezelfde werking als de andere scharnieren. het enige verschil is de zwarte laag. Zwarte scharnieren kunnen zowel buiten als binnen worden gebruikt. Dit wordt ook aangegeven per scharnier op de productpagina. Vergeet niet om ook altijd schroeven met een zwarte kop te gebruiken bij het monteren van zwarte scharnieren.

Paumelle scharnieren

Paumelles bestaan net als normale scharnieren uit 2 bladen. Echter zijn deze bladen niet gelijk aan elkaar. Het ene blad is het pendeel en het andere blad is het gatdeel. Doordat het nodig is dat het pendeel altijd aan het kozijn gemonteerd dient te worden, verschillen linksdraaiende en rechtsdraaiende paumelles van elkaar. Plat gezegd heb je meerdere soorten paumelle scharnieren. Namelijk kogelstiftpaumelles, inboorpaumelles en meubelpaumelles. Ook deze paumelle scharnieren zijn allemaal te verkrijgen in het zwart, van rvs, messing en verzinkt staal.

Wist u dat... Paumelles vroeger werden gesmeed maar tegenwoordig alleen nog machinaal worden gerold? Gesmede paumelles worden voornamelijk nog gebruikt ter vervanging.

Onzichtbare scharnieren

Ongetwijfeld dé trend van dit moment: Onzichtbare scharnieren voor uw deuren in huis. Kies de juiste blinde scharnieren voor binnendeuren of verdekte scharnieren voor uw buitendeur uit onze ruime selectie onzichtbare scharnieren. Combineer de onzichtbare scharnieren het beste met bijpassende deurklinken en luxe magneetsloten voor een prachtige afwerking van uw binnendeur. Met het gebruik van de juiste freesmal is het plaatsen van de blinde scharnieren een zeer eenvoudige klus!

Pianoscharnieren

Pianoscharnieren zijn als het ware lange scharnieren die over de hele lengte van een deurtje wordt gebruikt. Vaak worden pianoscharnieren gebruikt bij kastdeuren of kisten. Wovar levert pianoscharnieren van messing en roestvast staal. De pianoscharnieren messing en rvs zijn allemaal 32 mm breed, 7 mm dik en de lengtes variëren van 48 cm tot en met 198 cm.

Scharnieren bestellen

Bestel hoogwaardige scharnieren in het zwart, van rvs of verzinkt staal bij Wovar voor de laagste prijs. Wovar levert scharnieren razendsnel in heel de Benelux. Bouwbedrijven, klusbedrijven en hoveniers krijgen extra voordeel met een zakelijk account zoals korting. 

Naast scharnieren leveren wij ook hengen en duimen voor bijvoorbeeld schuttingdeuren.