CURRENT LOCALE nl-nl

  • Voor 20:00 besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro

Filters

Spouwankers

2 producten

Spouwankers

Wilt u binnenkort beginnen met bouwen of het isoleren van uw woning? Voor het bouwen van een spouwmuur of het isoleren ervan is een spouwanker verplicht. Spouwankers zorgen voor stevigheid doordat de binnenmuur met de buitenmuur wordt verbonden. Daarbij zorgen spouwankers ervoor dat de isolatieplaten of het isolatiemateriaal op zijn plaats worden gehouden.

Wovar levert verschillende soorten spouwankers en de bijbehorende hulpmiddelen.

Bouwbesluit 2012

Een bouwwerk moet altijd veilig zijn voor gebruikers, bewoners en de desbetreffende omgeving. Hierom is in het bouwbesluit van 2012 strengere regelgeving gekomen om de veiligheid te waarborgen. Een van de onderdelen hierin is de toepasbaarheid van Eurocode 6 die nu van toepassing is. Eurocode 6 stelt bepaalde kwaliteitseisen aan het materiaal dat gebruikt mag worden, zo moeten spouwankers voldoen aan de materiaaleisen zoals de milieuklasse aangegeven zijn in NEN-EN 1996-2. 

Buitenmuren
Voor buitenmuren geldt milieuklasse MX3.2 (blootstelling aan regen en/of vorst), hierin wordt de harde eis gesteld dat spouwankers eigenlijk alleen van RVS A4 kwaliteit mag zijn. RVS A2 is bij hoge uitzondering op advies van de fabrikant voldoende. Verzinkte uitvoeringen voldoen dus helemaal niet aan deze eis.

Binnenmuren
Voor binnenmuren geldt milieuklasse MX3.1 gezien de spouwankers dan uitsluitend in een droog milieu worden gebruikt. Hiervoor gelden geen materiaal beperkingen. 

Tot ongeveer 1910 werden in Nederland de muren van gebouwen in massief metselwerk uitgevoerd. Het nadeel van massieve muren is dat deze onvoldoende weerstand bieden tegen vochtdoorslag en geen thermische isolatie kennen. Om dit probleem op te lossen is de spouwmuur ontstaan.

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat uit twee naast elkaar staande muren met daartussen een ruimte. Vroeger was deze ruimte (de spouw) circa 40-60 mm. Tegenwoordig kunnen door het isolatiemateriaal wel ruimten ontstaan van 13 cm. De binnenmuur (het binnenblad) is het constructieve element en de buitenmuur (het buitenblad) het klimaat werende element. De sterkte en stabiliteit van een spouwmuur wordt bereikt door beide muren aan elkaar te koppelen met spouwankers.

Isolatie

De warmte-isolatie van een niet geïsoleerde spouwmuur valt erg tegen, omdat de lucht in een spouw voortdurend in beweging is. Alleen droge en stilstaande lucht isoleert warmte goed. Daarom worden de spouwmuren tegenwoordig voorzien van een isolatielaag, die tegen de binnenmuur wordt aangebracht. Om de vochtkerende werking van de spouw te behouden is het noodzakelijk de spouw breder te maken. Tussen het isolatiemateriaal en de buitenmuur moet minimaal 40 mm ruimte blijven. Gangbare spouwmaten zijn dus tegenwoordig tussen de 100 mm en 130 mm.

Het traditionele spouwanker met aan beide zijden een haak gaf problemen met het aanbrengen van het isolatiemateriaal. De haak beschadigt het isolatiemateriaal als dit over het spouwanker wordt gedrukt. Daarom zijn er spouwankers ontwikkeld met aan één zijde een haak en aan de andere zijde een recht gegolfd uiteinde. Over dit uiteinde kan het isolatiemateriaal eenvoudig heen worden gedrukt. Dit zijn de Uni-L spouwankers.

Isolatieclips voor de spouwmuur

Om het isolatiemateriaal op de juiste plaats te houden, wordt een kunststof klemschotel, ook wel lipclip of isolatieclip genoemd, gebruikt. De lipclip wordt op het spouwanker geklemd en het isolatiemateriaal wordt tegen de binnenmuur aangedrukt. Het scharnier zorgt ervoor dat de klemschotel altijd verticaal tegen de isolatie blijft zitten, ook als het spouwanker naar de dichtstbijzijnde lintvoeg (= horizontale voeg) van de buitengevel wordt gebogen.

De isolatieclip zorgt ook voor het afvoeren van vocht. Het grootste probleem bij vocht in de spouwmuur is niet de condensvorming, maar de directe invloed van het regenwater. Tijdens een regenbui komt circa 20% van het opgeregende water door de niet volledig gevulde stootvoeg in de spouwruimte. Langs de binnenkant van de buitengevel, en dus ook langs de spouwankers, loopt dan een steeds grotere en dikkere waterfilm omlaag. Om het vocht af te voeren naar de buitengevel werd tot voor kort een zogenaamde 'waterhol' toegepast. Tegenwoordig gebruikt men daarvoor ook onze isolatieclips.

Uni-boorspouwankers en slagspouwankers

Bij nieuwe bouwmethoden worden binnenmuren gemaakt van prefab-betonelementen of gelijmde blokken. Er moeten dan andere spouwankers worden gebruikt, omdat de metsel voeg ontbreekt. Als de binnenmuur van beton is gemaakt worden de spouwankers door middel van een boorgat en een plug bevestigd. Daarvoor zijn Uni-boorspouwankers en slagspouwankers ontwikkeld. Slagspouwankers worden eerst in een binnenmuur in een kraagplug geslagen. Daarna wordt de isolatie gemonteerd.

Prikspouwanker 

Bij een gelijmde binnenmuur moeten de spouwankers tijdens het optrekken van de muur worden mee gelijmd in de voeg. Hiervoor worden prik-spouwankers gebruikt. Met het modernere prik-spouwanker kunnen ook dikke en harde isolatiematerialen worden vastgezet.

Spouwankers worden veelal geleverd in verzinkte uitvoering. Om de levensduur te halen, wordt steeds vaker gebruik gemaakt van roestvast stalen spouwankers. Het Bouwbesluit eist hierbij een levensduur van 50 tot 100 jaar. RVS-kwaliteit A4 dient dan gebruikt te worden.

Spouwankers bestellen

Bestel spouwankers super voordelig bij Wovar. Wovar levert muurankers in vele soorten en maten uit eigen voorraad vrijwel altijd de volgende dag bij u thuis. Vergeet niet te kijken naar de aantallen om te profiteren van onze hoge staffelkorting! Bouwbedrijven, hoveniers en klusbedrijven profiteren van de laagste prijs met een zakelijk account.