Bevestigt het, keer op keer!
Filters openklappen:
Voor 21:30 besteld, bezorging binnen 1 dag in heel Nederland
Het A-merk voor o.a. 1001 schroeven en bouten
Maar liefst 100 dagen retourrecht
Voor 21:30 besteld, bezorging binnen 1 dag in heel Nederland
Het A-merk voor o.a. 1001 schroeven en bouten
Maar liefst 100 dagen retourrecht

Wovar Spouwankers

Wilt u spouwankers gebruiken? Wovar beschikt over een breed en diep assortiment spouwankers. Spouwankers dienen ervoor om isolatie op zijn plek te houden tegen de binnenmuur. Ook zorgen ze voor stevigheid doordat de binnenmuur met de buitenmuur met de muurankers wordt verbonden. Wovar levert verschillende soorten spouwankers. Zo heb je traditionele spouwankers en uni-L spouwankers. Maar ook uni-boorspouwankers en slagspouwankers. Daarnaast worden in de nieuwbouw bij het lijmen van lijmblokken ook vaak prikspouwankers gebruikt.

Muurankers worden geleverd in verzinkte uitvoering en in RVS. Om een langere levensduur te halen, wordt steeds vaker gebruikgemaakt van roestvast stalen spouwankers. Mocht het voorkomen dat het bouwbesluit een levensduur eist van 50 tot 100 jaar, dient altijd gebruik te worden gemaakt van spouwankers RVS-kwaliteit A4.

Tot ongeveer 1910 werden in Nederland de muren van gebouwen in massief metselwerk uitgevoerd. Het nadeel van massieve muren is dat deze onvoldoende weerstand bieden tegen vochtdoorslag en geen thermische isolatie kennen. Om dit probleem op te lossen is de spouwmuur ontstaan.

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat uit twee naast elkaar staande muren met daartussen een ruimte. Vroeger was deze ruimte (de spouw) circa 40-60 mm. Tegenwoordig kunnen door het isolatiemateriaal wel ruimten ontstaan van 13 cm. De binnenmuur (het binnenblad) is het constructieve element en de buitenmuur (het buitenblad) het klimaat werende element. De sterkte en stabiliteit van een spouwmuur wordt bereikt door beide muren aan elkaar te koppelen met spouwankers.

Isolatie

De warmte-isolatie van een niet geïsoleerde spouwmuur valt erg tegen, omdat de lucht in een spouw voortdurend in beweging is. Alleen droge en stilstaande lucht isoleert warmte goed. Daarom worden de spouwmuren tegenwoordig voorzien van een isolatielaag, die tegen de binnenmuur wordt aangebracht. Om de vochtkerende werking van de spouw te behouden is het noodzakelijk de spouw breder te maken. Tussen het isolatiemateriaal en de buitenmuur moet minimaal 40 mm ruimte blijven. Gangbare spouwmaten zijn dus tegenwoordig tussen de 100 mm en 130 mm.

Het traditionele spouwanker met aan beide zijden een haak gaf problemen met het aanbrengen van het isolatiemateriaal. De haak beschadigt het isolatiemateriaal als dit over het spouwanker wordt gedrukt. Daarom zijn er spouwankers ontwikkeld met aan één zijde een haak en aan de andere zijde een recht gegolfd uiteinde. Over dit uiteinde kan het isolatiemateriaal eenvoudig heen worden gedrukt. Dit zijn de Uni-L spouwankers.

Isolatieclips voor de spouwmuur

Om het isolatiemateriaal op de juiste plaats te houden, wordt een kunststof klemschotel, ook wel lipclip of isolatieclip genoemd, gebruikt. De lipclip wordt op het spouwanker geklemd en het isolatiemateriaal wordt tegen de binnenmuur aangedrukt. Het scharnier zorgt ervoor dat de klemschotel altijd verticaal tegen de isolatie blijft zitten, ook als het spouwanker naar de dichtstbijzijnde lintvoeg (= horizontale voeg) van de buitengevel wordt gebogen.

De isolatieclip zorgt ook voor het afvoeren van vocht. Het grootste probleem bij vocht in de spouwmuur is niet de condensvorming, maar de directe invloed van het regenwater. Tijdens een regenbui komt circa 20% van het opgeregende water door de niet volledig gevulde stootvoeg in de spouwruimte. Langs de binnenkant van de buitengevel, en dus ook langs de spouwankers, loopt dan een steeds grotere en dikkere waterfilm omlaag. Om het vocht af te voeren naar de buitengevel werd tot voor kort een zogenaamde 'waterhol' toegepast. Tegenwoordig gebruikt men daarvoor ook onze isolatieclips.

Uni-boorspouwankers en slagspouwankers

Bij nieuwe bouwmethoden worden binnenmuren gemaakt van prefab-betonelementen of gelijmde blokken. Er moeten dan andere spouwankers worden gebruikt, omdat de metsel voeg ontbreekt. Als de binnenmuur van beton is gemaakt worden de spouwankers door middel van een boorgat en een plug bevestigd. Daarvoor zijn Uni-boorspouwankers en slagspouwankers ontwikkeld. Slagspouwankers worden eerst in een binnenmuur in een kraagplug geslagen. Daarna wordt de isolatie gemonteerd.

Prikspouwanker 

Bij een gelijmde binnenmuur moeten de spouwankers tijdens het optrekken van de muur worden mee gelijmd in de voeg. Hiervoor worden prik-spouwankers gebruikt. Met het modernere prik-spouwanker kunnen ook dikke en harde isolatiematerialen worden vastgezet.

Spouwankers worden veelal geleverd in verzinkte uitvoering. Om de levensduur te halen, wordt steeds vaker gebruik gemaakt van roestvast stalen spouwankers. Het Bouwbesluit eist hierbij een levensduur van 50 tot 100 jaar. RVS-kwaliteit A4 dient dan gebruikt te worden.

Spouwankers bestellen

Bestel spouwankers super voordelig bij Wovar. Wovar levert muurankers in vele soorten en maten uit eigen voorraad vrijwel altijd de volgende dag bij u thuis. Vergeet niet te kijken naar de aantallen om te profiteren van onze hoge staffelkorting! Bouwbedrijven, hoveniers en klusbedrijven profiteren van de laagste prijs met een zakelijk account.