CURRENT LOCALE nl-nl

  • Voor 23:59 besteld, levering binnen 1-2 dagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 59 euro
WorteldoekTuin

Populaire producten

Veelgestelde vragen

Worteldoek

Anti worteldoek, ook wel gronddoek of worteldoek in het kort, zijn allemaal benamingen voor hetzelfde product. Gronddoek is de term die voornamelijk door hoveniers en professionals wordt gebruikt. Met een worteldoek voorkomt u groei van onkruid en wortels bij beplanting. Zo kunt u een grindpad aanleggen, zonder dat hier allerlei verschillende planten tussen groeien. Worteldoek is zo effectief doordat het in de meeste gevallen UV-bestendig is, wat betekent dat het geen licht doorlaat. Door het taaie doek en de UV-bestendige werking is de kans dat iets onder het doek groeit zo klein. Worteldoek leggen is dé manier om uw grindpad, bestrating of houtsnippers te beschermen tegen alle soorten onkruid. 

Worteldoek is bij Wovar beschikbaar in verschillende breedtes en bestelt u eenvoudig per meter of op een gehele rol van 100 meter. Of u nou alleen in een plantenbak worteldoek wilt leggen of u moet een flink stuk tuin voorzien van anti-worteldoek? Bij ons bent u aan het juiste adres.

Worteldoek plaatsen

Worteldoek leggen is heel eenvoudig. Toch is het handig om van tevoren even te bepalen hoe u te werk gaat. Dit leggen we uit in een kort stappenplan.

  1. Bereken voordat u met de klus gaat beginnen hoeveel vierkante meter worteldoek u nodig heeft. Op basis van de benodigde vierkante meters bepaalt u vervolgens welke breedtemaat u moet bestellen.
  2. Indien u meerdere stroken gronddoek gaat plaatsen, luidt het advies om deze minstens 20 cm met elkaar te laten overlappen. Daarmee zorgt u ervoor dat er geen ruimte tussen de stroken komt en hier geen onkruid kan groeien.
  3. Bij het plaatsen van het anti worteldoek is het raadzaam om op iedere hoek een steen te plaatsen, zodat het worteldoek niet op kan waaien. Vervolgens snijdt u het worteldoek op maat met een stanleymes.
  4. Nu het worteldoek op zijn plaats ligt, gebruikt u de Wovar worteldoek pennen om het onkruiddoek stevig in de grond te verankeren. U zult zien dat het worteldoek nadien niet meer verschuift.

Bent u nieuwsgierig hoe dit er in de werkelijkheid uit ziet? In de onderstaande video vindt u een volledige uitleg en ziet u precies hoe worteldoek kan worden aangebracht. 

Planten in worteldoek plaatsen

Nadat het anti-worteldoek geplaatst is, kan het zijn dat u het geheel nog wilt opknappen met een aantal kleurrijke planten. Met een stanleymes snijdt u een gat ter grootte van de kluit van de plant op de gewenste plaats in het gronddoek. Zorg er voor dat de plant diep genoeg in de grond wordt geplaatst. Een bijkomend voordeel van het zwarte worteldoek is dat het voorzien is van diagonale en horizontale lijnen. Hierdoor kunt u de planten altijd lijnrecht in het anti onkruiddoek plaatsen. Zodra de planten geplaatst zijn, kunt u het worteldoek rondom de planten bedekken met bijvoorbeeld boomschors, siergrind of ander decoratiemateriaal.

Worteldoek voor bestrating

Naast dat worteldoek u beschermt tegen onkruid, biedt het bij het aanleggen van uw bestrating ook nog eens een flinke ondersteuning. Doordat het worteldoek strak onder de tegels ligt, zorgt het ervoor dat de drukverdeling beter is en stenen dus individueel niet kunnen verzakken. Ook is worteldoek bij het aanleggen van uw vlonder een goed idee, zo voorkomt u het groeien van onkruid en andere planten onder uw vlonder. Om worteldoeken eenvoudig vast te zetten aan de grond levert Wovar ook gronddoek pennen. Doordat deze worteldoek pennen gepunt zijn drukt u deze eenvoudig door het worteldoek heen de grond in. Het is ook mogelijk om het worteldoek vast te zetten met behulp van onze borderranden. Op die manier creëert u ook meteen een mooie afscheiding tussen uw bestrating en uw border.

Anti worteldoek voordeel

Het voordeel aan anti-worteldoek is dat het, ondanks dat het geen licht doorlaat, wel waterdoorlatend is. Hierdoor zal het doek dus niet volstromen met water en wordt de kans op onkruidgroei onder het doek geminimaliseerd. Een ander voordeel is dat worteldoek zeer duurzaam is en daardoor lang mee gaat. Het worteldoek van Wovar bestaat namelijk voor 50% uit gerecycled kunststof. Het is dus niet nodig om het worteldoek jaarlijks te vervangen. Zorg bij het neerleggen van het zwarte worteldoek dat u dit in overlappende stroken legt. De overlap tussen de stukken anti worteldoek zorgen ervoor dat u geen spleet krijgt, waar alsnog onkruid groeit. Wij raden aan een overlap van 20 cm aan te houden. 

Anti worteldoek kopen

Wilt u goedkoop anti worteldoek op maat kopen? Of liever A-kwaliteit? In beide gevallen zit u goed! Wovar levert hoogwaardig anti worteldoek per 5 meter bij u thuis, tegen een lage prijs. U kunt bij Wovar bovendien kiezen uit diverse breedtematen. Zo hebben we de volgende breedtematen in ons assortiment: 105, 125, 165, 210, 330 en 420 cm. Een handig rekenvoorbeeld bij het aanschaffen van worteldoek per 100 cm via onze webshop: wilt u bijvoorbeeld 10 meter bestellen van de breedte 210 cm, bestel dan in uw winkelwagentje 10 stuks. Naast dat de worteldoeken per 100 cm te bestellen zijn, is het ook mogelijk worteldoek op rol te bestellen. Dit betekent een extra scherpe prijs voor 100 meter. 

Let op: met betrekking tot worteldoek bestaat er veel troep op de markt. Wij leveren A-kwaliteit 105grm2 UV-bestendig worteldoek. Ons gronddoek voor onder vlonders en onder grind is bovendien gemaakt van 50% gerecycled kunststof. U wilt geen volle rol bestellen van 100 meter? Dat snappen wij. Via onze webshop kunt u daarom eenvoudig online uw worteldoek op maat per meter kopen. Daarnaast is het dus ook mogelijk worteldoek op hele rol te bestellen.

Maak een zakelijk account aan om te profiteren van een zakelijke korting.