• Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
 • 100 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 79 euro
 • Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
A-Merk voor al uw schroeven, bouten en andere ijzerwaren
Goedkoper dan bouwmarkten
Gratis bezorging vanaf 79 euro
A-Merk voor al uw schroeven, bouten en andere ijzerwaren

Populaire producten

Veelgestelde vragen

De belangrijkste reden voor het gebruik van anti worteldoek is het voorkomen van groei van onkruid in uw tuin.  Een andere reden om worteldoek te gebruiken, is als een soort van fundering bij het aanleggen van grind, boomschors of stenen. Worteldoek zorgt dan voor extra stevigheid en biedt de mogelijkheid achteraf de grind- of steenlaag weer gemakkelijk weg te kunnen halen.

Ook wanneer u bestrating gaat leggen, geeft worteldoek extra stevigheid en stabiliteit. Waar worteldoek daarnaast veel voor gebruikt wordt, is onder een vlonder. Zo voorkomt u onkruidgroei onder uw vlonder.

Worteldoek, ook wel gronddoek genoemd, is een doek dat u in uw tuin of onder uw bestrating of vlonder legt om onkruidgroei te voorkomen. Het is gemaakt van geweven kunststof. Worteldoek van Wovar bevat voor 50% gerecycled kunststof en is 105grm2 dik, top kwaliteit dus. Worteldoek zorgt ervoor dat water en lucht door het doek heen kunnen, maar onkruid geen kans heeft te groeien. Dit komt doordat het worteldoek UV-bestendig is, waardoor er geen licht door het gronddoek heengaat. Zonder licht heeft onkruid geen enkele kans om op te komen. 

Vaak wordt de vraag gesteld: 'Hoe een worteldoek leggen?' Het antwoord hierop is eenvoudig en leggen we in een aantal stappen kort uit. 

 • Maak de ondergrond glad en egaal;
 • Plaats het zwarte worteldoek strak over de grond heen. Tip: gebruik zoveel mogelijk worteldoek van 1 geheel, dit geeft het beste resultaat in onkruidbestrijding. Gaat u overlappen? Houd dan minimaal 10 cm overlap aan;
 • Zet het worteldoek vast. Dit kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld met onze gronddoek pennen. Deze steekt u door het worteldoek in de grond. Daarnaast kunt u het gronddoek ingraven in het zand of instoppen onder uw kantopsluiting. Zorg dat er aan de rand geen open stukken zijn waar onkruid alsnog doorheen kan groeien;
 • Werk de randen af met eventuele kantopsluiting, borderranden of betonbanden.
 • Leg grind, steen, boomschors, bestrating of andere vulling op het worteldoek.

Wij adviseren gleuven te graven van zo'n 25 tot 35 cm diep, waar u de randen van het anti-worteldoek inlegt. Snijd eventueel overtollig worteldoek af met een stanleymes en vul de gleuven weer bij. Wilt u zeker zijn dat het worteldoek goed vastzit? Gebruik dan gronddoek pennen. Deze prikt u door het worteldoek heen de grond in, waarna het mogelijk is het gronddoek stevig en strak vast te zetten. 

Worteldoek vastzetten kan op een aantal manieren. Denk bijvoorbeeld aan het ingraven van het worteldoek of het gronddoek vastzetten onder een kantopsluiting (cortenstaal borderrand). Wovar biedt ook speciale gronddoek pennen waarmee het worteldoek stevig in de grond verankert kan worden.

 

Worteldoek per meter vindt u bij Wovar al vanaf € 1,95 per meter. Worteldoek op een gehele rol van 100 meter is verkrijgbaar vanaf €79,95.

De kosten van worteldoek lopen per aanbieder echter flink uiteen, waarbij er ook veel rommel op de markt bestaat. Het is daarom belangrijk een goede combinatie te vinden in prijs/kwaliteit. Wovar biedt voor een scherpe prijs uitstekend 110 grams worteldoek. De prijzen verschillen per breedtemaat van worteldoek en het hangt ervan af of u deze per meter of per rol van 100 meter aanschaft. 

Leg allereerst over de gehele oppervlakte op de juiste manier het zwarte worteldoek. Heeft u dit gedaan? Bepaal dan op welke plekken u de planten wilt plaatsen.

Knip vervolgens met een schaar of snijd met een stanleymes of afbreekmes de plekken voor de planten uit. Let op: zorg ervoor dat dit gat niet te groot wordt. Houd het klein, maar zorg dat de plant er met de kluit goed doorheen kan. Plaats de plant vervolgens in de grond en zorg ervoor dat u deze goed in de aarde zet.

De voornaamste reden om zwart worteldoek in een plantenbak te plaatsen is ter bescherming van de plantenbak zelf. Bij een houten plantenbak zal het anti worteldoek ervoor zorgen dat de wortels niet tussen de planken doorgroeien en het hout minder snel wordt aangetast. 

U plaatst het worteldoek eenvoudig aan de binnenkant van de plantenbak door het vast te nieten of gebruik te maken van kleine spijkers.

Vaak krijgen we de vraag; 'Is worteldoek waterdoorlatend?' Het antwoord luidt: ja, worteldoek is waterdoorlatend. Het grote voordeel hiervan is dat er bij hevige regenval geen wateroverlast ontstaat. Hierdoor is worteldoek, ook anti onkruiddoek genoemd, uitermate geschikt voor onder tegels en ander straatwerk.

Wovar Blog
Alle laatste trends op klusgebied!
Lees meer
Zakelijke klant worden

Steeds meer klusbedrijven, hoveniers en houthandels ontdekken Wovar

 1. Extra korting voor grootverbruikers;
 2. Direct contact met opgeleide specialist;
 3. Een handige bestelgeschiedenis;
Lees meer

Worteldoek

Anti worteldoek, ook wel gronddoek of worteldoek in het kort, zijn allemaal benamingen voor hetzelfde product. Gronddoek is de term die voornamelijk door hoveniers en professionals wordt gebruikt. Met een worteldoek voorkomt u groei van onkruid en wortels bij beplanting. Zo kunt u een grindpad aanleggen, zonder dat hier allerlei verschillende planten tussen groeien. Worteldoek is zo effectief doordat het in de meeste gevallen UV-bestendig is, wat betekent dat het geen licht doorlaat. Door het taaie doek en de UV-bestendige werking is de kans dat iets onder het doek groeit zo klein. Worteldoek leggen is dé manier om uw grindpad, bestrating of houtsnippers te beschermen tegen alle soorten onkruid. 

Worteldoek is bij Wovar beschikbaar in verschillende breedtes en bestelt u eenvoudig per meter of op een gehele rol van 100 meter. Of u nou alleen in een plantenbak worteldoek wilt leggen of u moet een flink stuk tuin voorzien van anti-worteldoek? Bij ons bent u aan het juiste adres.

Worteldoek plaatsen

Worteldoek leggen is heel eenvoudig. Toch is het handig om van tevoren even te bepalen hoe u te werk gaat. Dit leggen we uit in een kort stappenplan.

 1. Bereken voordat u met de klus gaat beginnen hoeveel vierkante meter worteldoek u nodig heeft. Op basis van de benodigde vierkante meters bepaalt u vervolgens welke breedtemaat u moet bestellen.
 2. Indien u meerdere stroken gronddoek gaat plaatsen, luidt het advies om deze minstens 20 cm met elkaar te laten overlappen. Daarmee zorgt u ervoor dat er geen ruimte tussen de stroken komt en hier geen onkruid kan groeien.
 3. Bij het plaatsen van het anti worteldoek is het raadzaam om op iedere hoek een steen te plaatsen, zodat het worteldoek niet op kan waaien. Vervolgens snijdt u het worteldoek op maat met een stanleymes.
 4. Nu het worteldoek op zijn plaats ligt, gebruikt u de Wovar worteldoek pennen om het onkruiddoek stevig in de grond te verankeren. U zult zien dat het worteldoek nadien niet meer verschuift.

Bent u nieuwsgierig hoe dit er in de werkelijkheid uit ziet? In de onderstaande video vindt u een volledige uitleg en ziet u precies hoe worteldoek kan worden aangebracht.

Planten in worteldoek plaatsen

Nadat het anti-worteldoek geplaatst is, kan het zijn dat u het geheel nog wilt opknappen met een aantal kleurrijke planten. Met een stanleymes snijdt u een gat ter grootte van de kluit van de plant op de gewenste plaats in het gronddoek. Zorg er voor dat de plant diep genoeg in de grond wordt geplaatst. Een bijkomend voordeel van het zwarte worteldoek is dat het voorzien is van diagonale en horizontale lijnen. Hierdoor kunt u de planten altijd lijnrecht in het anti onkruiddoek plaatsen. Zodra de planten geplaatst zijn, kunt u het worteldoek rondom de planten bedekken met bijvoorbeeld boomschors, siergrind of ander decoratiemateriaal.

Worteldoek voor bestrating

Naast dat worteldoek u beschermt tegen onkruid, biedt het bij het aanleggen van uw bestrating ook nog eens een flinke ondersteuning. Doordat het worteldoek strak onder de tegels ligt, zorgt het ervoor dat de drukverdeling beter is en stenen dus individueel niet kunnen verzakken. Ook is worteldoek bij het aanleggen van uw vlonder een goed idee, zo voorkomt u het groeien van onkruid en andere planten onder uw vlonder. Om worteldoeken eenvoudig vast te zetten aan de grond levert Wovar ook gronddoek pennen. Doordat deze worteldoek pennen gepunt zijn drukt u deze eenvoudig door het worteldoek heen de grond in. Het is ook mogelijk om het worteldoek vast te zetten met behulp van onze borderranden. Op die manier creëert u ook meteen een mooie afscheiding tussen uw bestrating en uw border.

Anti worteldoek voordeel

Het voordeel aan anti-worteldoek is dat het, ondanks dat het geen licht doorlaat, wel waterdoorlatend is. Hierdoor zal het doek dus niet volstromen met water en wordt de kans op onkruidgroei onder het doek geminimaliseerd. Een ander voordeel is dat worteldoek zeer duurzaam is en daardoor lang mee gaat. Het worteldoek van Wovar bestaat namelijk voor 50% uit gerecycled kunststof. Het is dus niet nodig om het worteldoek jaarlijks te vervangen. Zorg bij het neerleggen van het zwarte worteldoek dat u dit in overlappende stroken legt. De overlap tussen de stukken anti worteldoek zorgen ervoor dat u geen spleet krijgt, waar alsnog onkruid groeit. Wij raden aan een overlap van 20 cm aan te houden. 

Anti worteldoek kopen

Wilt u goedkoop anti worteldoek op maat kopen? Of liever A-kwaliteit? In beide gevallen zit u goed! Wovar levert hoogwaardig anti worteldoek per meter bij u thuis, tegen een lage prijs. U kunt bij Wovar bovendien kiezen uit diverse breedtematen. Zo hebben we de volgende breedtematen in ons assortiment: 105, 125, 165, 210, 330 en 420 cm. Een handig rekenvoorbeeld bij het aanschaffen van worteldoek per 100 cm via onze webshop: wilt u bijvoorbeeld 10 meter bestellen van de breedte 210 cm, bestel dan in uw winkelwagentje 10 stuks. Naast dat de worteldoeken per 100 cm te bestellen zijn, is het ook mogelijk worteldoek op rol te bestellen. Dit betekent een extra scherpe prijs voor 100 meter. 

Let op: met betrekking tot worteldoek bestaat er veel troep op de markt. Wij leveren A-kwaliteit 105grm2 UV-bestendig worteldoek. Ons gronddoek voor onder vlonders en onder grind is bovendien gemaakt van 50% gerecycled kunststof. U wilt geen volle rol bestellen van 100 meter? Dat snappen wij. Via onze webshop kunt u daarom eenvoudig online uw worteldoek op maat per meter kopen. Daarnaast is het dus ook mogelijk worteldoek op hele rol te bestellen.

Maak een zakelijk account aan om te profiteren van een zakelijke korting.