Bevestigt het, keer op keer!
Filters openklappen:
Voor 21:30 besteld, bezorging binnen 1 dag in heel Nederland
Het A-merk voor o.a. 1001 schroeven en bouten
Maar liefst 100 dagen retourrecht
Voor 21:30 besteld, bezorging binnen 1 dag in heel Nederland
Het A-merk voor o.a. 1001 schroeven en bouten
Maar liefst 100 dagen retourrecht

Wovar Standaard Scharnieren

Zoekt u scharnieren met vast pen of met losse pen? Wovar levert deurscharnieren voor binnen en buiten in het zwart, van verzinkt staal en in RVS. Deze scharnieren zijn geschikt voor zowel binnen als buiten montage. Afmetingen waarin u deze scharnieren kunt bestellen zijn 76 x 76 mm en 89 x 89 mm. Daarnaast verschillen de scharnieren nog qua hoeken. Zo kiest u uit ronde hoeken of vierkante hoeken. Bovendien bezorgen wij 1001 verzinkte en RVS scharnieren in heel Nederland en België binnen 24 uur. 

Zwarte scharnieren

Wovar is het A-merk voor deur scharnieren. Erg populair zijn onze zwarte scharnieren 89 x 89 mm met ronde hoeken. Net als onze scharnieren RVS met ronde hoeken 89 x 89 mm. Scharnieren zwart worden altijd per set van 2 stuks verkocht. Bij scharnieren van verzinkt staal en rvs kan dit verschillen!

Kogelscharnieren

Zijn deze scharnieren voor deuren niet helemaal wat u zoekt? Bekijk ook onze kogelscharnieren! Daarnaast beschikken wij ook over een uitgebreid assortiment hengen en duimen voor bijvoorbeeld uw schuttingdeur.

Wovar levert scharnieren voor deuren in vele maten en soorten. De meeste mensen gebruiken onze scharnieren voor het afhangen en een deur. Maar hoe doet u dit nou precies? Een deur afhangen is eenvoudiger dat het lijkt. Alleen is het wel handig om in theorie te weten hoe u dit het beste kan doen. Hieronder leggen wij uit op welke wijze u een deur het beste kunt afhangen voor een degelijk strak eindresultaat.

Hoeveel scharnieren heb ik nodig voor mijn deur?

Vaak krijgen wij de vraag op onze klantenservice over hoeveel scharnieren heb ik nodig voor mijn binnendeur? Of hoeveel scharnieren heb ik nodig voor mijn buitendeur? Voor binnendeuren worden vaak 3 scharnieren gebruikt en voor buitendeuren 4. Is uw binnendeur vrij zwaar of wordt deze intensief gebruikt? Dan raden wij altijd aan 4 scharnieren te gebruiken.

Hoe scharnieren plaatsen voor een deur?

Alle scharnieren beschikken over schroefgaten. Per scharnier kan het aantal schroefgaten verschillen. Ook de diameter van de schroefgaten verschilt soms. Daarom is het belangrijk om bij iedere scharnier te kijken welke schroeven er worden aangeraden. De juiste schroef kiezen is namelijk van belang voor het optimaal gebruik maken van de draagkracht. Dit staat altijd naast de tekst onder 'bijbehorende producten'. 

Om een deur goed af te hangen en stevig te monteren heeft u altijd minimaal 2 scharnieren en maximaal 4 scharnieren nodig. Maar welke scharnier dient u nou als eerste te monteren? En op welke hoogte moet u de scharnieren bevestiging? Hieronder hebben we een overzichtelijk schema gemaakt waarin we zo duidelijk mogelijk weergeven in welke volgorde en op welke hoogte u de scharnieren monteert. In dit voorbeeld is een standaard deur van 2.325 x 930 mm als voorbeeld gebruikt.

kogelscharnieren monteren

De volgorde van het monteren van de scharnieren is A, B, C en dan D. In de kolommen achter deze letters ziet u het aantal mm gemeten vanaf de bovenkant van de deur. Zoals u ziet monteert u eerst scharnier A aan de bovenzijde van de deur. En vervolgens scharnier B aan de onderzijde. Daarna plaatst u de middelste scharnier en tot slot krijgt de bovenste scharnier A ondersteuning van scharnier D. Indien u 3 scharnieren wilt gebruiken voor uw deur laat u scharnier D achterwege.

Scharnieren bestellen

Bestel hoogwaardige scharnieren in het zwart, van rvs of verzinkt staal bij Wovar voor de laagste prijs. Wovar levert scharnieren razendsnel in heel de Benelux. Bouwbedrijven, klusbedrijven en hoveniers krijgen extra voordeel met een zakelijk account zoals korting. 

Zijn deze normale scharnieren niet helemaal wat u zoekt? Bekijk onze kogelscharnieren, pianoscharnieren of paumelle scharnieren.

Naast scharnieren levert Wovar ook hengen en duimen voor bijvoorbeeld schuttingdeuren.

Veelgestelde vragen

Wat zijn scharnieren?

Een scharnier is een metalen onderdeel, waarmee u deuren, ramen en luiken kunt laten draaien. Het geheel bestaat uit twee bladen, welke met een soort pen aan elkaar zijn gezet, waardoor ze met elkaar zijn verbonden, maar wel afzonderlijk kunnen bewegen. Op deze manier kunt u soepel uw deur open en dicht doen. Tevens dienen ze als bevestigingsmiddel van uw deuren, ramen en luiken. 

Welke scharnieren gebruiken?

Er zijn verschillende soorten scharnieren. Zo kunt u bij Wovar bijvoorbeeld kiezen uit kogelscharnieren, paumelle scharnieren en pianoscharnieren. Kogelscharnieren zijn voorzien van kogellagers, waardoor deze scharnieren vrijwel zonder wrijving, soepeltjes over elkaar heen schuiven. Uw raam of deur zal dus geen geluid maken bij het open en dichtgaan. Het voordeel van paumelle scharnieren is dat ze heel eenvoudig te monteren zijn en pianoscharnieren zijn extra lang om bijvoorbeeld dubbele deuren mee te monteren. De scharnieren van Wovar zijn zowel in RVS, verzinkt staal, nikkel en in het zwart verkrijgbaar. Zo is er voor iedere plek en voor elke deur, raam, luik of meubel wel een geschikt scharnier te vinden. 

Hoe plaats je een scharnier?

Bij bijvoorbeeld een raam dient een scharnier zowel aan het raam zelf als aan het frame van het raam te worden bevestigd. Bij een deur of een luikt is dit hetzelfde. Bepaal eerst goed de plekken waar de scharnieren moeten komen en markeer deze bijvoorbeeld met een potlood. Afhankelijk van het gewicht van de deur, het raam of het luik, dienen meerdere scharnieren te worden geplaatst. Bij een deur zit u met 3 scharnieren altijd goed. Bij normale ramen en luiken zijn 2 scharnieren voldoende. 

Welke schroeven voor scharnieren gebruiken?

Scharnieren plaatst u over het algemeen met behulp van schroeven. Op de productpagina´s van de scharnieren kunt u precies zien welke schroeven wij aanbevelen. Dit verschilt namelijk per scharnier. Tevens kunt u daar de draagkracht van de scharnieren vinden. Bij montage in hardhout dient u altijd even voor te boren met een passende houtboor. Zo kunt u het scharnier makkelijker vastschroeven.