• Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
  • 100 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
  • Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
A-Merk voor al uw schroeven, bouten en andere ijzerwaren
Goedkoper dan bouwmarkten
Gratis bezorging vanaf 79 euro
A-Merk voor al uw schroeven, bouten en andere ijzerwaren

Populaire producten

Veelgestelde vragen

U kiest voor houtolie als u uw hout wilt behandelen en beschermen, maar tegelijkertijd ook de meest natuurlijke uitstraling wilt behouden. Doorgaans ziet olie er namelijk natuurlijker uit dan beits. Houdt er wel rekening mee dat een beits over het algemeen langer mooi blijft dan een olie. Ook zijn er veel houtsoorten waar olie beter geschikt voor is dan beits. Denk hierbij aan eigenlijk alle hardhoutsoorten, thermisch gemodificeerd hout en bijvoorbeeld red cedar. Een goede olie beschermt het hout tegen vergrijzing, houtrot, schimmel en weersinvloeden. 

Dat hangt natuurlijk vooral van uw persoonlijke smaak af! De één vindt zo licht mogelijk mooi, de andere wil juist een donkere kleur. Wel is het goed om te weten dat een donkere olie langer mee gaat dan lichte oliën. Hoe meer pigment, hoe langer u kunt wachten tot er weer een nieuw laagje nodig is. Veel mensen kiezen daarom voor een kleur die zo dicht mogelijk bij het originele hout ligt. Op die manier heeft u wel zo veel mogelijk pigment aangebracht, zonder dat het hout heel erg verandert van kleur. Zo blijft het hout langer op kleur, dan wanneer u een kleurloze of naturel olie gebruikt. 

Er staan natuurlijk veel verschillende oliën op onze site. Afhankelijk van de houtsoort die u gaat behandelen, maakt u een keuze uit het assortiment. Wanneer u zachthout gaat behandelen, is het wel belangrijk om alleen zachthout olie te gebruiken en bij hardhout juist alleen hardhout olie. Dit is heel belangrijk omdat een hardhoutolie niet goed in zachthout kan trekken en andersom. Woca olie is een uitzondering op de regel, dit kan op alle houtsoorten gebruikt worden.

Een uitzondering op de regel, is thermisch gemodificeerd hout. Thermowood dient namelijk altijd behandelt te worden met Woca exterior oil, om problemen te voorkomen. 

Dat verschilt een beetje per product. Bij elke olie vindt u op onze website uitleg over het gebruik er van. In de meeste gevallen kan dit simpelweg met een kwast. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij de hardhout olie van Beitz en de Woca exterior oil, wordt geadviseerd om de olie na het aanbrengen met kwast, op te wrijven met een pluisvrij doek. Wij adviseren bij de meeste oliën om minstens 2 lagen aan te brengen. Bij onze eigen hardhout olie van het merk Beitz, hoeft dit doorgaans maar 1 laag te zijn. 

Dit verschilt enorm. Bij sommige producten wordt dit wel geadviseerd en bij andere niet. Bij de meeste oliën geldt echter dat het in de regel niet nodig is. Alleen wanneer het hout verweerd is, vlekken bevat of vol viezigheid zit. Dan kan het wel verstandig zijn om eerst goed te schuren om dit weg te werken. Wanneer een terras enorm vergrijsd is, kan de kleur na het oliën minder mooi uitkomen. Ook dan kan het mooier zijn om eerst het hout op te schuren naar de oude kleur, om vervolgens de olie aan te brengen. 

Qua bescherming is beitsen doorgaans wel duurzamer dan oliën. Beits blijft in de meeste gevallen namelijk langer mooi en goed op kleur. Ook is beits in de meeste gevallen net wat beter in het beschermen van uw hout. Echter geeft oliën wel een veel natuurlijker resultaat. Daarnaast bestaan er inmiddels ook oliën die nog maar nauwelijks onderdoen van transparante beitsen. Tenslotte is het goed om te weten dat op sommige houtsoorten beter geen beits aangebracht kan worden, maar beter olie kan worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan hardhout of thermisch gemodificeerd hout (thermowood). 

Wovar Blog
Alle laatste trends op klusgebied!
Lees meer
Zakelijke klant worden

Steeds meer klusbedrijven, hoveniers en houthandels ontdekken Wovar

  1. Extra korting voor grootverbruikers;
  2. Direct contact met opgeleide specialist;
  3. Een handige bestelgeschiedenis;
Lees meer

Olie voor hardhout en naaldhout

Welke houtolie u kiest, is vooral afhankelijk van de houtsoort die u wilt behandelen. Wij onderscheidende  hardhoutolie en de naaldhoutolie. Sommige oliën zijn te gebruiken voor beide houtsoorten. Hardhout en zachthout zijn opzichzelfstaand geen houtsoorten. Voorbeelden van hardhout zijn Ipé, Itauba, Bankirai, Teak en Azobe. Voorbeelden van zachthout zijn Vuren, Grenen, Pine, Siberisch Larix en Lariks Douglas. Bij Wovar bent u zeker van een hoge kwaliteit houtolie. Wij leveren zowel aan bedrijven en particulieren binnen 1 werkdag.

Olie voor hout

We onderscheiden onze oliën in twee groepen: Hardhout olie en Zachthout olie. Het is dus wel even belangrijk om te weten wat voor hout u wilt gaan behandelen. Echter is het niet altijd zo dat olie voor zachthout enkel gebruikt kan worden voor zachthout en andersom. Het zit hem met name in de kleur. Zo wordt bij hardhout meestal Bankirai olie gebruikt. Bij zachthout is bijvoorbeeld Douglas olie erg populair. Het is belangrijk om uw hout te behandelen. Hout olie is daarvoor één van de opties. Het voordeel van olie ten opzichte van beits is dat de structuur van het hout mooi zichtbaar blijft.

De oliën zijn nagenoeg transparant. Bij elke kleur blijft de structuur eigenlijk wel een beetje zichtbaar. Echter hebben de donkerste kleuren meer pigment en gaat dit vaak ten koste van de doorzichtigheid. De meeste oliën trekken diep in het hout en zorgen voor een goede bescherming van binnenuit. Boosdoeners zoals schimmel, rot en algen worden buitenspel gezet door deze producten. U vindt zowel producten van ons eigen huismerk als producten van verschillende A-merken.

Bij ons bestelt u ook de juiste kwasten en rollers mee om uw hout eenvoudig en snel te voorzien van olie!

Olie voor zachthout

Zachthout olie gebruikt u bij houtsoorten als Lariks, Douglas, Grenen, Beuken en thermisch Ayous, Fraké en Essen. Ook op Red Cedar wordt deze olie vaak gebruikt. Bij Red Cedar en Ayous wordt vaak de voorkeur gegeven aan olie over beits. Dit komt omdat een open systeem van belang is om het hout mooi te houden. Olie is zo'n systeem. Bij gevelbekleding wordt daarom vaak gebruikt van een olie. De Woca olie is hier een goed voorbeeld van. Deze is in allerlei kleuren te verkrijgen!

Olie voor hardhout

Hardhout olie wordt dus gebruikt bij hardhout. Voorbeelden van hardhout zijn Bangkirai, Teak en Itauba. Deze houtsoorten worden gebruikt voor verschillende constructies. Een populair voorbeeld van hardhout verwerking zijn terrassen. De meeste houten terrassen worden namelijk gemaakt van hardhout. Ook bij meubels is hardhout de populairste keuze. De meest voorkomende kleur is Bangkirai. Ook hier is de Woca olie voor hout goed te gebruiken! Het is belangrijk om regelmatig uw hardhout te onderhouden met een olie zo voorkomt u verkleuring, kromtrekken en andere problemen.

Een hout olie die voor zowel hardhout als zachthout gebruikt kan worden is die van Woca. De Woca exterieur olie is perfect voor het behandelen van al het hout in een kleur naar keuze. De houtolie van Woca is bijvoorbeeld verkrijgbaar in de kleuren Teak, Lariks, Bankirai, Zwart en blank.

Naast hout olie kunt u nu ook bamboe olie bij ons vinden. Na het reinigen en behandelen van bamboe ziet het er weer als nieuw uit en is het langdurig beschermd.