CURRENT LOCALE nl-nl

  • Voor 20:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
metaal-verven 04 jan

Alles over het verven van metaal

Terug naar overzicht

Wanneer u bijvoorbeeld een metalen hekje wilt, een paal, buis of ander metaal wilt verven, heeft u een speciale verf nodig. Dit komt omdat ijzer lastig kan hechten. Omdat metaalverven vaak sterker zijn dan andere verven, flexibeler zijn en jaren lang mee moeten gaan, zijn deze vaak wat duurder dan andere verven. De vraag is natuurlijk: wat is de beste metaalverf tegen de scherpste prijs? En hoe breng ik deze dan precies aan? Wij leggen in onze blog alles uit wat u wilt weten over metaalverf. Metaalverf is overigens ook goed als ijzerverf! 

Metaalverf aanbrengen

U wilt een verf kiezen die ontwikkeld is specifiek voor het behandelen van metaal. Dat geldt uiteraard voor alle échte metaalverven. Verder zijn er bij veel merken verschillende metaalverven voor binnen en voor buiten. Controleer dus altijd goed of de verf die u wilt kiezen wel geschikt is voor uw specifieke klus. Ook zijn er metaalverven die zowel voor binnen als buiten geschikt zijn. Ook is het natuurlijk belangrijk dat de verf zo lang mogelijk goed blijft. Kies daarom een metaalverf met een lange kleur en dikte garantie! Wat wij ook nog een belangrijk aspect vinden, zijn de inhoudsstoffen. Zo zijn er speciale zinkvrije metaalverven die beter zijn voor mens en milieu. Ook is er een verschil tussen terpentine gedragen verven en verven op waterbasis. Wanneer u binnen gaat verven, adviseren wij vaak het gebruik van een watergedragen verf of de zinkvrije varianten. Tenslotte kiest u natuurlijk de juiste kleur en glansgraad. Zodat de verf er uitziet, zoals u dat wilt! 

Metaalverf kiezen

In Nederland zijn eigenlijk 2 merken die boven de rest uitsteken qua bekendheid en kwaliteit. Dit zijn Rust-oleum Combicolor en Hammerite. Wij hebben deze beide producten getest en geanalyseerd. Onze keuze gaat uit naar de Combicolor. Deze hoogwaardige metaalverf wordt veel in de professionele bouw gebruikt en is verkrijgbaar in alle populaire kleuren. Binnen de Combicolor vallen willen allerlei verschillende varianten. Zowel hoogglanzende, zijdeglanzende en matte kleuren zijn verkrijgbaar. Daarnaast zijn de producten van Combicolor in 3 groepen verdeelt: 

1. Combicolor Original

De eerste en bekendste variant is de combicolor Original. Dit product bestaat al tientallen jaren en wordt ontzettend veel gebruikt door de professional, maar wordt ook steeds populairder bij de consument. Het betreft een terpentine gedragen. Geschikt voor binnen en buiten gebruik. De verf kan direct op roest aangebracht worden en een primer is niet nodig. De verf veroorzaakt geen druipers of strepen, is uitstekend hittebestendig en kan tegen alle weersomstandigheden. Ten slotte biedt de verf 10 jaar bescherming! Ook verkrijgbaar in enkele matte kleuren, zoals mat zwart! 

2. Combicolor Aqau

Dit is de watergedragen variant van de combicolor original. Deze is in iets minder kleuren verkrijgbaar dan de originele variant. Ook deze verf is voor binnen en buiten te gebruiken en kan direct op roest. Wel is de kans op druipers en strepen iets groter. Toch is de verf ontzettend sterk en biedt het een nog langere bescherming dan de originele variant. Maar liefst 12 jaar bescherming! Enkel in zijdeglans en hoogglans verkrijgbaar.

3. Combicolor Non-Zinc

Onze persoonlijke favoriet. De Non-Zinc variant is namelijk aanzienlijk beter voor mens en milieu. Toch is de bescherming van uw metaal nog sterker bij deze variant! Ook deze verf is voor binnen en buiten te gebruiken en kan direct op roest. Wel is de kans op druipers en strepen iets groter. De bescherming is 12 jaar, net als bij de Aquavariant. Omdat deze variant qua kwaliteit beter is dan de original en beter is voor het milieu, verwachten wij dat in de komende jaren de Non-Zinc de original volledig gaat vervangen. Echter is de Original nu nog wel in meer kleuren verkrijgbaar. Zo heeft de Non-Zinc (nog) geen matte varianten. 

Hoe metaal verven

Het aanbrengen van de Combicolor kan gemakkelijk in een aantal stappen. Deze hebben wij voor u op een rij gezet hieronder. Binnenkort zijn wij van plan om hier nog een handige video over te maken op ons Youtube account, deze zullen we hier dan bij gaan plaatsen.

  1. Maak de ondergrond schoon: zeker wanneer het metaal vies is, raden wij aan om dit goed schoon te maken met een emmer en een verfreiniger zoals universol of bioversol. Dit werkt het makkelijkste met een schuurspons en een emmer water.
  2. Eventueel borstelen: Vervolgens kunt u eventueel loszittende delen of afbladerend verf verwijderen door te borstelen
  3. Schuren: Voor de optimale hechting adviseren wij om het metaal eerst te schuren met schuurpapier.
  4. Stof verwijderen: Bij het schuren ontstaat natuurlijk stof, dit dient u eerst zo goed mogelijk te verwijderen met bijvoorbeeld een borstel of een doek. 
  5. Het aanbrengen van de verf: Gebruik een patentkwast of een platte kwast om de metaalverf aan te brengen in een gelijkmatige laag. Probeer zoveel mogelijk van boven naar beneden te werken. 
  6. Eventueel 2e laag: Wij adviseren altijd een 2e laag aan te brengen voor de maximale bescherming. Dit doet u pas na droging van de eerste laag. Meestal kan dit al na ongeveer 2 uren drogen.

Wanneer de combicolor metaalverf er op zit, is uw metaal jaren lang beschermd. In de meeste gevallen minstens 10 of 12 jaar, afhankelijk van de gebruikte variant. Het onderhouden na die jaren is simpel door te schuren en een nieuwe laag aan te brengen. Hier hoeft u dus eerst de komende 10 jaren geen rekening mee te houden! 

Alles over het verven van metaal