CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
 • Besteld voor 20:00, morgen in huis
 • 30 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 79 euro
blog-rijplaten-kunststof-staal 03 okt

Maak uw bouwprojecten eenvoudiger met rijplaten!

Terug naar overzicht

Hebt u voornemens om uw tuin grondig aan te pakken en wordt daar zwaar materieel voor ingezet? Of bent u een aannemer en beheert u een bouwproject waar grote machines bij nodig zijn? Overweeg dan eens de essentie van rijplaten. In deze blog benoemen we een aantal belangrijke factoren die van belang kunnen zijn bij het aankopen van rijplaten, zodat u uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken. 

Waarvoor worden rijplaten gebruikt?

Rijplaten worden voornamelijk gebruikt om tijdelijke wegen of opritten te creëren, zodat de ondergrond beschermd is tegen spoorvorming en zware machines niet vast komen te zitten. Daarnaast worden rijplaten ingezet om lastig berijdbare ondergronden toegankelijk te maken. Dit maakt rijplaten tot een multifunctioneel onderdeel bij allerlei klussen en werkzaamheden.

Rijplaten staal en rijplaten kunststof

De meest gangbare rijplaten bestaan uit staal of kunststof. Voor lichte tot middelzware klussen, zoals het aanleggen van een nieuwe voortuin of het bestraten van uw oprit, worden kunststof rijplaten aanbevolen. Kunststof rijplaten zijn vaak voorzien van een anti-slip oppervlak, flexibel en licht van gewicht. Hierdoor zijn deze rijplaten van kunststof goed met 2 man te tillen. 

Wanneer er zware machines nodig zijn voor een bepaalde werkzaamheid of wanneer de rijplaten continu belast worden, is het verstandig om te kiezen voor rijplaten van staal. Stalenrijplaten zijn veel minder flexibel, bezitten geen anti-slip en wegen 10 keer zoveel als de kunststofvariant, waardoor ze enkel met een grote kraan te verplaatsen zijn. Bovendien zullen de rijplaten van staal na verloop van tijd gaan roesten.

Verschil in dikte en lengte

Rijplaten komen in allerlei verschillende dikte- en lengtematen zodat er voor iedere klus een geschikte rijplaat is. Voor de meeste klussen kunt u met een kunststof rijplaat van 15-20 mm goed uit de voeten. Mocht u twijfelen over de juiste dikte, kunt u altijd kijken naar de soort ondergrond. De vuistregel luidt; hoe zachter de ondergrond, hoe dikker de plaat moet zijn. De dikte is tevens afhankelijk van de toepassing. Voor een tijdelijk looppad of oprit waar alleen auto’s overheen rijden, zal een rijplaat met een dikte van 15 mm volstaan. Voor de zwaardere projecten met grote machines en vrachtwagens raden we aan om een stalen rijplaat van minstens 20 mm te gebruiken.

Voor toepassingen rondom het huis is een rijplaat met een breedte van 60 tot 80 cm en een lengte van 2 tot 3 meter vaak voldoende. Alle formaten binnen deze afmetingen zijn goed met twee personen te tillen en daardoor gebruiksvriendelijk. Voor werkzaamheden waarbij rijplaten van staal met grotere afmetingen nodig zijn, zult u toch echt een kraan nodig hebben. Hieronder volgt een korte opsomming met de meest gangbare maten:

 • 1,5 x 80 x 200 cm (met de hand te verplaatsen)

 • 1,5 x 80 x 240 cm (met de hand te verplaatsen)

 • 1,5 x 80 x 300 cm (veel gebruikt door hoveniers)

 • 2 x 60 x 300 cm

 • 2 x 80 x 300 cm

 • 2 x 100 x 300 cm

 • 2 x 80 x 350 cm

 • 2 x 80 x 400 cm

 • 2 x 80 x 450 cm

 • 2 x 80 x 500 cm

 • 2 x 100 x 500 cm (voor professioneel gebruik)

Rijplaten kopen, waar moet ik nog meer op letten?

Wanneer u van plan bent om rijplaten te gaan kopen, adviseren we u om vooraf goed te bedenken hoe vaak u de rijplaten gaat gebruiken. Voor tijdelijk gebruik kunt u de rijplaten namelijk beter huren. Indien u de rijplaten vaker nodig heeft, is het wellicht beter om te kopen. Sta vooraf ook goed stil bij het gewicht, met name van de rijplaten uit staal. Hoe zwaarder de rijplaat, hoe minder snel hij zal verschuiven. Echter kunt u deze rijplaten vaak niet met de hand verplaatsen. Is het handmatig verplaatsen wel een vereiste? Ga dan voor kunststof rijplaten.

Indien u besloten heeft om rijplaten te kopen, heeft Wovar nog een aantal tips voor u. Let bij bestelling goed op of de aanbieder ook bezorging bij u thuis aanbiedt en wat de bezorgkosten zijn. Vanwege de incourante afmetingen van de rijplaten kunnen de bezorgkosten hoog oplopen. 

Tot slot willen we u graag meegeven dat stalen of kunststof rijplaten zonder anti-slip profiel bij neerslag heel snel glad worden. Pas dus altijd goed op wanneer u met een voertuig de rijplaten betreedt. Matig uw snelheid zodat de rijplaten niet opwippen of verschuiven.

Producten die passen bij deze blog