CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Vandaag besteld, levering binnen 1-2 werkdagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
beitsen-houten-schutting 11 mrt

Hier moet u op letten bij het beitsen van een houten schutting!

Terug naar overzicht

Heeft u een houten schutting in de tuin of bent u van plan om deze te plaatsen? Vergeet dan niet na te denken over het beitsen van de schutting. Met beits, of bijvoorbeeld een olie, kunt u uw tuinhout namelijk beschermen en er voor zorgen dat het jaren langer mee gaat én er mooi uit ziet! Dat is in onze ogen een win-winsituatie. Om te weten hoe u moet beitsen, gaan we het eerst hebben over de opties die u heeft bij het kopen van beits. 

Waarom uw schutting beitsen? 

Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om uw schutting te behandelen? Dat heeft met name te maken met bescherming. Hout is een natuurlijk product en heeft daardoor een aantal nadelen op het gebied van duurzaamheid. Zo wordt het sterk beïnvloed door het weer. Beits beschermd uw schutting tegen veroudering ten gevolge van het weer. Met name op het gebied van regen is dit belangrijk. Buiten wordt hout natuurlijk vaak nat. Hout is een materiaal dat water opneemt. Dit kan slecht zijn voor het hout omdat het schimmel, houtrot en algen veroorzaakt. Dit zorgt er niet alleen voor dat het hout lelijk wordt, maar ook kapot gaat. Dit wilt u natuurlijk voorkomen! 

Beits en vocht

Beits werkt vochtregulerend. Het zorgt er voor dat water niet meer in het hout trekt en voor deze problemen zorgt op uw schutting. Daarnaast zorgen kleurpigmenten in beits er voor dat de zon het hout niet 'verbrand'. Door zonlicht gaat hout namelijk vergrijzen en veel mensen vinden dit niet mooi. Een goede beits voorkomt dit! 

Welke beits gebruiken? 

U heeft ontzettend veel keuze voor het behandelen van uw schutting. Het eerste besluit wat u dient te nemen is: Wil ik transparant of dekkend behandelen? Het verschil zit hem er in dat bij transparante beits de structuur van het hout goed zichtbaar blijft. Bij een dekkende variant is dit niet of minder het geval. De meeste transparante kleuren zijn gebaseerd op echte houtsoorten. Denk hierbij aan grenen, douglas, lariks, eiken enzovoorts. Een transparante beits geeft meer een natuurlijke uitstraling. Een dekkende beits ziet er strakker uit en gaat doorgaans ook langer mee zonder onderhoud te hoeven plegen. 

Kleuren beits

Wanneer u een keuze gemaakt heeft tussen transparant en dekkend kunt u gaan kijken naar de kleur. Populaire kleuren zijn zwart, antraciet, donker groen en originele houtkleuren. Hoe donkerder de kleur, hoe langer het mee gaat, geldt doorgaans. De kleur die voor u het beste is, is natuurlijk volledig persoonlijke voorkeur. Er bestaat ook kleurloze beits. Veel mensen vinden dit mooi omdat ze de echte kleur willen behouden. Een nadeel is wel dat kleurloze beits uw schutting niet beschermd tegen vergrijzing of in ieder geval in mindere mate. Wij adviseren daarom altijd een beits met kleur pigment te gebruiken. Wat erg populair is, is om een kleur te kiezen die zo dicht mogelijk ligt bij de originele kleur.

To show how to create blog post

Hardhouten schutting behandelen

Wanneer uw schutting gemaakt is van hardhout zoals bankirai of bijvoorbeeld ipé, adviseren wij een andere behandeling. Doorgaans is hechting bij hardhout wat lastiger dan bij zachthout, waar de meeste schuttingen van gemaakt zijn. Voor het behandelen van hardhout hebben wij verschillende soorten hardhout olie. Dit trekt diep in het hout en zorgt voor bescherming van binnen uit. Ook met olie kunt u de mooiste kleuren realiseren. Toch is het wel mogelijk om een beits te gebruiken. Wij adviseren dan om eerst goed te schuren en enkel onze superdekkende tuinbeits te gebruiken.

To show how to create blog post

Schutting beitsen in 5 stappen

Stap 1: Reiniging

Deze stap is vooral belangrijk wanneer u een oude schutting wil beitsen of een schutting die al eerder is behandeld. Wanneer dit het geval is, moet de oude laag van beits namelijk gereinigd worden. Dit kan met behulp van een hogedrukspuit. 

Stap 2: Schuren

Het is erg belangrijk om het hout van uw schutting goed te schuren. Dit moet bij elke houtsoort! Dit schuren kan met een schuurmachine maar ook met de hand en een stuk schuurpapier. Er zijn enkele beitsen bekend waarbij schuren echter niet nodig is. Onze superdekkende tuinbeits is daar 1 van! 

Stap 3: schoonmaken

Wanneer het hout goed geschuurd is, kunt u het oppervlakte schoonmaken met een vochtig doekje of met een borstel. Op deze manier verwijderd u alle stof en andere troep die de beits in de weg kan zitten. Er kan voor gekozen worden om ook nog te ontvetten. Dit verschilt echter per merk en soort beits en ondergrond.

Stap 4: Beitsen

Bij het beitsen is het erg belangrijk dat u eerst minstens een minuut de beits roert. Beits is het beste te verwerken met een varkensharen kwast. Breng de beits gelijkmatig aan. Wanneer u een extra laag wilt toevoegen, wacht dan 24 uur na het aanbrengen van de eerste laag. Ook kunt u er voor kiezen om, wanneer de beits volledig opgedroogd is, deze licht op te schuren voor een mooier resultaat. Het aanbrengen van beits kan echter niet bij elke temperatuur. De ideale beits-temperatuur ligt ongeveer tussen de 10 en 23 graden.

Stap 5: Bijhouden

Na het plaatsen van de beits hoeft u, afhankelijk van het merk en type, jaren lang geen nieuwe beits meer aan te brengen. In sommige gevallen, bij ernstige vlekken en oneffenheden is het belangrijk om eerst weer te schuren en te reinigen. Vervolgens kunt u gemakkelijk nieuwe beits aanbrengen.