CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Vandaag besteld, levering binnen 1-2 werkdagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
billinga-hout-behandelen 24 okt

Billinga hout behandelen

Terug naar overzicht

Billinga hout is een soort hardhout uit het westelijke gedeelte van Afrika. Deze houtsoort wordt vooral gekapt in Angola, de Congo's, Ivoorkust en bijvoorbeeld Nigeria, Ghana en Gabon. Het is een unieke houtsoort, omdat het qua duurzaamheid lijkt op Bankirai hout, maar qua uitstraling een wat meer bruin-gele kleur heeft. De keuze voor deze houtsoort wordt dan ook meestal gemaakt vanwege de unieke kleur. Billinga hout wordt in België ook vaak Opepe genoemd. Omdat het niet het goedkoopste hout ter wereld is, is het belangrijk om het goed te onderhouden. Zo heeft u zo lang mogelijk profijt van het hout in uw vlonder, schutting of tuinmeubels. Wij leggen u graag uit welke producten u het beste kunt gebruiken en waar u op moet letten. 

Billinga hout oliën

Net als bij andere houtsoorten doet u er dan ook goed aan om het te behandelen. Maar welk product is daar voor geschikt? Bij hardhout adviseren wij altijd het gebruik van een hardhout olie in plaats van een beits. Dit komt omdat dit beter in het hardhout kan trekken en daardoor beter hecht. Beits blijft doorgaans minder goed en ook korter zitten op hardhout. De volgende vraag is dan, welke olie is het beste? Een goede olie moet 2 dingen doen voor uw hout. Ten eerste moet het uw hout beschermen tegen vergrijzing door zonlicht en ten tweede moet het uw hout beschermen tegen vochtgerelateerde problemen zoals houtrot, schimmel, kromtrekken etc. Om vergrijzing te voorkomen is er wel kleurpigment nodig. Een kleurloze olie of beits werkt dus nooit tegen vergrijzing! Onze klanten en wij kiezen bij Billinga hout het liefste voor de volgende 2 opties: 

Hardhout olie naturel

De eerste veel gebruikte versie is onze eigen hardhout olie in de kleur naturel. Deze maakt het hout in de eerste paar maanden wel behoorlijk wat donkerder. De kleur gaat hierdoor wat meer naar klassiek hardhout zoals ipe of bankirai. De olie beschermd zeer goed tegen vergrijzing en vocht. Hierdoor gaat het hout veel langer mee. Ook een voordeel: de olie is milieuvriendelijk geproduceerd, is op basis van natuurlijke stoffen en ook nog relatief erg goedkoop! De olie staat dan ook bekend om zijn goede prijs-kwaliteitverhouding.

To show how to create blog post

Woca exterior oil Lariks

Een tweede optie is de Woca olie in de kleur lariks. Deze heeft wat meer een geelachtig pigment. Dit is vooral mooi voor klanten die juist die lichtere kleur van het Billinga hout willen behouden. De lariks is een mooie middenweg. Qua bescherming gaat de olie zelfs nog een stapje verder dan onze eigen olie. Waar onze eigen olie eigenlijk wel jaarlijks een nieuw laagje kan gebruiken. Gaat de kleur Lariks van Woca ongeveer 2 jaar mee. Hoe donkerder de kleur en hoe dikker (maximaal 3 laagjes) aangebracht, des te langer het mee gaat. De Woca olie is ook nog verkrijgbaar in 15 andere kleuren die erg mooi uit kunnen vallen. Ook Merbau, Teak en bijvoorbeeld hazelnoot worden veel gebruikt voor op dergelijk hardhout. Let wel op: de kleur naturel bevat vrijwel geen pigment en beschermd daardoor ook nauwelijks tegen verkleuring. De overige kleuren doen dat wel goed! Twijfelt u over een kleur? Het leuke aan de Woca olie is, dat wij hier ook testers van kunnen aanbieden.

Billinga hout goed onderhouden

Verder is het uiteraard belangrijk om goed te onderhouden. Zo is het belangrijk om het hout af en toe te voorzien van een nieuwe laagje olie. Dit kan heel gemakkelijk. U brengt een nieuwe laag aan, afhankelijk van het uiterlijk van het hout. Begint u verkleuring te zien die u wilt tegengaan? Begint het hout grijzer te worden? Dan kunt u er voor kiezen om een nieuw laagje aan te brengen om de kleur weer terug te brengen. Maak het billinga hout dan schoon, zorg dat het goed droog is en breng zonder te hoeven schuren een nieuw laagje olie aan! Wanneer u billinga hout gebruikt als terras, is het slim om regelmatig even te vegen. Dit voorkomt hechting van algen. Wanneer u 1 × per week even het terras veegt, is de kans op gladde planken en lelijke vlekken gelijk al véél kleiner. Want onthoud: natte planken zijn niet glad, maar alg wel. Zo geniet u maximaal van uw Billinga hout uit West-Afrika.

To show how to create blog post

Producten die passen bij deze blog