CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Fouten bij het schilderen van houtwerk 15 dec

De 10 meest gemaakte fouten bij schilderen van houtwerk

Terug naar overzicht

Fouten bij het schilderen

Nederlanders zijn buiten mensen. Veel mensen brengen, als het weer dat toelaat, tijd door in de tuin. Een mooie tuin is dan van groot belang. Hout dat in de buitenlucht staat, kan gaan rotten of kan last krijgen van schimmel of verkleuring. Daarom is het belangrijk dat u gaat schilderen met bijvoorbeeld beits, lak of een olie. Dit doen we dan ook massaal. Echter maken we ook massaal domme fouten. Hier zijn tien van de meest gemaakte fouten tijdens het schilderen!

1. Verkeerde verf kopen

Veel mensen kopen de verkeerde verf. Dit is ontzettend zonde, maar een fout is ook snel gemaakt! Zeker bij het schilderen voor buiten is het belangrijk om er op te letten of de verf die u koopt wel geschikt is voor buiten. Buitenverf moet bestand zijn tegen regen en zonlicht. Let hier goed op bij aankoop! In grote lijnen kunt u kiezen uit drie types: Beits, olie en lak. Ieder product heeft zijn voor én nadelen. Bedenk goed wat u graag wilt bereiken met uw schilderwerk voor u een keuze maakt.

2. Te weinig verf kopen

Het verbruik van verf wordt meestal duidelijk aangegeven op de pot of op de website waar u het koopt. Op de pot staat bijvoorbeeld dat u 15 vierkante meter kunt bestrijken met de pot die u wilt kopen. Perfect denkt u, ik heb maar 13 vierkante meter oppervlakte! Waar mensen zich echter vaak in vergissen, is dat de verfklus bestaat uit het aanbrengen van meerdere lagen. Bij het aanbrengen van 1 laag, is de pot namelijk goed voor 15 m2. Maar brengt u twee lagen aan, dan is dat slechts 7,5 m2. Weet dus van tevoren hoeveel u gaat gebruiken door in te lezen, hoeveel lagen heeft u nodig? 

3. Een slechte voorbereiding

Sommige mensen die willen gaan schilderen doen te weinig aan voorbereiding. Het is namelijk belangrijk om voor het beitsen, verven of oliën de ondergrond goed voor te bereiden. Verwijder vlekken nu het nog kan. Maak het hout goed schoon en droog. Eventueel kunt u nog even opschuren met schuurpapier om lelijke plekken en oneffenheden weg te werken. Wanneer u gaat schilderen, zijn bestaande vlekken niet meer te verwijderen. Doe dit wel altijd! Het is ook slim om meubelen of andere spullen die in de buurt staan af te dekken met folie en afdektape.

voorbereiding

4. Een dag met slecht weer uitkiezen

Wat de meeste mensen wel weten, is dat bij regen verven niet werkt. Toch zijn er meer weersinvloeden van belang. Ten eerste is de temperatuur erg belangrijk. Bij temperaturen onder de 10 graden drogen de meeste producten slecht. Dit zorgt voor een lelijk resultaat en slechte hechting! Bij temperaturen boven de 23 graden loopt u het risico dat de verf te snel droogt. Dit zorgt ook weer voor problemen en een lelijk resultaat. Ga hier dus altijd tussen zitten! Een te hoge vochtigheid is ook slecht voor de droging, zeker bij verf op waterbasis. Houdt hier dus ook rekening mee. Ten slotte is een harde wind niet handig. Viezigheid waait dan in de natte verf. Ook kan het verf van uw hout afwaaien en dit zorgt uiteraard voor een lelijker resultaat.

5. Verf niet goed mengen voor gebruik

Wanneer u wilt gaan beginnen met verven, opent u de pot en wilt u natuurlijk snel beginnen. Met een roerstaaf roert u even en u begint. Dat is niet genoeg! Wij adviseren bij beits altijd om minstens 1 minuut stevig door te roeren met een roerstaaf of latje hout. Wat u ook kunt doen, bij een pot die niet helemaal tot de rand vol zit, is goed schudden. Zo worden alle pigmenten goed gemengd in de verf. Wanneer u niet goed roert of schudt, krijgt u al snel kleurverschil op het hout. Lelijke vlekken en soms slechte hechting zijn allemaal gevolgen van niet goed geroerd verf, olie of beits.

6. De primer vergeten

De meeste laksoorten en ook sommige dekkende beitsen hebben een grondverf nodig voor dat ze aangebracht kunnen worden. Dit is altijd wel te lezen op de productpagina's, maar toch lezen veel gebruikers hier over heen. Wanneer u toch gaat verven zonder de primer, kunt u voor allerlei verrassingen komen te staan. Zo komt het bij sommige houtsoorten voor dat ze gaan bloeden, iets wat zorgt voor lelijke vlekken zonder primer. Ook hechten veel lakken en sommige beitsen niet goed aan het hout zonder primer. Lees dus altijd goed de informatie over een product!

wit verven

7. Te dik aanbrengen

Een andere fout die veel wordt gemaakt is het te dik aanbrengen van een laag. Sommige mensen zijn iets te enthousiast, zij denken dat een dikkere laag meer bescherming biedt voor het hout en een mooiere resultaat levert. Een dikkere laag kan voor meer bescherming zorgen dan een dunne laag. Toch is het aanbrengen van een dikke laag niet goed. Het droogt dan niet goed en gaat druipen. Het resultaat wordt dan alleen maar lelijker. Het is beter om meerdere dunne laagjes aan te brengen in plaats van één dikke. 

8. Te veel verf op de kwast

Sommige gebruikers van verf doen te veel verf in één keer op de kwast. Dit is totaal niet nodig en zorgt alleen maar voor een druiperig resultaat met strepen en oneffenheden. Het is daarom verstandig om de kwast niet te diep in de pot met verf, olie of beits te stoppen. Het is beter om de kwast ongeveer voor een derde er in te doen. Verder dan de helft is totaal onnodig en verslechterd uw resultaat. 

9. Te snel beginnen aan laag 2

Zoals eerder gezegd is het beter om in meerdere lagen te verven. Het is hierbij wel belangrijk om goed te laten drogen tussen de lagen door. De eerste laag moet goed droog zijn om te voorkomen dat u het er weer afveegt tijdens het aanbrengen van de nieuwe laag. Normaliter wordt er op de verpakking duidelijk aangegeven hoe lang dit duurt. Let op: Weersinvloeden spelen hierbij nog wel een rol. Weet u nou niet goed wanneer u weer kunt gaan verven, wacht dan bij voorbaat gewoon een dag voor de tweede laag. Doet u dit niet, dan riskeert u lelijke strepen en een druiperig resultaat. Dit zou zonde zijn. 

vlekkerige houten muur

10. Niet goed onderhouden

Het is belangrijk dat u uw schilderwerk op tuinhout goed bij houdt. Olie, beits en (lak)verf zijn namelijk de bescherming van uw hout. Wanneer u dit niet goed onderhoudt, gaat dat niet alleen ten koste van het schilderwerk, maar ook van het hout! Zeker bij transparante producten is het belangrijk dat u deze regelmatig opnieuw aan brengt. Bij sommige transparante oliën is 2x behandelen per jaar geen uitzondering. Lees dus altijd goed hoe u uw schilderwerk moet onderhouden. Dit verschilt per product. Wacht niet te lang met opnieuw aanbrengen om schimmel en rot te voorkomen in het hout. Goede onderhoud zorgt voor een langere levensduur en bespaart op lange termijn veel geld! Maak uw schilderwerk ook regelmatig schoon met een borstel of doek, reinigen is belangrijk voor de duurzaamheid en levensduur! 

Producten die passen bij deze blog