CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
 • Besteld voor 20:00, morgen in huis
 • 30 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 79 euro
doornmaat-pc-maat 11 jan

Doornmaat en PC-maat - Alles wat u moet weten over deze deurbeslag maten

Terug naar overzicht

Heeft u ooit een deur gekocht en later ontdekt dat het slot niet past? Of heeft u ooit een slot vervangen en bent u er vervolgens achter gekomen dat de deurkruk niet op de juiste afstand van de cilinder zit? Dit zijn problemen die gemakkelijk kunnen worden voorkomen door de juiste maten te kennen bij het kiezen van deurbeslag. Twee belangrijke maten om te weten zijn de PC-maat en de doornmaat.

PC-maat slot

Laten we beginnen met de PC-maat, deze wordt vaak ook wel de steekmaat genoemd. Deze maat is de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de kern van de profielcilinder. Deze maat kan variëren afhankelijk van de toepassing van het slot. Bijvoorbeeld, woningbouwsloten voor binnen- en buitendeuren hebben meestal een PC-afstand van 55 mm, terwijl badkamer- en binnendeursloten vaak een PC-afstand van 72 mm hebben. Zwaardere sloten en veiligheidssloten hebben meestal een PC-afstand van 72 en 85 mm. Smaldeursloten zijn verkrijgbaar met een PC-maat van 92 mm. Een grotere PC-maat biedt meer ruimte voor bediening, wat bijvoorbeeld handig kan zijn voor oudere personen of personen met beperkte mobiliteit.

Doornmaat van slot

De doornmaat van een slot is de afstand van het hart van het gat van de deurkruk en de voorkant van de voorplaat van het slot. De meest courante doornmaten zijn 50 mm, 55 mm, 65 mm, 70 mm, en 80 mm. Deze maat is belangrijk om te weten om ervoor te zorgen dat de deurkruk op de juiste afstand van het slot zit.

Het is belangrijk om te realiseren dat deze maten ook van toepassing kunnen zijn bij de vervanging van bestaande sloten. Als u oudere sloten vervangt, is het belangrijk om de maten van het oude slot te vergelijken met de maten van het nieuwe slot om er zeker van te zijn dat het past.

Als u twijfelt over welke maten u nodig heeft, neem dan contact op met een expert of meet de maten zelf op voordat je een aankoop doet. Dit zal ervoor zorgen dat u de juiste keuze maakt en dat u uw deurbeslag gemakkelijk kunt installeren en gebruiken.

To show how to create blog post

SL-maat van een slot

Daarnaast hebben we de SL-maat, wat staat voor 'storeroom lock' of 'storeroom function'. De SL-afmeting wordt doorgaans gebruikt voor doorsloten met een bontebaardsleutel. Deze maat is perfect voor bijvoorbeeld slaapkamerdeuren of grote voorraadkasten. De steekmaten van deze sloten zit in de Nederlandse sloten doorgaans op 56 of 72 mm hart-op-hart afstand van de krukstift. Het SL-deurbeslag kenmerkt zich door de kleinere sleuteltjes die gebruikt worden waardoor een apart cilinderslot niet meer nodig is om het deurslot te bedienen. Als je wilt zorgen dat niemand zonder toestemming in je opslagruimte of slaapkamer kan, is de SL-maat de beste keuze.

WC-maat deurbeslag

WC maten voor sloten in deurbeslag zijn de maten die worden gebruikt om de deur van een toiletruimte af te sluiten. De meest voorkomende maten voor WC sloten zijn 55 mm, 72 mm en 92 mm. Deze maten zijn gebaseerd op de afstand tussen de cilinder en de deurkruk. De 55 mm en 72 mm maten zijn geschikt voor dunnere deuren en de 92 mm maat is geschikt voor dikkere deuren. Er zijn ook andere maten beschikbaar, zoals 60 mm en 120 mm, afhankelijk van het specifieke deurbeslag. Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen om ervoor te zorgen dat het slot goed past.

Hoe kies ik het juiste deurbeslag?

 1. Meet de afmetingen van de deur. Neem de breedte, hoogte en dikte van de deur op. Dit is noodzakelijk om te weten welk deurbeslag past.
 2. Bepaal het type deur. Is het een binnendeur, buitendeur, branddeur, badkamerdeur of een deur tussen twee ruimtes? Elke deur heeft specifieke eisen waar het deurbeslag aan moet voldoen.
 3. Bepaal de functionaliteit van de deur. Moet de deur een slot hebben? Moet er een cilinder of sleutel in het slot zitten? Moet de deur een deurknop hebben?
 4. Kies het gewenste ontwerp van de deurkruk. Er zijn veel verschillende stijlen beschikbaar, zoals modern, klassiek, landelijk of industrieel.
 5. Bekijk de veiligheidseisen. Sommige deuren hebben specifieke eisen ten aanzien van brandveiligheid of inbraakpreventie.
 6. Kies een materiaal. Deurbeslag is er in verschillende materialen, zoals messing, zwart gecoat, RVS, etc.
 7. Vergelijk prijzen en kies de beste optie voor uw project.
 8. Installeer het deurbeslag volgens de aanwijzingen van de fabrikant, vaak vindt u aanvullende informatie op de productpagina's.
 9. Test het deurbeslag op functionaliteit en veiligheid.

Deurbeslag op rozet

Als je kiest voor een deurkruk op rozet, hoef je je geen zorgen te maken over de maten van het insteekslot. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de dikte van de deur zelf, omdat dit van invloed is op de lengte van de slotstift die nodig is. De standaard slotstift is ontworpen voor deuren met een dikte van maximaal 42 mm. Als je een dikkere deur hebt, kun je een langere slotstift bestellen bij ons.

Video: Deurklink vervangen

Video: Poortslot monteren

Deurbeslag bestellen

Wovar heeft een brede selectie van deurbeslag met verschillende maten, zodat je altijd de juiste maat kunt vinden voor uw deur. Of het nu gaat om een nieuwe deur of een vervanging van een bestaand slot, wij hebben de perfecte oplossing voor u. Ons deurbeslag is gemaakt van hoogwaardige materialen en zijn ontworpen om een hoog niveau van veiligheid, duurzaamheid en gemak te bieden. Bovendien bieden wij een geweldige prijs-kwaliteitverhouding en leveren we razendsnel. Shop nu onze webshop en ervaar het gemak van ons kwalitatieve deurbeslag!

Producten die passen bij deze blog