CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Vandaag besteld, levering binnen 1-2 werkdagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Deuvelverbinding maken, hoe doe je dat? 16 aug

Deuvelverbinding maken, hoe doe je dat?

Terug naar overzicht

Gaat u zelf een meubel maken of repareren? Dan zijn deuvels onmisbaar! Met deuvels zorgt u namelijk voor een sterke verbinding tussen 2 houten objecten, ook wel deuvelverbinding genoemd. Een deuvelverbinding heeft een aantal voordelen ten opzichte van schroeven. Zo is een deuvelverbinding zeer snel gemaakt en zorgt het voor een onzichtbare bevestiging. Bij schroeven of spijkers blijft de kop zichtbaar, tenzij deze worden overgeschilderd. Een blinde bevestiging zorgt voor een net en strak uiterlijk van uw meubels. Daarnaast zijn deuvels goedkoop en zijn ze bij Wovar zeer voordelig te verkrijgen in het assortiment deuvels.

Wat zijn deuvels?

Een deuvel, ook wel meubelplug genoemd, is simpelweg een rond staafje hout, welke is voorzien van overlangse ribbels. Met deze ribbels klemmen de deuvels zich stevig in het boorgat vast. Deuvels verschillen in dikte en in lengte, zodat u voor elke constructie de passende deuvel kunt kiezen. Deuvels worden vooral gebruikt wanneer men 2 planken aan elkaar wil bevestigen. Hierbij komen de deuvels bij 1 plank in de kopse kant en bij de andere plank in de vlakke kant. De montage is dan onzichtbaar en zeer sterk wanneer dit in combinatie met lijm wordt bevestigd. 

Welke deuvels gebruiken?

Voordat u aan de slag gaat met het monteren of repareren van uw meubels is het van belang om te bepalen welke deuvels u nodig hebt. Het gaat dan vooral om de dikte van de deuvels. Hoe dikker het hout hoe dikker de deuvel moet zijn. Hieronder een kort overzicht van de benodigde deuvels per houtdikte:

  • Bij hout tot 18 mm dik gebruikt u deuvels van 6 mm dik
  • Bij hout van 18 tot 22 mm dik gebruikt u deuvels van 8 mm dik
  • Bij hout dikker dan 22 mm gebruikt u deuvels van 10 mm dik

In principe is de regel dus, hoe dikker het hout hoe dikker de benodigde deuvel. Zo weet u zeker dat u een sterke en betrouwbare constructie maakt.

Deuvels boren

Nu u weet welke deuvels u nodig hebt is het tijd om de montagegaten te boren. Dit is een precies werkje, de gaten dienen namelijk loodrecht te worden geboord en ook loodrecht tegenover elkaar. Dit kunt u het beste doen met een hardhoutboortje of slangenboor, te vinden in ons assortiment hardhoutboren. Daar vindt u al onze verschillende maten.

Alvorens het boren bepaalt u eerst de plekken waar u de deuvels wilt plaatsen. Meestal is dit om de 3 á 4 cm. Stip deze plaatsen aan en boor deze met een hardhoutboor loodrecht in. Gebruik een boor met dezelfde dikte als de benodigde deuvel, dus 6, 8 of 10 mm dik. Hierdoor zal de deuvel precies in het gat passen en stevig vastzitten. Het is ook van belang om te bepalen hoe diep de gaten moeten worden geboord. Als het gaat om vierkante of ronde balkjes dan kunt u meestal beide houten objecten op dezelfde diepte inboren. Wij geven u een voorbeeld. Is uw deuvel 40 mm lang? Deel dit getal door 2 en tel daar 1 mm bij op. In het geval van een deuvel van 40 mm boort u in beide houten objecten dus een gat van 21 mm diep. Die ene millimeter extra houdt ruimte voor eventuele houtlijm, om de deuvel extra stevig vast te zetten. 

Tip! Om de montagegaten loodrecht tegenover elkaar te krijgen kunt u met behulp van een spijkertje kleine inkepingen maken in het hout. Sla spijkers in de plekken welke u hebt aangestipt. Knip de spijker af zodat er een klein puntje blijft uitsteken. Druk nu het andere houten opbject precies hierop aan, zodat er lichte indrukken ontstaan. Boor precies op die plekken het montagegat en de montagegaten zullen loodrecht tegenover elkaar komen te liggen.

In het geval van houten planken is het boren van de gaten net iets anders. Twee houten planken komen namelijk met de kopse kant en de vlakke kant aan elkaar vast te zitten. De plank die met de vlakke kant wordt gemonteerd kan daarbij minder diep worden ingeboord. Zorg ervoor dat de plank die met de vlakke kant wordt gemonteerd, niet helemaal wordt doorboord. Houd hier minimaal 0.5 cm over. Boor de andere plank aan de kopse kant in en bepaal de diepte aan de hand van de overige lengte van de deuvel. Na het boren kunt u aan de slag met het plaatsen van de deuvels!

Deuvels lijmen

Vaak wordt er bij het plaatsen van deuvels ook wat houtlijm gebruikt. Dit is niet per se nodig, maar zorgt wel voor een stevigere bevestiging. De deuvels zijn namelijk voorzien van overlangse ribbels. Wanneer u lijm aanbrengt in het montagegat en vervolgens de deuvel erin duwt, zal de lijm door de gleufjes van de ribbels heen worden geperst. De gehele deuvel zal zo over de lengte worden vastgelijmd aan het hout. Lukt het niet om met de hand de deuvel aan te duwen? Dan kunt u met een hamer de deuvel zachtjes aantikken. U kunt een geschikte hamer vinden in ons assortiment handgereedschap.

Houten deuvels kopen

U kunt uw deuvels nu ook direct bij Wovar bestellen! Voor een zeer scherpe prijs bestelt u een doos met 100 stuks. Zo kunt u meerdere meubels van deze handige deuvels voorzien. Daarnaast kunt u gebruik maken van de aantrekkelijke staffelkorting bij aanschaf van 5 dozen! Al onze deuvels zijn te vinden in de categorie meubelsbeslag.

Producten die passen bij deze blog