CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
25 sep

Duimen en hengen bevestigen

duimhengen
Terug naar overzicht

Lees hier alle tips voor het monteren van metalen hengen voor uw poortdeur of tuinhek. Stalen hengen zijn er grofweg in 3 soorten. Recht, met verzet en met bocht. Hier leest u onderstaand meer over. 

Duimhengen dienen altijd gemonteerd te worden in combinatie met een plaatduim. U schuift het oog van de duimheng over de duim van de plaatduim. Op deze manier heeft u een 'lang scharnier''.

1. Hengen Recht

Dit zijn hengen die geheel recht lopen. Rechte hengen zorgen ervoor dat uw deur circa 20 mm uit het deurkader valt. Dit is namelijk de afstand van de duim en de achterkant van de plaat. Doordat de heng volledig recht is valt uw tuindeur iets voor uw tuinpaal.

2. Hengen met verzet

Dit zijn de populairste hengen. Hengen met verzet zijn niet helemaal recht, maar hebben een verloop van ongeveer 20 mm naar binnen. Dit zorgt er voor dat uw deur mooi recht langs de paal valt. Dit type heng wordt ook wel heng met knik genoemd. Het verzet is gelijk aan de afstand van de duim en de plaat. Om een beeld te geven: Als u een heng met verzet over de plaatduim schuift, en deze op een tafel legt raakt het volledige deel van de heng de tafel. De achterkant van de plaatduim is dus gelijk met uw deur.

3. Hengen met bocht

Deze hengen hebben een grote bocht. De bocht is 40 mm. Het voordeel van hengen met bocht is dat uw deur door de bocht niet kan doorwaaien. Het is mogelijk hengen met bocht op 2 manieren te monteren. De meest voorkomende manier is de hengen aan de achterzijde van de deur te monteren. De andere manier komt vooral voor bij dikkere tuinpalen zoals bijvoorbeeld 12x12 cm palen. Deze hengen worden nog wel eens aan de voorzijde van de deur gemonteerd. Dit is dezelfde zijde als de hengen recht of met verzet. Door de bocht valt de deur meer in het midden van de paal. Dit zorgt in enkele situaties voor een mooier eindresultaat.

Afwerking hengen

Naast de verschillende soorten worden hengen ook in verschillende stijlen gemaakt. Zo hebben rustieke hengen een landelijke uitstraling door hun sierlijke punt op het einde. De meest verkochte hengen hebben een zogenaamde halve maan op de uiteinden. Verder is de variant met een driehoekige punt op het einde mogelijk.

Verzinkt of zwart

De hengen zijn in grijs verzinkt staal, RVS of zwart gepoedercoat te koop. Qua prijs zijn hengen van verzinkt metaal het meest voordelig, dit wordt ook wel gegalvaniseerd genoemd. Heel populair zijn de zwart gespoten duimhengen. Dit steekt mooi af bij bijvoorbeeld Lariks Douglas of Eikenhout. Wie geen roest wenst, kiest voor de roestvrijstalen hengen. Ook bijbehorende plaatduimen (ook verkrijgbaar in verstelbare variant) zijn in deze 3 varianten verkrijgbaar. 

Montage van hengen

Hengen hebben doorgaans eerst een vierkant gat en daarna enkele ronde gaten. Dat maakt hengen zeer geschikt om met slotbouten of houtdraadbouten te monteren. Plaats in het vierkante gat altijd een slotbout. Deze klemt mooi in het heng. De zogenaamde ophangoog voor op de paal (plaatduim genoemd) adviseren wij altijd met 6 schroeven van 4x50 mm te monteren. Bij naaldhout is voorboren niet nodig, bij hardhout wel.

Om voor u een duidelijk visueel beeld te creëren laten wij hieronder een filmpje zien wat de verschillende effecten zijn van rechte hengen, hengen met verzet en hengen met bocht. Ook geeft Jesse uitleg over het monteren van de hengen.

Bekijk hier onze video over de montage van duimhengen en het verschil tussen hengen recht, met verzet en met bocht

 

Producten die passen bij deze blog