CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
 • Besteld voor 20:00, morgen in huis
 • 30 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 79 euro
blog-freesmal-voor-scharnieren-gebruiken 01 okt

Freesmal gebruiken om scharnieren in te frezen

Terug naar overzicht

Het gebruik van een freesmal voor scharnieren lijkt in eerste instantie misschien ingewikkeld, maar met de juiste stappen en benodigdheden is het voor iedereen goed uit te voeren. Hieronder staat een stappenplan en een lijst met benodigdheden om u een eindje op weg te helpen. Wat heeft u allemaal nodig om de freesmal voor scharnieren te kunnen gebruiken?

 • Kopieerring 24 mm
 • Bovenfrees
 • Freesbeitel 18 mm
 • Inbussleutel 2.5 en 4 mm
 • Timmermanspotlood en rolmaat
 • Boormachine en schroeven
 • Veiligheidsbril, stofkap en gehoorbeschermers

Nu u de juiste spullen verzameld heeft, kunt u beginnen met het uitvoeren van het stappenplan.

Stap 1:  Plaats de freesmal op de gewenste locatie waar uiteindelijk de scharnieren komen. Zorg ervoor dat de mal strak tegen het kozijn ligt en dat de aanslagslip van de mal tegen de onderkant van de bovendorpel rust. Bevestig de mal stevig met 4 x 30 mm spaanplaatschroeven.

Stap 2: Stel de bovenfrees in op de juiste diepte met behulp van de freesmal op het kozijn. Plaats de bovenfrees op een willekeurige mal. Duw de 18 mm freesbeitel voorzichtig in de bovenfrees tot deze het kozijnhout raakt en draai vervolgens de klemknop van de bovenfrees stevig vast. Let op dat de machine niet aan staat. Plaats een scharnierblad tussen de diepte-instelling van de bovenfrees als referentiepunt.

Stap 3: Nu freest u de inkrozingen in het kozijn. De inkrozingen zijn het ingefreesde gedeelte waar straks het scharnier in komt. Maakt in de tussentijd de inkrozingen schoon en herhaal het freesproces.

Stap 4: Plaats de freesmal set nu op de scharnierzijde van de deur en haak de aanslaglip aan de bovenzijde van de deur. De geleiderrail dient strak tegen de binnenzijde van de deur aan te zitten en vervolgens vastgeschroefd te worden. Als diepte houdt u dezelfde maten aan als bij stap 2.

Stap 5: Frees nu de inkrozingen in op de deur. Ook bij deze stap maakt u de inkrozingen tussentijds schoon en herhaalt u het freesproces.

Stap 6: Schroef de scharnieren vast in de deur en aan het kozijn. Boor altijd even voor zodat u er zeker van bent dat de schroeven mooi recht geplaatst worden. Controleer tot slot nog even of alles soepel draait zonder dat het klemt.

Freesmal voor scharnieren bestellen

Wovar biedt een ruim assortiment freesmallen voor zowel scharnieren, sluitplaten als slotkasten. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor alle extra benodigheden, waaronder een kopieerring en een groeffrees. Bekijk voor een greep uit ons assortiment de aanbevolen producten die hieronder voor u geselecteerd staan.

Producten die passen bij deze blog