CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
hardhout-olie-vs-beits 14 jan

Hardhout olie vs beits

Terug naar overzicht

Hardhout kopen is niet goedkoop. Daarom wilt u uw hout natuurlijk zo behandelen dat het zo lang mogelijk mee gaat. Hiervoor zijn gelukkig handige producten verkrijgbaar. In grote lijnen kunt u kiezen uit een beits of een houtolie voor hardhout. Maar wat is eigenlijk het verschil en wat kunt u het beste kiezen? Die vraag krijgen wij regelmatig. Wij beschrijven daarom in deze blog de verschillen en waar u de keuze op kunt baseren. Het is namelijk vooral een kwestie van persoonlijke voorkeuren. 

Hardhout olie

Hardhout olie is een bekende term en bij ons het meest verkochte artikel. De naam zegt het al: het is een olie voor op hardhout. Voorbeelden van hardhout zijn Bankirai, Teak, Azobe en Itauba. Hardhout komt vaak uit landen als Indonesië en Maleisië. De meeste hardhout soorten zijn erg sterk en gaan lang mee. Een nadeel van hardhout is dat het de eigenschap heeft om snel te verkleuren. Vooral om deze reden is hardhoutolie in het leven geroepen. Hardhout olie trekt namelijk in het hout en brengt pigmenten aan. Hierdoor zorgt de olie aan de ene kant er voor dat de kleur (gedeeltelijk) terugkomt en brengt het tegelijkertijd bescherming aan tegen toekomstige verkleuring. Het is dan wel belangrijk om de olie regelmatig aan te brengen. De frequentie verschilt per merk en kleur. De ene olie gaat ongeveer 8 maanden mee en de andere ruim 3 tot 5 jaar. Naast bescherming tegen verkleuring, bieden sommige oliën ook bescherming tegen vocht problemen zoals schimmel en rot.

Hardhout olie is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Populaire kleuren zijn de standaard houtkleuren als Bankirai en Teak. Olie is altijd transparant en is niet verkrijgbaar in dekkende kleuren. Dat is gelijk ook het grootste verschil met beits.

Beits

Wanneer u uw hardhout wilt beitsen, kunt u kiezen uit eigenlijk alle soorten beits. Er zijn echter uitzonderingen. Bij deze uitzonderingen zal dit vermeld staan op het blik of bij de productbeschrijving. Het beitsen van hout heeft een aantal voordelen ten opzichte van olie. Ten eerst gaat beits langer mee. Daarnaast is de bescherming sterker dan bij olie, zeker op het gebied van vocht. Beits is eigenlijk de sterkere variant. Wat sommige mensen een nadeel vinden is dat beits beter zichtbaar is dan olie. Dit geeft een wat minder natuurlijk uiterlijk dan olie. 

Ook bij beits zijn er heel veel kleuren te verkrijgen. Waarschijnlijk nog stukken meer dan bij hardhout olie. Zowel dekkend als transparant is mogelijk bij beits. Veel mensen vinden dekkend erg mooi. Over het algemeen geldt dat dekkende beits het sterkste is qua bescherming en het langste mee gaat. Beits is net als olie erg gemakkelijk aan te brengen.

Producten die passen bij deze blog