CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
hardhouten-meubels-renoveren 25 apr

Hardhouten meubels renoveren

Terug naar overzicht

Hardhouten meubels zijn in Nederland ontzettend populair. Denk bijvoorbeeld aan een stoel van Teak, een bankje van Bankirai of een zelf gemaakte tafel van ipé. Ontzettend mooi en relatief duurzaam. Toch kan het gebeuren dat na verloop van tijd het hout lelijk wordt. Vooral vergrijzing is hier een veroorzaker van. De zon brand als het ware de kleur uit uw meubels en het resultaat is een grijs, droog geheel. Zonde natuurlijk. Veel mensen kiezen er daarom voor om na verloop van tijd de meubels te vervangen. Niet nodig! Door te oliën kunt u namelijk uw stoel zo weer opknappen. 

Meubels verouderen

Wanneer u hardhouten meubels buiten heeft staan, dan krijgen deze natuurlijk te maken met de verschillende invloeden van het weer. Ten eerste kan vocht zorgen voor allerlei problemen zoals kromtrekken, het ontstaan van scheurtjes, schimmel en algen. Hoewel hardhout hier relatief goed tegen bestand is, kan het hout last krijgen van vocht. Vocht kan daarnaast ook zorgen voor vlekken en kringen op bijvoorbeeld uw hardhouten tafelblad in de tuin. Daarnaast is er nog een 2e en misschien grotere vijand van hardhout: de zon. De zon brand als het ware in uw hout. Hierdoor verliest het hout langzaam zijn kleur en wordt het grijzer en grijzer. Zoals u ook ziet op de verschillende foto's op deze pagina. Dit komt omdat het hout dood is en niet meer zichzelf kan beschermen tegen verkleuring en Uv-licht.

To show how to create blog post

Hout op kleur brengen

Er zijn twee dingen waarmee u de meubels weer op kleur kunt brengen. De beste methode met het mooiste resultaat is een combinatie van beide technieken. Wij adviseren namelijk om eerst te schuren en daarna te gaan oliën met een goede hardhout olie. Door te schuren, verwijdert u als het ware de verkleurde buitenlaag van het hout. Hoe eerder u dit doet, des te makkelijker het nog gaat. U zult zien dat na het schuren de kleur al behoorlijk terug is gekomen! Vervolgens gebruikt u een hardhout olie naar keuze om de kleur te verdiepen én om toekomstige verkleuring tegen te gaan. Hardhoutolie brengt namelijk pigmenten aan. Dit zorgt er voor dat verkleuring veel trager gaat! Zeker als u het oliën bijhoudt door ongeveer jaarlijks een nieuw dun laagje aan te brengen. 

Stap 1: schuren (niet altijd nodig)

De eerste stap is dus om te schuren. Dit doet u het makkelijkste met een roterende schuurmachine, maar kan eventueel ook met de hand. Dit kost echter wel behoorlijk veel moeite. Door te schuren zorgt u er niet alleen voor dat de kleur al behoorlijk terug komt, u zorgt er ook nog voor dat oneffenheden en kleurverschillen worden weggewerkt. Veel mensen slaan echter deze stap over en gaan direct over op oliën en in sommige gevallen, zeker met een wat donkerdere olie, bijvoorbeeld in de kleur bankirai of teak, kan dit heel mooi uitpakken. Op de onderstaande foto ziet u bijvoorbeeld het resultaat van oliën zonder te schuren op een zeer verouderde tuinset. 

To show how to create blog post

Stap 2: oliën

Vervolgens is het tijd om een olie aan te brengen. Wij adviseren eigenlijk altijd het gebruik van 1 van onze 2 favoriete oliën. In de eerste plaats is dat onze eigen hardhout olie. Deze is verkrijgbaar in de kleuren naturel en Bankirai. Bankirai is de donkerdere variant. Het voordeel van bankirai is, dat deze kleur langer mooi blijft omdat het meer pigment bevat. Over het algemeen geldt; hoe meer pigment, des te langer de bescherming. Een 2e optie is de Woca exterior oil. Deze olie is verkrijgbaar in 16 verschillende kleuren waaronder populaire hardhout kleuren als Teak en Bankirai. De Woca olie is kwalitatief iets beter en gaat doorgaans iets langer mee. Het verschil zit hem met name in waterafstotendheid. Daarnaast is de Woca olie ook te gebruiken op zachthout. Het grote voordeel van onze eigen olie, is dat de prijs aanzienlijk lager ligt. 

Hout oliën

Niet alleen wanneer uw hardhouten meubels al lelijk zijn geworden is oliën een goed idee. Ook bij nieuw hout is het verstandig om te behandelen. Een goede olie met pigment zorgt er namelijk voor dat de kleur veel beter behouden blijft. Hierdoor voorkomt u in eerste instantie al dat het hout de kans krijgt om lelijk te worden. Wij adviseren daarom altijd om hardhout te behandelen met een goede hardhoutolie. Op de onderstaande foto ziet u nog maar eens duidelijk het verschil tussen behandeld en onbehandeld hardhout! 

To show how to create blog post

Producten die passen bij deze blog