CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Het perfecte moment om te beitsen of oliën 18 nov

Het perfecte moment om te beitsen of oliën

Terug naar overzicht

Nederland, het land met één van de meest wisselvallige klimaten ter wereld. Het land waar u op één dag zon, regen, hagel en sneeuw kunt meemaken. Dat kan nog wel eens lastig zijn bij het kiezen van een dag om te schilderen. Wij leggen uit waar u rekening mee moet houden en of dit de juiste dag is voor u om te gaan schilderen. Wij verklappen vast, het kan waarschijnlijk vaker dan u denkt. De meest ideale dag is echter vaak in het begin van het voorjaar!

Schilderen bij welke temperatuur

Laten we beginnen met de temperatuur. Verf, beits en andere producten hebben namelijk een voorkeur voor temperatuur. De producten zijn namelijk verdund. Zodra u gaat beginnen met smeren, verdwijnt deze verdunning en wordt droogt de verf of beits. Hoe lang dit duurt, hangt af van een combinatie van temperatuur, luchtvochtigheid, windkracht enzovoorts. De opentijd, ofwel de tijd waarin de verf nog nat is en smeerbaar, verschilt per product. Lees daarom altijd goed de informatie die wordt meegeleverd. Wanneer het te koud is, zal het product niet goed drogen. Wanneer het te warm is, droogt het juist te snel. In beide gevallen levert dit een slecht resultaat op. Verf dat niet droogt kan gaan druipen. Ondertussen kan verf en beits dat te warm wordt aangebracht gaan barsten, scheuren en afbladderen. 

Kies er daarom altijd voor om te beitsen, verven of oliën bij een relatief neutrale temperatuur. Wij adviseren om dit altijd te doen tussen de 10 en 24 graden. De ideale temperatuur ligt rond de 18 graden

Regen en schilderen

Regen heeft vanzelfsprekend ook geen positief invloed op uw schilder werk. Ten eerste is het voor u als schilder niet fijn om in de regen te werken. Ten tweede werkt het gewoon niet. Door de regen gaat de verf, beits of olie gelijk druipen en hecht het niet goed aan het hout. Proberen te schilderen in de regen is niet de moeite waard. Ook niet onder een overkapping of bijvoorbeeld een doek die u en het oppervlakte droog houdt. Wanneer het regent stijgt de luchtvochtigheid namelijk ook enorm en dat kan ook voor problemen zorgen. Kies een droge dag uit voor uw schilderwerk. Verf heeft de tijd nodig om te drogen. Bij voorkeur kiest u dus voor een geheel droge dag. 

bij welk weer beitsen of olien

Wind en schilderen

Ook wind kan een boosdoener zijn bij uw schilderproject. Ga niet schilderen wanneer er een stevige wind staat. Ten eerste werkt dit gewoon niet prettig voor u. Verder kan wind zorgen dat er troep en viezigheid op uw hout komt tijdens het schilderen op uw natte verf. Hierdoor wordt het resultaat stukken minder mooi. Wanneer de luchtvochtigheid aan de hoge kant is, kan een lichte wind echter weer helpen. De wind laat uw producten dan namelijk sneller drogen om de luchtvochtigheid te bestrijden. Maar bij voorkeur schildert u bij een milde wind. 

Zon en verf

De laatste grote speler bij het uitkiezen van een perfecte dag om te schilderen is de zon. De zon is namelijk ook geen grote vriend van uw schilder project. Wanneer u er voor kiest om op een relatief warme dag te schilderen, doe dit bij voorkeur dan niet vol in de zon. Wanneer de zon echt in uw verf brand, droogt het vele malen sneller. Dit zorgt voor barsten en scheuren in uw verfwerk. Dit probleem doet zich echter alleen echt voor op dagen met temperaturen van 25 graden en hoger. Bij het verven met zwarte verf komt dit probleem overigens sneller voor. Bij verven met zwarte verf moet u uitkijken bij temperaturen boven de 21 graden vol in de zon. 

De beste dag om te verven

De perfecte dag om te schilderen zou dus zijn: 19 graden, met een licht briesje. Licht bewolkt en geen regen verwacht. Echter komt het natuurlijk niet zo precies. Er zijn ontzettend veel dagen in het jaar waarop het niet te warm niet te koud is, het lang genoeg droog blijft en niet stormt. Verder zijn extreem zonnige dagen sowieso zeldzaam in ons kikkerlandje. U hoeft zich dus niet snel zorgen te maken dat u niet aan schilderen toe komt!

Producten die passen bij deze blog