CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
kozijnen-schilderen-tips 22 mrt

Hier op letten bij schilderen kozijnen!

Terug naar overzicht

In deze blog leggen wij zo goed mogelijk uit hoe u uw kozijnen zelf kunt schilderen. Dit proberen we stap voor stap te doen. Zo hoeft u geen hulp in te huren voor deze klus! Kozijnen schilderen kunt u gewoon zelf!

Kozijn schilderen buiten

Stap 1: Voorbereiden

Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk om de klus voor te bereiden. Begin met het controleren van de ondergrond. Er kan van alles aan de hand zijn met het te behandelen hout. Kozijnen krijgen veel te verduren en daardoor kunnen er algen, schimmels en vuil op het te schilderen oppervlak komen. Dit dient u eerst zo goed mogelijk te verwijderen. Vuil, vet, schimmels en alg verwijdert u gemakkelijk met een goede reiniger. Voor hardnekkige schimmels kan het nodige zijn om een diepreiniger te gebruiken. Het verwijderen kan het makkelijkste met een borstel of een spuit. 

Daarnaast is het belangrijk om naden, gaatjes en beschadigingen te vullen voor een glad oppervlak. Dat doet u het gemakkelijkste met stopverf of bijvoorbeeld kneedbaar hout. Ook spijkers en schroeven dient u op deze manier weg te werken voor een mooi effen resultaat. 

Stap 2: schuren

Vervolgens gaat u schuren. Wanneer het hout verweert is, is dit extra belangrijk. Schuur dan de verweerde laag weg. Wanneer het hout niet verweerd is, schuurt u met name om de hechting te optimaliseren en om het hout glad te maken. Zo krijgt u een glad resultaat. Na het schuren goed stof- en vetvrij maken. 

Stap 3: Afplakken

Zorg er voor dat alles wat u niet wilt schilderen goed afgeplakt wordt. Denk daarbij aan handvaten, ijzerwaren of de muren er omheen. Ook is het verstandig om de vloer te bedekken om druppels op te vangen. Zo krijgt u een mooi en net resultaat. 

Stap 4: schilderen

In sommige gevallen is een primer nodig. Dit hangt vooral af van het product waarmee u gaat afwerken. Wanneer een grondverf nodig is voor een goede grondverf doet u dit uiteraard als eerste. Na droging even opnieuw licht opschuren. 

Vervolgens kunt u simpelweg gaan schilderen. Doe dit altijd zo veel mogelijk van boven naar beneden. Het aanbrengen gaat gemakkelijk met een goede platte kwast. Een patentkwast kan handig zijn voor lastig bereikbare hoeken en een nette afwerking.

Producten die passen bij deze blog: