CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Vandaag besteld, levering binnen 1-2 werkdagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
potdekselplanken-monteren 07 feb

Potdekselplanken monteren. Dé trend.

Terug naar overzicht

Je ziet het steeds meer… Potdekselplanken worden veel gebruikt bij de montage van een nieuwe schutting of wand. De populariteit van deze planken komt onder andere door de strakke dichte afwerking, snelle montage en duurzaamheid. De planken zijn ook in verschillende tinten zwart verkrijgbaar, welke zeer mooi staan bij groene planten. Ook zorgen ze voor een luxe uitstraling van uw tuin.

In deze blog leggen we u uit hoe u potdekselplanken, ook wel Zweeds rabat genoemd, supersnel kunt monteren met behulp van bolkopnagels. 

Wat zijn bolkopnagels?

Bolkopnagels, ook wel ringnagels of gevelnagels genoemd, zijn spijkers met een bolle kop en ribbels. De ribbels zorgen ervoor dat de spijkers goed op hun plek blijven zitten bij beweging, zoals bijvoorbeeld harde wind. De bolle kop van de nagels zijn onder andere verkrijgbaar in RVS en zwart. Zo kiest u mooie en bijpassende nagels bij uw planken. De kop dient te allen tijde op het gevelhout te blijven, sla deze dus niet in het hout. Zo voorkomt u schade en andere mankementen zoals lekkage. 

Montage met bolkopspijkers

Bolkopnagels kunnen worden ‘vastgeschoten’ met behulp van een tacker. Op deze manier kunt u zelf de diepte van de nagel in het hout bepalen en zo uw planken monteren. U kunt met een tacker lekker snel te werk gaan, uw potdekselplanken zitten binnen een mum van tijd vast! Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om de nagels handmatig in het hout te slaan met behulp van een hamer. Dit duurt misschien wat langer, maar dan zit u niet met het afstellen van de tacker. De bolkopnagels moeten namelijk niet te diep, maar ook niet te ondiep worden bevestigd. Met een hamer kunt u daar natuurlijk per nagel voor zorgen. 

Bij de montage van potdekselplanken met bolkopnagels is de lengte van de nagel een belangrijk aspect. Een handige regel om aan vast te houden is dat de lengte van de nagel, ongeveer twee en een half keer zo lang moet zijn als de dikte van de plank. Is uw plank bijvoorbeeld 18 mm dik, gebruik dan een bolkopspijker van ongeveer 45 mm. U vindt onder andere onze RVS en zwarte bolkopnagels met ribbels in verschillende maten in ons assortiment bolkopnagels.

Waar op letten?

Wanneer u zelf een schutting van potdekselplanken monteert, is het belangrijk om genoeg palen te gebruiken. Potdekselplanken zorgen namelijk voor een zeer dichte schutting, waardoor deze veel wind vangt. Nederland is natuurlijk een land met veel wind. Een betrouwbare verankering van uw schutting van Zweeds rabat is dus altijd goed. Gebruik bij voorkeur hardhouten palen van minimaal 7 x 7 cm dikte. Gebruikt u liever geïmpregneerde palen, gebruik dan palen van minimaal 8.8 x 8.8 cm dikte. Daarnaast is de lengte van de paal natuurlijk ook van belang. Bij een schutting van 2 meter adviseren we palen te gebruiken van 3 meter. Voor nog meer stevigheid, kunt u snelcement gebruiken om de palen in te verankeren. Wovar biedt een groot assortiment paalhouders, die u ook kunt gebruiken voor het verstevigen van een nieuwe schutting of wand van potdekselplanken.

Doordat Zweeds rabat als het ware over elkaar heen wordt gestapeld, zorgt het niet alleen voor een zeer dichte schutting of wand, maar ook voor een goede afvoer van regenwater. Dit komt de levensduur van het hout ten goede en maakt uw schutting/wand dus duurzaam. 

Tips voor montage

  • Plaats uw vierkante palen om de maximaal 60 cm, voor een betrouwbare constructie. 

  • Start met de montage van de planken aan de onderzijde van uw schutting of wand. 

  • Houd een tussenruimte van minimaal 3 mm tussen de planken. (Zo voorkomt u het kromtrekken of scheuren van de planken bij verschillende weersomstandigheden). 

  • Zorg ervoor dat u waterpas werkt, zo komt de wand of schutting er natuurlijk het mooist uit te zien.

  • Gebruik 2 bolkopnagels per plank per staander. De eerste op ¼ en de tweede op ¾ van de plank.

Bolkopnagels kopen

Bestel uw bolkopnagels nu voordelig via onze webshop. Maak daarnaast gebruik van de verschillende hoge staffelkortingen. Heeft u regelmatig bolkopspijkers nodig voor bijvoorbeeld uw bouw- klusbedrijf of hoveniersbedrijf? Maak dan snel een zakelijk account aan en profiteer van extra kortingen, krijg inzage in uw bestelgeschiedenis en maak gebruik van nog vele andere voordelen!

 

 

Producten die passen bij deze blog