CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Vandaag besteld, levering binnen 1-2 werkdagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Hoe vaak moet ik mijn hout behandelen? 11 nov

Hoe vaak moet ik mijn hout behandelen?

Terug naar overzicht

Hoe vaak hout behandelen

De vraag die veel gesteld wordt op het gebied van tuinbeitsen, oliën en verven is: "Hoe vaak!?" Hier is echter niet zo simpel antwoord op te geven. Het verschilt namelijk enorm. Er zijn namelijk nog al veel factoren die een rol spelen. Zelfs bij een bepaald product kan het bij de ene klant veel sneller nodig zijn om te vernieuwen dan bij een andere. Het maakt namelijk ook veel uit hoeveel uren zon uw hout op een dag vangt. Of er water blijft liggen op het hout en of het in de volle wind staat. Verder heeft de ondergrond en de temperatuur ook veel invloed op de bescherming van het hout. De vuist regel is wel dat olie vaker toegebracht moet worden dan beits en dat verf doorgaans het langste mee gaat.

Olie voor hout

Olie, zowel hardhout olie als zachthout olie, dient toch echt vaker aangebracht te worden dan beits. Zo adviseren wij bij bankirai olie om minstens 1x per jaar te smeren en eigenlijk ook wel 2x per jaar. Wanneer u een olie gebruikt met een donkerdere kleur, dan gaat deze ook langer mee. Donkere transparante olie in de kleur zwart kan in sommige gevallen makkelijk 5 jaar mee gaan. Een regel die u zou kunnen hanteren is: bij verkleuring, opnieuw aanbrengen.

Neem bijvoorbeeld bankirai olie. Deze olie brengt pigmenten aan en maken het hout meestal iets donkerder. Wanneer de oude kleur weer terug begint te komen, is het tijd om de olie te vernieuwen. Echter verschilt dit enorm per merk en per olie. Lees daarom altijd goed de verpakking en de productinformatie. Zo weet u het beste hoe lang een olie mee gaat. Verder is het belangrijk dat u zelf inschat wanneer het hout begint te verkleuren. Wees er wel altijd snel bij, zodra het hout vergrijst is, is het moeilijk om de oude kleur terug te krijgen. Hier bestaan echter wel middelen voor om de vergrijzing terug te dringen. Denk hier bij aan ontgrijzers

Beits voor hout

We weten dat elke beits langer mee gaat dan olie. De meeste beitsen gaan minstens 3 a 4 jaar mee. Er bestaan ook beitsen die soms tot na wel 8 of 9 jaar nog steeds goed zijn. Lees ook hiervoor altijd goed de verpakking en de productinformatie. U kunt zich natuurlijk ook altijd laten adviseren door experts. Zo kunt u contact opnemen met onze klantenservice voor een snel antwoord! Ook bij beits kunt u het vaak wel zien wanneer deze aan vervanging toe is. De kleur begint wellicht weg te trekken of er ontstaan soms lichte scheurtjes en barstjes in de dekkende beitsen. Vervang die beits niet te laat, dan kan het hout namelijk gaan rotten omdat de bescherming van de beits verloren gaat. 

Verf/lak voor hout

Voor verf/lak geldt eigenlijk hetzelfde als voor beits. Echter heeft verf in sommige gevallen meer de neiging om te gaan bladeren, scheuren of barsten. U ziet het altijd zeer goed wanneer verf aan vervanging toe is. De afwerking wordt lelijker en de kleur neemt af. Wanneer verf aan vervanging toe is, ziet u dit meteen met het blote oog.

Producten die passen bij deze blog