CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Kleurloos behandeld hout 26 jan

Hout kleurloos behandelen?

Terug naar overzicht

Het komt veel voor: klanten die hun hout willen behandelen ter bescherming, maar graag de originele kleur van het hout willen behouden. Best logisch natuurlijk, want anders hadden ze wel ander hout gekozen. Echter is dit best lastig. Helemaal kleurloos behandelen werkt eigenlijk niet goed en biedt geen bescherming tegen verkleuring ten gevolge van de zon. Maar wat kunt u dan wel doen?

Kleurloze beits of olie

U kunt er voor kiezen om een volledig kleurloze beits of olie te gebruiken. U heeft dan wel de bescherming tegen houtrot, schimmel en alg van een gewone beits, maar mist dan bescherming tegen zonlicht. Dit komt omdat de enige bescherming die u kunt aanbrengen tegen de zon pigmenten zijn. Deze pigmenten zorgen voor kleur. Normaal gesproken geldt dan ook: hoe donkerder de kleur, hoe sterker de bescherming tegen zonlicht. Een volledig kleurloze beits heeft dit dus niet. Bij Wovar hebben wij een kleurloze beits met de minimale hoeveelheid pigmenten. De kleur wordt dus iets donkerder, maar dit valt enorm mee, ook wordt dit na verloop van tijd steeds minder. Deze beits kunt u vinden door op de onderstaande afbeelding te drukken. Deze beits is perfect voor het behandelen van lichte houtsoorten zoals vuren, grenen en Lariks Douglas. De kleur lijkt enorm veel op de originele houtkleur.

Beits of olie in de kleur van het hout

Wat wellicht een betere optie is, is beits in de kleur van het hout, wat de bovenstaande beits eigenlijk is voor lichte houtsoorten. Wanneer u kiest voor een transparante beits (of olie), kunt u namelijk uw hout beschermen zonder dat het een andere kleur krijgt. Zo bestaan er transparante beitsen in de kleuren van het hout. Denk aan de kleuren teak, grenen, bankirai en meer. U brengt dan wel pigmenten aan, maar omdat deze dezelfde kleur hebben als het hout al had, behoudt u de kleur perfect. Daarnaast heeft transparante beits het voordeel dat de structuur van het hout mooi zichtbaar blijft. Dit voorkomt dat de natuurlijke uitstraling van het hout verdwijnt. Dit vinden veel mensen erg belangrijk. Olie is overigens altijd transparant. In beide gevallen kunt u het product dat u wilt hebben gewoon vinden in onze webshop! Houdt er rekening mee dat de kleur meestal wel een beetje veranderd, u zult het verschil waarschijnlijk wel kunnen zien. Maar het blijft altijd dicht bij de originele kleur liggen. Daarnaast trekt dit na verloop van tijd steeds verder weg. 

Onderhoud hout

Zoals gezegd is het behandelen van hout heel belangrijk om te voorkomen dat schimmel, houtrot of bijvoorbeeld onregelmatige verkleuring plaats gaat vinden. Regen en zon hebben nou eenmaal invloed op het hout en dit kan voor deze problemen zorgen. Met een goede beits of olie lost u dit dus op. Het is dan wel belangrijk dat u het goed blijft onderhouden. Afhankelijk van het gebruikte product is er periodiek onderhoud nodig. Hoeveel tijd hier tussen zit verschilt enorm per product en per klus. Houdt daarom zelf in de gaten wanneer de beits lijkt te vervagen. Onderhoud kan gewoon door het aanbrengen van een nieuw laagje. 

Producten die passen bij deze blog