CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Hout verouderen 31 dec

Hout oud maken - Zo verouder en vergrijs je hout!

Terug naar overzicht

Er zijn verschillende manieren om hout ouder te laten lijken. Dit kunt u doen door de kleur en/of de structuur te bewerken. Veel mensen willen verouderd hout in hun huis of tuin. Deze trend is sinds 2015 duidelijk zichtbaar in Nederland. Voor dat jaar was wit helemaal fashionable, nu is dat een verouderde look. Lees deze tips en weet hoe u uw hout ouder kunt laten lijken. Bedenk goed wat voor resultaat u wenst en kies een methode! 

Verven en schuren

Door het hout te verven en vervolgens te schuren, kunt u het hout een oude look geven. Het schuren zorgt ervoor dat de verf er uit gaat zien alsof het al vele jaren geleden aangebracht is. U kunt hier veel mee variëren. Denk aan verschillende lagen verf aanbrengen en verschillende soorten schuurpapier gebruiken. Schuur het oppervlakte volledig op na eigen smaak! Het resultaat kan erg mooi zijn! Zie bijvoorbeeld de onderstaande afbeelding.

oud muurtje

Hout en viezigheid

Een andere methode vergt wat meer geduld. Een aantal jaren geleden sprak ik een meubelhandelaar. Hij maakte zelf ook 'oude' kasten. Na een tijdje met hem gesproken te hebben verklapte hij een geheim. Het hout wat hij gebruikte was helemaal niet oud. Hij liet de planken gewoon een aantal weken in de varkensstal van zijn schoonvader liggen. Het resultaat: Een mooie, verweerde plank. Hij verkocht deze als authentiek en klassiek. Conclusie: hout kan ontzettend mooi worden door het in een vieze plek te bewaren. Leg het bijvoorbeeld op een natte plek met modder er overheen. Dit kan voor een prachtig resultaat zorgen.

Staalwol en azijn

Deze truc is erg uniek en werkt geweldig. Op het internet vond ik een techniek om hout te verouderen met spullen die de meeste mensen gewoon in huis hebben. Door staalwol op te laten lossen in azijn, krijgt u een oplossing die het hout een verweerde look geeft. Stop de azijn en staalwol in een afgedichte pot. Laat dit ongeveer 4 dagen staan tot de staalwol is verdwenen. Vervolgens kunt u met een kwast het goedje aanbrengen. Dit werkt echter wel alleen op onbehandeld hout. Is het hout al behandeld? Verwijder dan eerst de verflaag goed. Deze methode is voor u wel erg gemakkelijk, u hoeft er niet eens voor naar de winkel met een beetje mazzel. 

oud hout

Speciale beits

Er bestaan verschillende speciale beitsen die een verouderend effect geven. Om te beginnen zijn daar de voorvergrijzers en steigerhout beitsen voor. Deze vergrijzen het hout en laten het snel karakteristieker lijken en vooral ook ouder. Daar naast bestaan er ook heuse 'aging' beitsen. Deze beitsen zijn ook zeer goed te gebruiken voor gevelbekleding. Houtsoorten als ayous en red cedar staan bekend om hun mooie vergrijzing, echter heeft dit veel tijd nodig. Ook vergrijst gevelbekleding vaak niet helemaal regelmatig door de stand van de zon, windrichting en beschutting. Dit maakt dat zonder een aging beits, er kleurverschil kan ontstaan. Met een aging beits hoeft u niet meer te wachten op de verkleuring, maar brengt u deze gelijk aan, op een regelmatige en egale manier. 

Vaseline voor het verven

Een andere optie is vaseline aanbrengen voor het verven. Vaseline zorgt er voor dat verf niet hecht aan hout. Door op bepaalde plekken een beetje vaseline te smeren voor het verven, kunt u echt lijkende gebruikssporen creëren. Doe dit op plekken waar het er realistisch uit ziet. Hoe meer vaseline u smeert, hoe minder verf blijft zitten. Probeer daarom ook af te wisselen met de hoeveelheden van vaseline die u gebruikt. Door het hout op de juiste manier met deze techniek te bewerken, kunt u het hout er echt jaren oud uit laten zien. Haal na het schilderen het verf af met een doek. Het is ook nog mogelijk om deze techniek te combineren met het schuren. 

oude verf look

Hout beschadigen

Ten slotte kunt u er voor kiezen om het hout te beschadigen. Dit kan op allerlei manieren. Denk bijvoorbeeld aan een hamer of aan scherpe objecten. Zelf vind ik dat het resultaat hier vaak niet mooier van wordt. Een manier van beschadigen die wel vaak voor mooie resultaten zorgt, is het gebruik van vuur. Door hout te verbranden kunnen er prachtige patronen ontstaan. U kunt allerlei creatieve manier bedenken om het hout te beschadigen en op deze manier ouder te laten lijken. Heeft u nog handige technieken? Laat het dan weten! Dan kunnen we het toevoegen.

Hout oud maken - Zo verouder en vergrijs je hout!