CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
gevelbekleding-vergrijzen 05 jan

Houten gevelbekleding direct egaal vergrijzen

Terug naar overzicht

Zoals u waarschijnlijk wel weet, vergrijst hout nou eenmaal. Een gedeelte van de Nederlandse bevolking vindt dit niet mooi, maar een ongeveer even grote groep vindt het juist wel mooi! Voor de laatst genoemde groep is er echter een klein probleempje. Zeker bij gevelbekleding geldt namelijk dat het hout niet egaal verkleurt. Er ontstaan duidelijke oneffenheden, grote grijze vlekken en duidelijk verschil tussen planken. Niet erg mooi, vinden de meeste mensen. Maar wat valt daar nou tegen te doen en hoe kan het dat sommige gebouwen wel heel mooi egaal vergrijst zijn?

Waarom vergrijsd hout

Om te kijken naar een oplossing, is het eerst handig om te kijken naar de oorzaak. Daarvoor gaan we eerst naar het begin: Waarom vergrijst hout Überhaupt? Dit komt met name door zonlicht. Hout kan namelijk net als de menselijke huid verbranden. Bij een tekort aan pigmenten gaat dit proces sneller en treed er verkleuring op. Een ander probleem is vocht. Vocht zorgt voor veel problemen bij hout zoals rot en schimmel. Ook heeft het veel invloed op de verkleuring. Een natte plank verkleurt minder sterk dan een uitgedroogde plank. Tegelijkertijd geld ook, als er een laagje water op het hout licht, kan dit het zonlicht juist weer versterken en zorgen voor meer verkleuring. Verder kan bijvoorbeeld de wind en de ventilatie ook invloed hebben op het proces. Kortom om, verkleuring hangt af van veel factoren.

Het lastige is, dat op een gevel elke plank met net weer andere factoren te maken heeft. De één vangt net meer vocht, de andere staat langer per dag in de zon. Zeker het verschil tussen bijvoorbeeld een noordzijde en een zuidzijde van een gebouw verschillen enorm in verkleuring. Verder neemt de ene plank meer vocht op dan de andere en ga zo maar door. Het resultaat: zeer ongelijkmatige vergrijzing. Zonde!

Gevel behandelen

De oplossing zit in de behandeling van uw gevel. Eigenlijk heeft u twee opties. U zorgt dat het hout niet verkleurt door een andere kleur aan te brengen. Er zijn talloze kleuren om uit te kiezen. Wij adviseren altijd om uw gevel te behandelen of te laten behandelen met Drywood Woodstain VV. Dit is een ontzettend populaire oplossing bij professionele bouwbedrijven. Veel grote projecten in Nederland zijn gedaan met deze beits. Bij houtsoorten die kunnen gaan bloeden zoals Red Cedar en Thermohout is het belangrijk om een open systeem te kiezen en dus geen filmvormende beits. Een olie kan dan een goede optie zijn. 

Maar de kans is groot dat u juist wilt gaan voor een mooie, verweerde, vergrijsde kleur. Gelukkig is daar ook een optie voor! Woodstain VV van Teknos Drywood is namelijk ook verkrijgbaar in de kleur Equal Weathering. Dit is een grijze kleur die het hout gelijk oud laat lijken. Woodstain VV Equal Weathering zijn dus vergrijzers van gevelbekleding. De afbeeldingen bovenaan deze pagina laten allemaal gevels zien die bewerkt zijn met deze beits.