CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
houten-kerstboom-maken 13 dec

Houten kerstboom maken - Doe het zelf!

Terug naar overzicht

Houten kerstboom

Dit jaar liever geen traditionele kerstboom in huis? Een populaire variant op de traditionele kerstboom is de houten kerstboom. Deze is duurzaam, erg mooi én u kunt hem ook nog eens helemaal zelf maken. De houten kerstboom heeft u vrij snel in elkaar gezet en kunt u volgend jaar ook nog eens hergebruiken. Het opruimen gaat erg snel en u heeft geen last van al die vervelende naalden. Wij hebben twee leuke varianten van de houten kerstboom gemaakt. In deze blog leest u stap voor stap hoe u deze houten kerstbomen ook thuis kunt maken!

To show how to create blog post

Houten kerstboom maken

Zoals u op bovenstaande afbeelding kunt zien, hebben wij twee varianten van de houten kerstboom gemaakt. Bij de eerste kerstboom zitten de planken tegen elkaar aan en loopt het in een rechte lijn naar beneden. Bij de tweede kerstboom zit er ruimte tussen de planken en loopt het niet in een vloeiende lijn naar beneden.

Het maken van de houten kerstboom is vrij eenvoudig. In onderstaande bouwtekening kunt u de bijbehorende afmetingen en het Wovar boodschappenlijstje vinden. Naast een handzaag kunt u natuurlijk ook een zaagmachine gebruiken. In totaal heeft u zes geïmpregneerde steigerplanken nodig. Wij hebben twee stuks van 165 cm gebruikt, één van 185 cm en drie van 210 cm. Wij zullen u stap voor stap uitleggen hoe u deze kerstbomen kunt maken. 

To show how to create blog post

1. Zaag het hout op maat

U begint met alle steigerplanken op maat te zagen. Dit kunt u doen met een handzaag of met een zaagmachine. Voor de eerste kerstboom hebben wij ervoor gekozen om de planken nog niet schuin af te zagen en dit pas te doen wanneer de planken aan de stam zijn gemonteerd. Dit hebben wij gedaan met een handcirkelzaag. Met een handzaag is dit ook mogelijk, maar dit kost iets meer moeite. Voor de tweede kerstboom zijn de planken wel direct schuin afgezaagd. De tweede kerstboom heeft dezelfde onder lengte zoals op de bouwtekening van kerstboom één. De bovenste lengte van de planken verschillen wel, voor de tweede kerstboom is namelijk een hoek van 45 graden aangehouden. Het aftekenen op 45 graden kunt u doen met een winkelhaak. Aan het handvat van de meeste winkelhaken zit een afgeschuinde hoek van 45 graden.

2. Maak de poot en de stam

Wanneer u alle steigerplanken op maat heeft gezaagd, kunt u beginnen met het monteren van de poot aan de stam. U begint met het bevestigen van K aan I. Vervolgens kunt u K bevestigen aan J. Om het bevestigen makkelijker te maken kunt u de gaten voorboren met een houtboor van 3 mm. Door het voorboren zal uw plank niet splijten. Vervolgens monteert u de planken aan elkaar met de 5 x 50 mm spaanplaatschroeven. Tip: u kunt een houtblokje op de onderkant van de poot monteren zodat de kerstboom wat naar achteren hangt. Hierdoor verplaatst u het zwaartepunt en kan de kerstboom niet zomaar voorover vallen.

To show how to create blog post

3. Monteer de overige planken vast aan de stam

Als de stam en de poot staan, kunt u de planken hieraan monteren. Ook hierbij maken wij gebruik van de 3 mm houtboor en de 5 x 50 mm schroeven. Om de schroeven niet te zien, kunt u het best de planken aan de stam monteren door de schroeven er via de achterzijde in te schroeven. Bij de eerste kerstboom monteert u de planken tegen elkaar aan en bij de tweede kerstboom houdt u hier wat ruimte tussen. Wij hebben een afstand van 3 cm aangehouden tussen de planken. Dit hebben wij gedaan door een overige plank met de breedte tussen de planken te plaatsen. 

4. Zaag de planken schuin af

Bij de eerste kerstboom moeten de planken nog schuin afgezaagd worden. Dit kunt u doen door gebruik van een handzaag of een cirkelzaag. U kunt de afmetingen van de bouwtekening aanhouden. Wanneer u de planken al schuin heeft afgezaagd bij stap 1, kunt u deze stap overslaan. 

To show how to create blog post

5. Planken toevoegen voor accessoires

Bij onze eerste kerstboom hebben wij ervoor gekozen om een aantal plankjes toe te voegen. Hier kunt u leuke kerstversiering op plaatsen om de boom wat meer aan te kleden. Mocht u ook deze planken aan de boom willen monteren, dan kunt u de afmetingen gebruiken van de bouwtekening. De planken kunt u gemakkelijk monteren door de schroef vanuit de achterkant van de boom erin te schroeven. 

6. Schuren en verven

Om de kerstboom af te werken raden wij aan om alle randen van het hout te schuren. Mocht u de kerstboom een kleurtje willen geven, dan kunt u deze planken beitsen. Wij hebben zwarte beits gebruikt om de eerste kerstboom een kleurtje te geven. 

To show how to create blog post

Kerstboom versieren

Natuurlijk mag de kerstversiering niet ontbreken. U kunt uw mooiste kerstdecoratie gebruiken om de boom aan te kleden. Bijna elke kerstboom heeft er lampjes in hangen en een aantal kerstballen. De lampjes kunt u makkelijk om de boom heen draaien. Tip: wanneer u kerstballen in de boom wilt hebben kunt u een aantal schroeven in de boom monteren en hier de ballen aan hangen. 

Gaat u één van deze bomen ook maken? Wij zijn erg benieuwd naar het eindresultaat en ontvangen hier graag een foto van. Als u het eindresultaat met ons wilt delen, kunt u een foto sturen naar foto@wovar.nl of op social media kunt u #Wovar gebruiken. Wie weet wordt uw foto wel gebruikt op onze socialemediakanalen! 

Welke boom ga jij maken? 

Producten die passen bij deze blog