CURRENT LOCALE nl-nl

  • Voor 20:00 besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 59 euro
Houten tuinmeubelen onderhouden: Zo moet het! 05 nov

Houten tuinmeubelen onderhouden: Zo moet het!

Terug naar overzicht

Tuinmeubel hout

Veel mensen in Nederland hebben tuinmeubelen gemaakt van hout. Houten meubelen passen namelijk mooi in de natuurlijk uitstraling van een tuin. De meeste tuinmeubelen worden bewust zo gemaakt dat het zo lang mogelijk bestand is tegen wind, zon en regen. Het weer kan namelijk een grote vijand zijn van uw hout. In de zon gaat hout namelijk verkleuren. Net als de menselijke huid heeft hout pigment nodig om zich te beschermen tegen Uv-stralingen. Door de juiste olie of beits te gebruiken beschermt u het hout tegen verkleuring. Veel houtsoorten worden namelijk grauwig en grijs van zonlicht. Dit vinden de meeste eigenaren van tuinmeubelen niet aantrekkelijk. Een andere grote vijand van hout is regen. Wanneer hout nat wordt kan dit namelijk voor grote problemen worden. Het hout wordt zachter, kan gaan rotten of schimmelen en wordt hierdoor lelijk en minder sterk. Wanneer hout te vaak nat is, kan het zelf helemaal kapot gaan. Gelukkig zijn er middelen waarmee u uw hout hier tegen beschermd. 

Tuinmeubel olie

Tuinmeubelen worden meestal met olie bewerkt. Er bestaan verschillende soorten olie geschikt voor verschillende soorten hout. Hardhouten meubels kunnen het beste behandeld worden met bankirai olie of teak olie. Er bestaan echter ook soorten olie speciaal voor tuinmeubels. Deze oliën zijn transparant. Houd er wel rekening mee dat olie pigmenten aanbrengt tegen de verkleuring van de zon. Dit gaat vergrijzing tegen, maar geeft het hout meestal ook net even een donkerdere tint. 

Zoals gezegd beschermd olie uw hout dus tegen de zon. Maar ook tegen water. De olie zorgt er voor dat vocht geen vrij spel meer heeft. Zo voorkomt u dat het hout gaat rotten of beschimmeld raakt. U houdt met een olie uw tuinmeubelen veel langer mooi. Zo verlengt u de levensduur van uw hout en verlaagt u de onderhoudskosten. Houd er wel rekening dat de tuinmeubelen minstens 1x per jaar aangebracht moeten worden, het liefste zelfs 2x per jaar. Zo geniet u van de maximale bescherming. 

Tuinmeubel beits

Ook bestaat er speciale beits voor meubels. Er bestaan zowel transparante varianten als gekleurde varianten. Een transparante versie is echter vaak mooier omdat het de originele kleur van het hout bewaard. Meubelbeits is sterker dan olie, dit zorgt voor een langere en betere bescherming. U hoeft de beits veel minder vaak te gebruiken. U kunt er ook voor kiezen om een dekkende beits te gebruiken. Met een dekkende beits kleurt u uw tuinmeubels in een kleur naar keuze. Let wel op: sommige dekkende beitsen hebben een grondverf nodig. 

Steigerhout beitsen

Steeds populairder wordt steigerhout. Veel mensen nemen dan ook meubels gemaakt van deze houtsoort. Steigerhout kan gemaakt zijn van verschillende soorten hout. Het kenmerk van steigerhout is de verweerde look en robuuste kleur. Deze uitstraling kan echter gemakkelijk op een kunstmatige manier gemaakt worden. Dit kan met een grey-wash of een white-wash. Deze beitsen geven uw hout namelijk de verweerde kleur van steigerhout. U kunt dus met deze producten gemakkelijk uw tuin voorzien van prachtige steigerhouten meubels. 

Houten tuinmeubel behandelen

De verschillende producten hebben allemaal verschillende instructies. Het is daarom belangrijk om altijd goed de instructies te volgen op de verpakking. In grote lijnen geld dat u het hout eerst goed schoon dient te maken. Sommige merken zullen hierbij bepaalde reinigers adviseren. Dit is aan een kant inderdaad verstandig om te gebruiken, maar aan de andere kant vaak een truc om meer aan u te verkopen van hetzelfde merk. Het is echter wel echt belangrijk om uw hout goed schoon te maken. Wanneer u vlekken mee beitst of oliet, zullen deze na droging niet meer te verwijderen zijn. Maak voor behandeling het hout goed droog en stofvrij. U kunt eventueel oneffenheden nog licht opschuren met schuurpapier. Vervolgens brengt u een dunne laag aan met een kwast of roller. Kies bij voorkeur een droge dag uit met temperaturen tussen de 10 en 25 graden. Ook dit kan weer verschillend per product dus lees altijd goed de instructies!

Producten die passen bij deze blog