CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
20 sep

De juiste temperatuur om te beitsen, oliën of verven

Terug naar overzicht

Beitsen bij koud weer

Wanneer het te koud wordt hebben de beschermingsproducten als beits, olie en lak een probleem. Ze kunnen namelijk niet goed opdrogen. Dit zorgt ervoor dat de tijd die het nodig heeft om op te drogen, soms wel dagen lang kan zijn. De kans dat het begint te druipen is dan ook nog eens heel erg groot. Wanneer de temperaturen zelfs richting het vriespunt gaan, zal het kunnen gaan bevriezen. Voor alle drie de producten is het niet verstandig om te verven bij temperaturen lager dan 15 graden. De ideale temperatuur ligt tussen de 18 en 23 graden. 

Beitsen bij warm weer

Een ander risico is een te hoge temperatuur. Zoals gezegd ligt de ideale temperatuur tussen de 18 en 23 graden. Dat betekent dat boven de 23 graden ook negatieve gevolgen kan hebben. Bij een hogere temperatuur gaan de producten sneller drogen. Dit maakt het lastiger om aan te brengen. Het resultaat bij lakverf of dekkende beits is dat er vaak strepen en oneffenheden ontstaan op het oppervlak. Ook is de aangebrachte laag vaak te dun waardoor deze vaker opnieuw toegebracht dient te worden. Bij (lak)verf kan door de snelle droging ook scheuren ontstaan. Ook bij beits en olie zorgt een te snelle droging voor een minder goed aangebrachte bescherming waardoor er vaker opnieuw gebeitst of geolied dient te worden. Wanneer de temperatuur boven de dertig graden stijgt, loopt u zelfs risico dat donkere producten gaan koken bij het aanbrengen, dit geeft een zeer lelijk resultaat. 

Er zit natuurlijk wel veel verschil tussen de producten die u gebruikt. Zo is zonnig weer schadelijker bij zwarte beits dan bij, bijvoorbeeld, hardhout olie. Daarnaast verschilt het ook nog per merk en per product. Daarom adviseren wij altijd om het etiket goed te lezen. Hier staan de juiste temperaturen eigenlijk altijd wel op. 

Beits temperatuur

We zouden dus kunnen concluderen dat de ideale temperatuur ongeveer tussen de 16 en 23 graden ligt. Echter gaat dit niet altijd op. Het is vooral belangrijk om goed de informatie over een specifiek product te lezen. Vrijwel altijd wordt de beste temperatuur ook vernoemd op het blik of op de emmer. Zo zit u altijd goed! Bent u nou niet helemaal zeker? Dan kunt u ons altijd vragen om advies! Wij geven gratis en vrijblijvend advies voor beitsen, oliën en ander schilderwerk. 

Passen goed bij deze blog