CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Raamsluiting - Extra veiligheid 29 apr

Raamsluiting - Extra veiligheid

Terug naar overzicht

Veiligheid in- en rondom uw woning is erg belangrijk. Vaak denken mensen hierbij eerst aan deuren en sloten, maar elk huis heeft natuurlijk ook diverse ramen. Wanneer inbrekers niet door uw deuren komen, kijken ze natuurlijk ook bij uw ramen. Het is daarom zaak uw ramen goed te beveiligen, doormiddel van een goede raamsluiting. Alleen een raamuitzetter is echt niet voldoende om uw woning veilig te houden. In deze blog nemen wij u mee in enkele punten van raamsluitingen/raamboompjes. 

Extra veiligheid

Een goede raamsluiting biedt u extra veiligheid in uw woning. Een goede raamsluiting of zelfs meerdere raamsluitingen, zorgen ervoor dat het inbrekers moeilijk wordt gemaakt om uw woning binnen te dringen. Goed hang- en sluitwerk in uw woning is erg belangrijk. Bij een raam zorgt goed raambeslag ervoor dat deze niet open kan worden gebroken. Wanneer u alleen raamuitzetters gebruikt, kan deze losschieten wanneer iemand hard aan het raam trekt, met bijvoorbeeld een sterke zuignap. 

Type raamsluiting

Om dit te voorkomen, plaatst u (bij voorkeur aan weerszijden) een raamsluiting. De raamboom, zoals de raamsluiting ook wel heet, klemt het raam stevig vast. Een raamsluiting bestaat meestal uit 2 delen. Een deel dat u aan het raam schroeft, met hieraan een grendel, en een sluitkom. De sluitkom is de gleuf waarin de grendel zichzelf vastklemt. Deze sluitkolom is er in 2 varianten; de inbouwsluitkom en de opbouwsluitkom. Welke variant het meest geschikt is voor uw raam, ligt aan het kozijn. Een inbouwkom moet namelijk genoeg ruimte hebben in het kozijn, er moet namelijk een uitsparing worden gemaakt. De opbouwsluitkom past in principe op ieder kozijn. Deze schroef u namelijk direct op het kozijn. Het enige aandachtspunt hierbij is dat uw kozijn breed genoeg moet zijn voor de hele plaat. Het lieft houdt u wat extra ruimte over aan weerszijden van het plaatwerk, zodat u een maximale constructiesterkte heeft. 

Kierstand

Sommige raamsluitingen zijn voorzien van een nok, ook wel ventilatiestand. Met deze raamsluiting kunt u uw raam veilig op een kier zetten, zodat de ruimte door kan luchten. De nok vormt een soort knop of slot, zodat de grenden niet opzij geduwt kan worden van de buitenkant. Of het slot of de knop het meest geschikt voor u is, ligt aan de veiligheid van de ruimte. Wanneer u wilt dat het raam ook als nooduitgang kan functioneren, moet u natuurlijk geen slot op de raamsluiting hebben. Mocht dit belangrijk zijn, maakt u gebruik van een raamsluiting met drukknop (of zonder nok). Wanneer u voor het model met sleutel kiest, moet u de sleutels hiervan goed bewaren. Sleutels voor raamsluitingen zijn vaak universeel per merk; dit betekend dat wanneer u een linkse en rechtse variant van een raamboopje koopt, de sleutels bij sluitingen van hetzelfde merk gelijk zijn. 

Producten die passen bij deze blog