CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Een schutting beitsen in 5 stappen! 20 sep

Een schutting beitsen in 5 stappen!

Terug naar overzicht

Tijd om de schutting te beitsen? Hier leggen wij in 5 stappen uit hoe dit in zijn werk gaat. Dit zijn de algemene stappen. In sommige gevallen kunnen stappen overgeslagen worden. Het is dan ook altijd vooral belangrijk dat u het etiket goed leest en de informatie bij het product op de website.

Schutting beitsen

  • Stap 1: Reiniging. Deze stap is vooral belangrijk wanneer u een oude schutting wil beitsen of een schutting die al eerder is behandeld. Wanneer dit het geval is, moet de oude laag van beits namelijk gereinigd worden. Dit kan met behulp van een hogedrukspuit. 
  • Stap 2: Schuren. Het is erg belangrijk om het hout van uw schutting goed te schuren. Dit moet bij elke houtsoort! Dit schuren kan met een schuurmachine maar ook met de hand en een stuk schuurpapier. 
  • Stap 3: schoonmaken. Wanneer het hout goed geschuurd is, kunt u het oppervlakte schoonmaken met een vochtig doekje of met een borstel. Op deze manier verwijderd u alle stof en andere troep die de beits in de weg kan zitten. Er kan voor gekozen worden om ook nog te ontvetten. Dit verschilt echter per merk en soort beits en ondergrond.
  • Stap 4: Beitsen. Bij het beitsen is het erg belangrijk dat u eerst minstens een minuut de beits roert. Beits is het beste te verwerken met een varkensharen kwast. Breng de beits gelijkmatig aan. Wanneer u een extra laag wilt toevoegen, wacht dan 24 uur na het aanbrengen van de eerste laag. Ook kunt u er voor kiezen om, wanneer de beits volledig opgedroogd is, deze licht op te schuren voor een mooier resultaat. Het aanbrengen van beits kan echter niet bij elke temperatuur. De ideale beits-temperatuur ligt ongeveer tussen de 10 en 23 graden. Wij gebruiken het liefste tuinbeits van Wovar of een speciale schutting beits.
  • Stap 5: Bijhouden. Na het plaatsen van de beits hoeft u, afhankelijk van het merk en type, jaren lang geen nieuwe beits meer aan te brengen. Wanneer de beits echter wel weer aan vervanging toe is, is het belangrijk om de schutting eerst goed te reinigen en te schuren. Vervolgens kunt u gemakkelijk nieuwe beits aanbrengen.

Welke beits gebruiken?

De meeste schuttingen zijn van zachthout gemaakt. Eigenlijk kunt u hier gewoon elke beits op gebruiken. Wanneer het hout geïmpregneerd is, adviseren wij wel om het hout eerst een paar maand uit te laten zweten. U kunt kiezen voor een dekkende beits, maar ook voor een transparante beits. Maar net wat u zelf mooier vindt. Houdt er wel rekening mee dan transparante beitsen vaak net wat minder goed tegen zonlicht kunnen en dus iets sneller onderhouden moeten worden met een nieuw laagje. Afhankelijk van de kleur kan dit om de 3 tot 6 jaren zijn. Dekkende beitsen gaan soms wel 10 jaar mee zonder dat er onderhoud nodig is. Is uw schutting gemaakt van hardhout? Gebruik dan een hardhout olie! Al deze artikelen kunt u uiteraard gemakkelijk en snel bestellen in de webshop van Wovar! Dé winkel voor al uw beitsen en oliën. 

Producten die passen bij deze blog