CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Snoeien 06 feb

Wanneer snoeien? - Snoeikalender

Terug naar overzicht

Door het snoeien van planten, struiken en bomen kunt u de vorm, groei en bloei van een plant stimuleren. Met onze handige snoeikalender bent u altijd op de hoogte van de juiste timing en technieken voor een gezonde en bloeiende tuin.

Snoeigereedschap

Goed gereedschap is het halve werk. Houd er dan ook rekening mee dat u geschikt gereedschap voor de juiste klus gebruikt. De snoeischaar is ideaal voor kleinere, dunne takken. De takkenschaar gebruikt u dan ook bij het grovere werk en is geschikt voor de grotere, dikkere takken. Voor het snoeien van heggen maakt u gebruik van een heggenschaar, maar let wel op dat voor iedere heg weer een andere schaar geschikt is. Al het snoeigereedschap is ook nog eens verkrijgbaar in verschillende maten, zodat u voor de juiste klus ook de juiste schaar heeft.

snoeigereedschap

Januari

Januari is het perfecte moment om fruitbomen/struiken en knotwilgen te snoeien. Wanneer u dit in deze maand doet, scheelt het u weer werk in het voorjaar. Houd wel rekening met de temperatuur, wanneer het nog vriest kunt u beter nog even wachten met snoeien. Bij vorst kunnen snoeiwonden namelijk invriezen, waardoor de snoeiwonden niet goed helen. Hierdoor heeft u kans dat uw bomen en struiken beschadigen. Denk er wel om dat u ABC-bomen absoluut niet mag snoeien in februari, maar dit beter kan doen in augustus of september. ABC-bomen, zoals de kastanje, esdoorn, noot en berk, gaan bloeden wanneer u deze snoeit. Houd er dus rekening mee dat het enkel fruitbomen zijn die u kunt snoeien.

Februari

Bent u in januari niet toegekomen aan het snoeien van uw fruitbomen/struiken wegens vorst? Dan kunt u begin februari uw fruitbomen/struiken ook nog snoeien. Steenvruchten, zoals de kers of walnoot, kunt u beter nu met rust laten. In het vroege voorjaar kunt u hortensia’s snoeien tot zo’n 10 tot 15 centimeter boven de grond. De hortensia kunt u dus soms al snoeien vanaf januari, maar zeker al in de maanden februari, maart en april. Wilt u liever een grote hortensia? Dan is alleen het verwijderen van de uitgebloeide bloemen voldoende. Dit kunt u gedurende het bloeiseizoen doen; vanaf ongeveer april tot en met september. 

Wanneer de temperatuur iets warmer begint te worden, zal het onkruid ook weer gaan groeien. Het is belangrijk om in februari nog niet te gaan schoffelen, want hierdoor kunnen de wortels van de vaste planten beschadigen. Onkruid kunt u wel alvast met de hand weghalen.

Maart

De lente komt er nu echt aan! Het wordt dan ook tijd om in maart de olijfboom, vlinderstruik, clematis en rozen een snoeibeurt te geven. De vlinderstruik mag u flink terugsnoeien, anders wordt deze struik veel te groot. Bij de vlinderstruik geldt dan ook, meer snoeien = meer bloeien. Knip de takken tot vlak boven de uitlopers op een hoogte van ongeveer 30/50 cm af. Bij de voorjaarssnoei van de rozen moet u de dikke scheuten voornamelijk laten staan, zodat de roos straks veel bloeimogelijkheden heeft. Bruine, oude takken kunt u snoeien tot aan een groene scheut of gezonde kop.

vlinderstruik

April & mei

Hagen zoals de liguster, taxus en laurier dienen eind april voor het eerst gesnoeid te worden. Ook bolbomen zoals de catalpa’s of acacia’s kunt u in april snoeien. De rhododendron dient direct na de bloei gesnoeid te worden, dit is vaak halverwege mei.

Juni

In juni is het tijd om alle hagen een snoeibeurt te geven, zodat ze hierna een groeispurt krijgen. Na het snoeien zullen bladverliezende hagen gauw weer nieuw blad aanmaken en dichtgroeien. In juni is het ook tijd om veel vaste planten te snoeien, zodat ze na hun eerste bloei nog een keer gaan bloeien.  Ook is dit het moment om fruitbomen uit te dunnen door niet goed ontwikkelde vruchten te verwijderen. 

Juli

Houd er rekening mee dat u nooit gaat snoeien wanneer het buiten boven de 25 graden is. De haagbeuk, berk, esdoorn en walnoot kunnen nu gesnoeid worden. Ze staan vol in het blad, wat het perfecte moment is om ze wat terug te snoeien. 

Augustus & september

In augustus en september kunt u uw planten, bomen en hagen met rust laten. Ze staan momenteel volop in bloei. In het najaar is het weer tijd om alles een snoeibeurt te geven! Eind september kunt u wel alvast beginnen met het planten van voorjaarsbloeiende bollen.

bollenplanter

Oktober

Begin oktober is het tijd om de ABC-bomen, steenvruchtbomen en notenbomen te snoeien. Ook is het tijd om de hagen een snoeibeurt te geven, zodat ze het najaar goed in gaan. Frambozenstruiken snoeit u tot aan de grond en de lange takken bij rozen verwijdert u. Ook is het in oktober tijd om de vlinderstruik voor een tweede keer te snoeien. Snoei minimaal ⅓ van de vlinderstruik.

November & december

De winter is begonnen en de temperatuur is flink gedaald. In deze periode van het jaar is het niet nodig om te snoeien, behalve bij bomen. Let hier wel op dat er geen vorst is, anders herstellen de bomen niet van hun snoeiwonden.

Snoeien

Met deze snoeikalender weet u precies wat en wanneer u moet snoeien. Alle benodigdheden voor het snoeien vindt u in onze shop.

Producten die passen bij deze blog: