CURRENT LOCALE nl-nl

  • Voor 20:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Spouwmuur Ventileren 19 aug

Spouwmuur Ventileren

Terug naar overzicht

Bij de bouw van een huis is goede ventilatie erg belangrijk. Daarom worden er in de spouwmuur een aantal open voegen gemaakt. Deze worden vaak verticaal tussen twee bakstenen in gemaakt. Deze voegen zorgen ervoor dat het cement ook van binnenuit de ruimte krijgt om op te drogen. Daarnaast hebben deze spouwvoegen ook een ventilerende werking op uw isolatiemateriaal en de muren zelf. In deze blog gaan wij dieper in op de spouwmuur ventileren. 

Een spouwmuur ventileren is erg belangrijk voor iedere woning en schuur van steen. Door een kleine spleet op een aantal plekken in uw muur te maken, zorgt u ervoor dat uw spouwmuur en binnenmuur kunnen ademen. Mocht hier tussenin isolatiemateriaal zitten geeft u dit ook de ruimte om te ventileren. Het belang van spouwmuur ventilatie verschilt ook enigszins per soort steen dat gebruikt is voor de constructie. De ene steensoort neemt namelijk meer vocht op dan de andere.

Wanneer u een steen gebruikt die lichter en meer poreus is, zal deze meer vocht opnemen. Om dit vocht goed af te laten voeren is spouwmuurventilatie erg belangrijk. Bij de (aan)bouw van uw woning zijn er als het goed is op enkele plekken verticale spleten gemaakt tussen de bakstenen. Deze worden in sommige gevallen open gelaten. Hierdoor loopt u echter het risico dat ongedierte zoals bijen, wespen of muizen door deze spleet zichzelf naar binnen werken. Om ongedierte in spouwmuur te voorkomen, plaatst u een bijenbekje in deze spleten. Een bijenbekje staat ook wel bekend als stootvoegrooster. Dit metalen (of kunststof) plaatje ziet eruit als een dun roostertje met kleine spleetjes. Deze spleten zijn breed genoeg voor lucht, maar te klein voor bijen, wespen of muizen. 

Spouwmuur ventilatie is extra belangrijk in de volgende situaties:

  • U heeft een dampdichte buitengevel
  • De gevel is geverfd, in het specifiek met een dampdichte verf
  • U heeft geveldoorslag, dus vochtplekken op de binnenmuur
  • Er is sprake van spouwvervuiling, wat betekend dat de holle ruimte niet vrij van puin/afval is

De bijenbekjes zijn aan te brengen tijdens de bouw van een woning. Achteraf een bijenbekje plaatsen is echter niet lastiger dan wanneer dit tijdens de bouw gebeurt! Hiervoor heeft u alleen een lege (verticale) voeg nodig. Mocht deze er nog niet zijn, kunt u deze gemakkelijk zelf maken. Vervolgens plaatst u het metalen (of kunststof) bijenbekje rvs in de spouwmuur. De meeste stootvoegroosters hebben ankers aan de zijkant, waarmee de voegroosters zichzelf vastklemmen.

Bent u van plan zelf aan de slag te gaan met spouwventilatie? Kijk dan bij onze ventilatieroosters en bijenbekjes voor diverse buitenluchtroosters en bijenbekjes stootvoegrooster.

Producten die passen bij deze blog