CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
thermisch-gemodificeerd-hout-behandelen 25 nov

Thermisch gemodificeerd hout behandelen

Terug naar overzicht

Gevelbekleding kan uw huis, tuinhuis, kantoor of schuur natuurlijk een prachtige uitstraling geven. Daarom kiezen veel mensen voor de mooiste en duurdere houtsoorten als Fraké en Ayous. Over het algemeen zijn deze houtsoorten thermisch gemodificeerd. Dit betekent dat ze zijn voor behandeld door te stomen. Een nadeel van dit hout is, dan het snel kan vergrijzen. Sommige mensen vinden dit juist mooi, de meerderheid echter niet. Zij willen een mooie kleur behouden. Maar hoe doet u dat? Dat kan het beste met een olie. Wij leggen graag uit hoe en waarom. In deze blog focussen wij ons vooral op de twee populairste thermische houtsoorten Ayous en Fraké.

Het vergrijzen van Frake, Ayous en ander hout

Hout vergrijst. Dat is iets wat alle houtsoorten doen. Dat komt, omdat hout in de tuin in de zon komt. De zon schroeit als het ware de kleur uit het hout. Hoe snel dat gaat verschilt per houtsoort. Het is eigenlijk het beste te vergelijken met de menselijke huid. Door zon gaat het verkleuren. De oplossing? Bij de mens is dat zonnebrand, bij hout is dat olie of beits. Thermo hout staat er om bekend dat het redelijk beschermd is tegen vocht, maar niet tegen verkleuring. Sterker nog, het verkleurt razend snel! Daarom is het extra belangrijk om goed te behandelen. 

To show how to create blog post

De valkuilen van Fraké, Ayous en ander thermohout

Het lastige bij thermisch gemodificeerd hout is, dat niet alle behandelingen effectief zijn. Veel mensen kiezen er voor op een beits te gebruiken, maar komen vervolgens van een koude kermis thuis. Er ontstaan soms lelijke vlekken, of de beits komt er na verloop van tijd gewoon weer afglijden. Dit komt omdat veel beitsen er voor zorgen dat het hout niet goed meer kan ademen en zweten. Als het ware brengt de beits dan een laag aan over het hout. Bij Thermohout is dit niet goed, omdat er stoffen in het hout zitten die er uit moeten kunnen zweten. Een oplossing is, om eerst een aantal maanden te wachten met behandeling zodat het hout kan uitzweten. Echter is tegen die tijd al lelijke verkleuring opgetreden. 

Kies dus een olie of beits die extra goed hecht, en niet voor een laagje over het hout zorgt. Kies daarom altijd voor een olie of beits die specifiek bedoeld is voor het behandelen van Ayous, Fraké en bijvoorbeeld red cedar. Vervolgens kunt u gaan nadenken over wat u wilt met de kleur

Kleur beits kiezen

Wat wij vooral belangrijk vinden, is de kleur. Ten eerste is het belangrijk om na te denken over of u transparant of dekkend wilt. Bij een dekkende kleur, ziet u de structuur van het hout niet meer. Bij transparant nog wel. In de praktijk zien we dat de meeste mensen kiezen voor transparant in een natuurlijke 'houts-kleur'. Vaak zo dicht mogelijk bij de originele kleur van het hout. Maar dit hoeft natuurlijk niet per se. Het is wel belangrijk om te weten, dat hoe minder kleur u in een olie of beits heeft zitten, des te minder beschermt het tegen verkleuring en des te vaker dient u het aan te brengen. Een kleurloze beits of olie beschermd dan ook niet of nauwelijks tegen verkleuring, omdat pigment hierin ontbreekt. 

To show how to create blog post

Ayous en Fraké behandelen

Het schilderen van uw Ayous, Fraké en thermohout is eigenlijk erg gemakkelijk merk. Dit kunt u prima zelf doen. Het is dan wel belangrijk dat het hout eerst goed schoon is. Bij nieuw hout is dit over het algemeen alleen een kwestie van even borstelen. Vervolgens is het belangrijk om een juist product te kiezen. Niet elke beits of olie is namelijk geschikt voor thermo hout. Sterker nog, wij adviseren om enkel een hout olie te gebruiken die speciaal bedoeld is voor thermisch gemodificeerde houtsoorten. Daarom bedachten wij met ons eigen merk een speciale thermo olie. Deze speciale thermische olie vindt u onder aan deze pagina in 3 verschillende kleuren. Het gebruiken van de olie is mega simpel. Gewoon aanbrengen met een kwast of roller en overtollig olie verwijderen met een pluisvrij doek. De behandeling voorkomt dat het hout gaat vergrijzen. Dit vinden veel mensen namelijk niet mooi. Met de thermo olie van Wovar maakt u uw hout nog duurzamer! Ook kunt u altijd bij ons terecht voor meer informatie over het behandelen van thermisch gemodificeerd, ofwel thermo, hout. 

Thermisch gemodificeerd hout vergrijzen

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het hout niet te behandelen. Het hout is immers al beschermd tegen houtrot, schimmel en andere problemen. Zoals gezegd, gaat het hout dan wel vergrijzen. Veel mensen vinden dit mooi en laten dit dus gewoon gebeuren. Echter loopt u dan tegen een volgend probleem aan: onregelmatige vergrijzing. De ene plank wordt grijzer dan de andere, er ontstaan vlekken en kleur verschillen. Dit geeft vaak geen mooi effect voor uw gevel. Hoe lost u dit op? Met een vergrijzer. Dit is een beits die gelijk de gewenste grijze kleur geeft. Zo voorkomt u kleurverschillen én beschermd u het hout ook nog eens extra! Wij adviseren dan Woodstain VV - Equal Weathering. Wacht wel enkele maanden voor u gaat behandelen om het hout eerst te laten uitzweten. Dit geeft een zeer mooi, vergrijsd resultaat!

Producten die passen bij deze blog