CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Thermowood behandelen 04 mei

Thermowood behandelen - Alles over olie op thermisch gemodificeerd hout

Thermisch gemodificeerd hout
Terug naar overzicht

We zien het steeds meer. Thermisch Ayous, Fraké, essen, vuren en nog veel meer soorten thermowood. Hout met luxe uitstraling en een lange levensduur. Thermowood wordt met name gebruikt als gevelbekleding en dient dan ook een echte eyecatcher te zijn. Toch heeft thermohout een nadeel. Het vergrijsd enorm snel. Sommige mensen vinden dit heel mooi, andere willen dit juist voorkomen om de originele, natuurlijk ogende, houtkleur te behouden. Maar hoe kun je dit tegen gaan? Welk product is hier het meeste voor geschikt? Wij leggen het hieronder uit aan de hand van 5 veel gestelde vragen.

Wat is de oorzaak van vergrijzing op thermowood?

Wanneer ayous, fraké, essen of ander thermisch gemodificeerd hout buiten wordt toegepast, krijgt het te maken met zonlicht en UV-stralen. Dit UV-licht tast het hout eigenlijk meteen aan. Daarnaast wordt het hout natuurlijk nat van de regen. Omdat het thermisch gemodificeerd is, zal het niet snel aangetast worden door deze regen. Wel kan water de snelheid van vergrijzing verhogen. Een natte plank wordt meer aangetast door het licht dan een droge plank. Het UV-licht schroeit als het ware de pigmenten weg die in de bovenste laag van het hout zitten waardoor de kleur lichter wordt en uit eindelijk grijs. Vergrijzing van hout is dus eigenlijk verlies van pigmenten. 

Hoe voorkom je pigment verlies op thermisch gemodificeerd hout?

De beste manier om dit probleem tegen te gaan, is door pigmenten toe te voegen aan het hout. Dit doet u met een goede olie. De olie brengt dan een nieuw laagje pigmenten aan in een kleur die dicht bij het originele hout ligt. De zon zal vervolgens na verloop van tijd ook deze pigmenten weg branden waarna het hout langzaam lichter worden tot dat u weer een nieuw laagje olie aan brengt. Zo kunt u de kleur van het hout dus op peil houden. Hoe donkerder de olie (en dus hoe meer pigment) hoe langer er tussen de onderhoudsbeurten gewacht kan worden. Toch kiezen veel mensen er voor om een lichte kleur te nemen omdat ze dit het mooiste vinden en dit de huidige kleur van het hout het minste verandert. Wanneer u een goede olie gebruikt, ziet het hout er niet geschilderd uit maar behoudt het de originele houtuitstraling en wordt alleen de kleur (ietsjes) anders, afhankelijk van de kleur. 

woca woca teak

Welk product kan ik het beste gebruiken om thermowood te behandelen?

Zoals gezegd, kunt u het beste kiezen voor een speciale hout olie. Thermisch gemodificeerd hout laat zich namelijk niet goed beitsen of schilderen. Bij een thermische behandeling worden er namelijk stoffen in het hout toegevoegd die het hout duurzamer maken. Deze stoffen moeten echter nog wel 'uit het hout kunnen zweten'. Wanneer u hier een beits of andere verf overheen zet, drukken deze stoffen dat er weer af. Hierdoor kunnen er twee dingen gebeuren: of de geschilderde laag valt er helemaal af, of er ontstaan enorm vlekken op het hout die je er bijna niet meer uit krijgt. Een olie heeft dit probleem niet, omdat het hout nog steeds kan ademen. Kies dan wel een olie waarbij gespecificeerd wordt dat het geschikt is voor thermowood. Zo voorkomt u dat er stoffen in de olie zitten die kunnen botsen met de stoffen van de thermische behandeling. 

Wat is de beste olie voor mijn thermo hout?

Wij hebben speciale oliën in ons assortiment voor het behandelen van uw thermohout. Deze olie hebben wij speciaal samengesteld voor het behandelen van thermische houtsoorten. De 'Beitz - Thermo olie' Is een speciale olie van ons eigen merk Beitz. De olie wordt geproduceerd in 3 verschillende kleuren: Naturel, Teak en Licht Bruin. De kleur naturel bevat minimaal pigment en verandert dan ook het hout minimaal van kleur. De kleur licht bruin ligt in het midden en maakt het hout in de meeste gevallen iets donkerder. De kleur teak bevat het meeste pigment van het stel, maar brengt ook het meeste kleur aan en is daarmee de meest donkere variant. Hoe donkerder de kleur en hoe meer pigment, des te langer deze mee gaat. Bij naturel kunt u uitgaan van jaarlijkse behandeling, bij licht bruin 1 tot 3 jaar en bij Teak 2 tot 4 jaren voordat er een nieuwe laag nodig is. Naast kleur bescherming, biedt de olie ook nog eens bescherming tegen vocht. Hierdoor verlengt het ook nog eens de algehele levensduur van uw hout! Dit laatste is natuurlijk belangrijker bij niet-thermisch gemodificeerd hout, maar ook bij thermowood is extra bescherming altijd goed. De Beitz - thermo olie is verkrijgbaar vanaf Juni 2022!

naturel teak

Naast onze eigen thermo olie, is er eigenlijk nog 1 andere olie die gebruikt kan worden voor thermisch gemodificeerd hout. Dit is de Woca exterior oil. Het voordeel van deze olie is, dat deze in maarliefst 16 kleuren verkrijgbaar is. Hierdoor is er altijd een kleur voor u. Eventueel zijn hier ook testers van te verkrijgen om een stukje uit te proberen. Wilt u dus een ander kleurtje dan de standaard 3 kleuren? Dan komt u uit bij de woca olie. 

Hoe gebruik ik olie op thermisch gemodificeerd hout?

Het behandelen van thermowood is eigenlijk heel gemakkelijk. Wij leggen het hier graag uit aan de hand van een stappenplan: 

  1. Roer of schudt de olie goed door. Doe dit bij voorkeur minstens een minuut. 
  2. Breng de olie aan met een kwast, roller of speciale applicator
  3. Verwijder na maximaal 5 minuten overtollig olie met een pluisvrij doek. Hier kunt u bijvoorbeeld een oude kussensloop voor gebruiken.
  4. Laat het geheel drogen en breng eventueel een tweede of derde laag aan. Ziet het geheel er niet verzadigd uit? Altijd een nieuwe laag aanbrengen.
  5. Laat het geheel goed drogen en geniet van het resultaat!

 

Producten die passen bij deze blog