CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
tips-kiezen-verfkleur 24 mrt

Tips bij het kiezen van de juiste kleur verf

Terug naar overzicht

Welke kleur huis schilderen

Wanneer u van plan bent om buiten te gaan schilderen aan bijvoorbeeld uw schutting, kozijnen, gevel of iets anders, dan moet u natuurlijk een kleur kiezen. Vindt u dat nou moeilijk? Dan helpen wij u graag op weg met een aantal handige tips: 

Tip 1: Kijk om je heen

Welke kleur mooi staat op het door u te schilderen object hangt voor een groot gedeelte af van de omgeving. Welke kleur zijn bijvoorbeeld de kozijnen van uw huis, de meubels in de tuin, etc. 

Tip 2: Ga voor natuurlijk

Dit is natuurlijk met name afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Maar wij van Wovar vinden het erg mooi als het er natuurlijk uit ziet. Een natuurlijke uitstraling krijgt u met name met transparante beitsen of met oliën. Denk bijvoorbeeld aan Woca olie die in verschillende kleuren te verkrijgen is. Dan blijft de structuur mooi zichtbaar en heeft u de maximaal natuurlijke uitstraling. 

Tip 3: Houdt rekening met de bescherming

Bij transparante beitsen en oliën geldt: hoe meer kleurpigmenten, hoe meer bescherming. Een kleurloze variant beschermt namelijk niet tegen zonlicht. Hierdoor zal het hout gaan vergrijzen. 

Tip 4: Gebruik testers

Soms is het mogelijk om testers te verkrijgen. Zo kunt u een proefstukje maken om te zien hoe de kleur uiteindelijk wordt. De kleur op uw beeldscherm kan namelijk altijd wat afwijken van het eindresultaat. Vooral bij transparante kleuren kan dit het geval zijn omdat de originele kleur van het hout dan veel invloed heeft op het resultaat. 

Tip 5: Houdt rekening met de buren

Wij vinden het altijd zonde om te zien dat de buren enorm verschillende kleuren vlak naast elkaar hebben staan. Overleg daarom met de buren en neem ook de kleurkeuze van hen mee. Zo voorkomt u een lelijk straatbeeld of onenigheid met de buren. 

Tip 6: Ga niet voor té wit

Wit kan buiten best wel heftig zijn. Zuiver wit in de tuin knalt er echt uit. Dit kan heel mooi zijn maar wordt soms onderschat door mensen. In veel gevallen kan iets meer kleur beter zijn. Denk bijvoorbeeld aan grijs of een white-wash.

Tip 7: Bewaar en achterhaal de kleuren

Bij het schilderen is het belangrijk dat u de eerder toegebrachte kleur achterhaald en de huidige kleur goed onthoud. Dat is namelijk makkelijk voor onderhoud. Zo voorkomt u kleurverschillen voor nu en in de toekomst! 

Tip 8: Kies natuurlijk!

Hoewel tegenwoordig vooral kleuren als zwart en antraciet erg populair zijn, vinden wij het belangrijk om te benoemen dat natuurlijke kleuren ook prachtig zijn. Denk bijvoorbeeld aan transparante houtkleuren als Douglas, Teak of bankirai. Dat is veel natuurlijker dan de standaard kleuren.

Kleuren voor buiten schilderen

Hoewel de keuze reuze is, zijn er natuurlijk nog altijd kleuren die extra populair zijn. Zwarte beits is nog altijd met afstand het populairste. Daarnaast is ook kleurloze beits populair. Zoals gezegd beschermt dit wel veel minder tegen verkleuring. Andere populaire kleuren zijn antraciet en grijs. Naast deze dekkende kleuren zijn de transparante hout-kleuren erg populair zoals Douglas beits en Lariks beits. Ook een populaire kleur is antraciet.