CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Hout vergrijzen 11 dec

Uw hout vergrijzen: Zo doet u het

Terug naar overzicht

Hout vergrijzen 

Vergrijzing is iets waar wij normaal gesproken juist voor waarschuwen. Wanneer hout veel in de zon komt, verliest het kleur en wordt het grijzig. Aan de ene kant heel zonde, omdat de originele vitale kleur verloren gaat. Aan de andere kant misschien juist heel mooi. Het is de laatste jaren namelijk razend populair geworden om hout te gebruiken dat er oud uit ziet. Mensen vinden het er karakteristiek uit zien en wie zien het dan ook steeds vaker terug in tuinmeubelen, terrassen, schuttingen en gevels. 

Vergrijzing ontstaat dus zoals gezegd door de zon. De zon zorgt er namelijk voor dat Uv-stralingen het hout binnendringen. Deze stralen hebben hetzelfde effect als op de menselijk huid. Echter wordt onze huid rood van het fenomeen en wordt het hout juist lichter van kleur. Hier valt wel wat tegen te doen, dit kan met een beits, olie of lak waar pigmenten in zitten. Deze pigmenten helpen tegen verkleuring, vergelijkbaar met zonnebrand voor uw huid. 

Steigerhout grijs

Steigerhout is eigenlijk geen echt hout. Het is een verzamelnaam voor soorten hout die zijn vergrijsd. Eigenlijk kan vrijwel elk type hout door gaan voor steigerhout. Toch zien we het meestal bij hardhout omdat hardhout erg duurzaam is en sterk. Wat veel mensen echter niet begrijpen is dat ook hout dat nog niet verouderd is grijs kan worden gemaakt. Dit kan met een speciale grey-wash of white-wash. Met deze producten kleurt u het hout in een mooie oud ogende kleur. Deze washes zijn een verfachtige substantie die makkelijk aan te brengen zijn. Deze washes worden ook vaak aangeboden onder de term steigerhout beits.

Gevelbekleding grijs

Een bekend fenomeen is vergrijzing bij gevelbekleding. Helaas gebeurt dit meestal niet mooi en geleidelijk. Het probleem is dat er grote oneffenheden kunnen ontstaan. Gelukkig zijn er speciale beitsen voor gevelbekleding die dit kunnen voorkomen. Er bestaan zelfs speciale vergrijzers op dit gebied!