CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Verfkleur 24 dec

Verfkleur kiezen? Tips bij het kiezen van een kleur verf!

Terug naar overzicht

Speciaal voor u hebben wij op een rijtje gezet, waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van de juiste kleur verf.

1. Licht

Het is belangrijk om rekening te houden met licht. Het licht op de plek waar u de kleur kiest, is vaak anders dan het licht op de plek waar u het verf gebruikt. Een goed voorbeeld is een plek in de schaduw. Daar lijkt uw verf heel anders dan in een lichte showroom of op een beeldscherm. Houdt hier dus altijd rekening mee. Waar nodig kan een tester of kleurstaal een oplossing zijn voor dit probleem!

2. De zon

Naast de gevolgen van schaduw en licht, is er nog iets waar u rekening mee moet houden. Zonlicht bevat namelijk Uv-stralingen. Deze stralingen kunnen er op lange termijn voor zorgen dat verf kleur verliest. Lees daarom altijd goed bij een product of deze goed tegen zonlicht kan en kleurvast is. De zon kan namelijk voor grote problemen zorgen. Dit geldt zeker bij het schilderen van buitenconstructies! Dit is vooral goed te zien bij verfwerk in zuidelijke landen. Dit ziet er vaak slecht uit door het vele zonlicht. 

3. Kleurstalen

Kleurstalen zijn superhandig. Toch is het belangrijk dat u ook bij een kleurstaal scherp blijft. Een kleurstaal is niet altijd hetzelfde als het eindresultaat. Ten eerste zijn deze stalen natuurlijk erg klein. De kleur kan er in het groot vaak heel anders uit zien. Ook is de ondergrond belangrijk. Verschillende ondergronden kunnen zorgen voor net andere tinten. Wanneer een staal op papier wordt meegegeven, maar u gaat verven op hout. Dan kan het resultaat toch erg anders zijn! Er bestaan ook testers, deze zijn dan vaak handiger omdat u even een plekje kunt uitproberen. 

blauwe muur

4. Trap niet in sfeerafbeeldingen

Sommige mensen zien sfeerafbeeldingen op het internet of in een verfwinkel en volgen deze blindelings. Waar ze dan soms niet genoeg rekening mee houden is de inrichting op de plaatjes. Meestal heeft een professionele stylist allerlei de foto zo ingericht dat de kleur perfect uitkomt. Met de juiste planten, meubels en accessoires allemaal in de juiste kleuren. Bij u thuis of in de tuin is dit vaak anders. Hierdoor kan het resultaat enorm tegenvallen! Het klinkt misschien als een domme vergissing die u niet snel zult maken, maar vele mensen voor u trapte er in. Het menselijke brein trapt snel in dergelijke trucjes om een kleur aantrekkelijker te doen lijken. Kijk bijvoorbeeld naar de afbeelding hier boven, de kleur ziet er hier prachtig uit, maar zal dat ook zo zijn in uw ruimte? Dat is de vraag. 

5. Koopjes jagen

Natuurlijk, het zit in onze Nederlandse genen. Waar mogelijk, gaan we op zoek naar goedkope alternatieven. Toch is het beter om hier met verf wat terughoudender in te zijn. Het zit namelijk zo, de verschillen tussen A- en B-merken kunnen erg groot zijn op het gebied van verf. Zo is het zo dat het resultaat van een wat duurdere verf écht zichtbaar beter is dan bij de goedkopere merken. Om deze redenen kiezen webshops er dan ook vaak voor om enkel A-merken te leveren. Zo ook in het assortiment van Wovar, waar enkel hoogwaardige oplossingen ruimte krijgen. 

Een tweede reden om niet te gaan voor goedkopere alternatieven, is het feit dat dit alleen maar duurder is op lange termijn. Goedkopere merken zijn namelijk veel minder duurzaam en dienen al heel snel weer vervangen te worden. Hierdoor lijkt een budget verf wellicht goedkoper, maar dit is het niet. 

6. Denk aan sfeer

Bedenk goed wat voor sfeer u met een verf creëert. Kleur is namelijk ontzettend bepalend voor het gevoel dat u krijgt bij een ruimte. De laatste jaren kiezen veel mensen blindelings voor wit binnen. Dit zorgt natuurlijk voor een ruimtelijk gevoel, maar kan ook enorm ten koste gaan van de knusse en gezellige sfeer. Kleuren roepen ook bepaalde emoties op. Houd ook hier rekening mee! Bespreek dit eventueel met mensen in uw omgeving. Hoe kijken zij tegen bepaalde kleuren aan? Ook kunt u altijd om advies vragen bij een specialist. 

gekleurde huizen

7. Creativiteit

Wees eens creatief! Veel mensen kiezen blindelings voor de meest standaard kleuren. Op tuinhout is zwart populair, binnen wit. Kijk ook eens verder! Er zijn zoveel mooie kleuren te bedenken. Wilt u niet te expliciet? Er zijn ook tinten die net even afwijken van de standaard kleuren. Toch is zo'n kleine verandering al veel waard. Het zorgt voor meer karakter en een unieke uitstraling! Weest dus niet te bang. U bent creatief genoeg. 

8. Afstemmen

Vergeet vooral ook niet om kleuren af te stemmen. Er zijn veel mensen die niet beseffen dat kleuren enorm van elkaar afhankelijk zijn. Wanneer de kleuren niet op elkaar afgestemd worden, kan dit enorm lelijk zijn. Dit geldt niet alleen voor kleuren die direct naast elkaar te zien zijn, maar ook voor kleuren met wat meer afstand er tussen. Dit geldt zowel binnen als buiten het huis. Houdt hier dus rekening mee!