CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Vandaag besteld, levering binnen 1-2 werkdagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
20 okt

Vergrijzing tegen gaan van hardhout

Terug naar overzicht

Vergrijzing van hardhout

Elk type hardhout vergrijst na verloop van tijd. Dit kan best snel gaan. Veel soorten hardhout zijn al na een jaar volledig vergrijsd. Sommige mensen vinden dit mooi, andere mensen vinden dit juist jammer. De originele kleur straalt volgens hen meer leven en karakter uit dan de grijze variant. Daarom willen veel mensen hun hout graag beschermen tegen dit proces. Vergrijzing gaat vooral snel bij hardhout dat 'plat' over het oppervlakte is gemonteerd. Liggende planken vangen namelijk meer water en zon op. Dit zorgt ervoor dat de vergrijzing stukken sneller gaat! Ook wanneer u hardhout met de groef naar boven heeft gemonteerd, wordt dit proces nog eens flink versnelt. Dit komt omdat water in de groeven blijft liggen. Door uw planken vaak schoon te maken van bladeren en andere rommel, zorgt u er in ieder geval wel voor dat de vergrijzing gelijkmatig verloopt. Zo ontstaan er geen lelijke donkere vlekken op het hout.

Vergrijzing hout bestrijden

Mocht u er voor kiezen om vergrijzing tegen te gaan, dan heeft u in grote lijnen twee opties. U kunt namelijk gaan beitsen of hardhout olie gebruiken. Verven van uw hardhout heeft dus de oplossing! Beide producten beschermen hout tegen vocht, zonlicht, schimmel en andere gevaren van buiten af. Maar waar kunt u nou het beste voor kiezen? Dat ligt volledig aan uw eigen voorkeur. Wilt u de authentieke structuur en kleur behouden, of wilt u de maximale bescherming bieden?

Olie of beits

Simpel gezegd is beits de sterkere variant van de twee opties. Beide producten trekken in het hout en beschermen het hout van binnenuit. Beits is echter nog wat meer aanwezig op het oppervlakte dan olie. Dat heeft als voordeel dat het een sterkere bescherming biedt. Toch heeft het ook een nadeel. Het kan namelijk lichtelijk ten koste gaan van de originele kleur van het hout en vooral de structuur. Er bestaan zowel transparante, kleurloze beitsen als transparante beitsen met een kleur en volledig gekleurde beitsen. Olie heeft dus het grote voordeel dat het de originele look van uw hout behoudt. Kort na aanbreng van de olie kan het hout een iets donkerdere tint krijgen, maar dit ebt na verloop van tijd weer weg tot het de oude kleur heeft. Een ander verschil tussen de twee opties is de frequentie van aanbrengen. Olie dient ongeveer 2x per jaar gebruikt te worden terwijl de meeste beitsen een jaar tot wel 3, 4 of 5 jaar mee gaan. Dit verschilt per beits en per omstandigheden waarin het hout zich bevindt. 

Hout olie of beits

Voor beide opties geldt dat u het gemakkelijk aan kan brengen zonder enige voorkennis of expertise. Volg altijd de instructies die op de verpakking staan. Breng bij voorkeur de beits aan met een kwast, blokkwast of kleine vachtroller. Het is ook altijd mogelijk om een, daarvoor bestemde, verfspuit te gebruiken. Schuur van tevoren wel eerst het hout even op om het vlekvrij te maken. Ook is het altijd belangrijk dat u de planken eerst vocht en vuil vrij maakt. Het is namelijk zo dat vuil en vlekken die worden mee genomen in het beitsen, niet meer te verwijderen zijn. Verder is het belangrijk dat u voorzichtig omgaat met de blikken! Houd deze buiten het bereik van kinderen en lever deze na gebruik in bij een inleverpunt voor speciale en schadelijke stoffen.

Producten die passen bij deze blog