CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
27 nov

Verf - Het verschil tussen hoogglans, zijdeglans en mat

Terug naar overzicht

Glansgraden

Verf en beits kent verschillende glansgraden. De glansgraden onderscheiden zich zoals gezegd in uiterlijk en bescherming. Wij leggen op deze pagina overzichtelijk uit wat, wat is. Te beginnen met matte verf.

Wat is matte verf

Een matte verf geeft simpel weg geen glans. Dit is vooral het geval bij veel beitsen, maar er bestaan ook zeker matte lakken en verven. U kunt verschillende benamingen tegen komen voor matte kleur. Denk aan extra mat, kalkmat en zijdemat. In principe betekent dit altijd redelijk hetzelfde. Een matte kleur heeft een stoere en rustige uitstraling, iets wat veel mensen bewust kiezen om aan te brengen op een schutting, blokhut, tuinhuis, gevel of noem maar op. 

Om dat een matte kleur veel licht absorbeert, zijn lelijke structuren en oneffenheden niet meer te zien. Daarom zegt men ook vak dat matte verf een goede camouflage is voor minder mooi hout. Er bestaan matte verven in allerlei verschillende kleuren, zeker donkere kleuren zien er mooi uit wanneer ze mat zijn. 

Zijdeglans verf

Zijdeglans is simpel gezegd de middenweg bij keuze uit glansgraden. Bij zijdeglans is er duidelijk een glans te zien, wat het duidelijk onderscheidt van mat. Maar een verschil met hoogglans is ook duidelijk te zien. Men zegt vaak dat een zijdeglans lak, verf of beits een warme uitstraling geeft. 

Hoogglans verf

Na het lezen van de vorige twee glansgraden, is de betekenis van hoogglans eigenlijk al een beetje verklapt. Hoogglans is de meest glanzende variant van de drie. Wij raden altijd aan om hoogglans op een effen ondergrond te gebruiken. Hoogglans verf of lak heeft vrijwel altijd een grondverf nodig om mooi uit de verf te komen. Hoogglans is vooral populair bij deuren, kozijnen, trappen en andere houten constructies die u mooi glanzend wilt verven. Een ander voordeel aan hoogglans is dat het heel makkelijk schoon te maken is en ontzettend veel bescherming biedt voor uw hout tegen wind, regen en zon. Een goede hoogglans lak zal niet afbladderen en jaren lang mee gaan!

Producten die passen bij deze blog