CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
vurenhout 19 dec

Zo beits, olie of lak je vurenhout!

Terug naar overzicht

Vurenhout behandelen

Vuren is een veel gebruikte houtsoort in Nederland. Het hout komt van de fijnspar. De reden dat vuren zo populair is, is dat het makkelijk te gebruiken is en relatief goedkoop is. De prijs is relatief laag om twee redenen: Ten eerste wordt het niet geïmporteerd uit verre tropische landen. Het meeste vurenhout komt uit Scandinavië. Maar ook landen als de Baltische Staten, Rusland, Polen en zelfs Duitsland produceren vurenhout. Minder afstand betekend lagere kosten. Een andere reden voor de lage prijs, is het feit dat het hout minder duurzaam is dan veel andere houtsoorten. Dit betekent dat het sneller vervangen dient te worden. Vurenhout kan namelijk slecht tegen vocht, hierdoor ontstaan problemen als houtrot, schimmel en algen.

Levensduur verlengen van hout

Gelukkig kunt u de levensduur van het hout makkelijk met jaren verlengen. Dit kan door het hout te behandelen met beits, olie of lak. Een groot voordeel aan vuren is dat het erg makkelijk zich laat bewerken door dergelijke producten. Wij zullen u uitleggen wat de voordelen en verschillen zijn van de producten. Zo kunt u veel makkelijker een keuze maken!

Vurenhout olie

We beginnen met olie. U kunt het hout impregneren met een olie. Elke olie is transparant, maar ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren. De olie trekt in het hout en beschermt uw vuren van binnenuit. Het grote voordeel aan olie is dat het totaal niet filmvormend is en de natuurlijke uitstraling van het hout mooi behoudt. Een nadeel van olie is, is dat het in sommige gevallen erg vaak aangebracht moet worden. Soms wel 2x per jaar. Ook is de bescherming van olie doorgaans iets minder sterk dan beits of lak. 

Vuren beitsen

De tweede optie die u heeft is beitsen. Beits is verkrijgbaar in ontzettend veel soorten. Ten eerste zijn daar de transparante beitsen. Deze beitsen lijken erg veel op olie maar zijn wel sterker. Ze beschermen ook van binnenuit, maar zijn iets aanweziger op het oppervlakte. Naast transparante beitsen bestaan er dekkende beitsen. Sommige dekkende beitsen hebben een grondverf nodig. Het voordeel aan dekkende beitsen is, dat ze erg sterk zijn. Een nadeel is dat de originele kleur en vaak ook structuur niet meer zichtbaar zijn na het gebruik van dekkende beitsen. Zeker wanneer u voor een zijdeglanzende beits gaat, is dit vaak het geval. 

Lakken

Ten slot kunt u er voor kiezen om te lakken. Vrijwel elke lak heeft een grondverf nodig of moet in meerdere lagen aangebracht worden. Dit is intensief werk en ook wat fout gevoeliger. Het grote voordeel is dat u kunt lakken in allerlei prachtige, glanzende kleuren, maar ook in mat. Alleen met lak kunt u kiezen voor een hoogglans. De bescherming van een lak is sterker dan beits en olie en gaat vele jaren lang mee. Uw vuren hout zal er ook jaren langer door mee gaan. Dit maakt lak op lange termijn ook nog eens een goedkope optie. 

Producten die passen bij deze blog