CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Schilderen goed voor het milieu 10 dec

Waarom schilderen of behandelen goed voor het milieu is!

Terug naar overzicht

Hout behandelen

Hout komt natuurlijk van bomen. Bomen zijn ontzettend belangrijk voor onze aardbol. Bossen zorgen voor de grootste gedeelte van al het zuurstof dat wij inademen. Het is daarom zaak om te voorkomen dat er onnodig veel bomen gekapt worden. Hoewel het grootste gedeelte van al het bos op aarde wordt gekapt met andere doeleinden, is het toch belangrijk om niet onnodig veel hout te gebruiken. Uiteindelijk is het de consument die bepaald hoeveel vraag er is naar hout en hoeveel bedrijven gaan kappen om te verkopen. 

Hoewel hout duurzamer is dan bijvoorbeeld aluminium of kunststof, kunnen we het nog duurzamer maken als het langer mee gaat. De levensduur is dus cruciaal voor de duurzaamheid van hout. Om te kijken hoe we de levensduur kunnen verlengen, moeten we eerst kijken naar de eigenschappen van hout. 

Tverouderen hout

Verouderen hout

Hout is namelijk een natuurlijk product. Dit maakt het op een aantal punten kwetsbaar. Hout dat in de tuin wordt gebruikt, wordt namelijk veel blootgesteld aan de verschillende weersinvloeden. Ten eerste komt het hout in aanraking met zonlicht. Zonlicht zorgt er voor dat hout verkleurt. Dit proces is te vergelijken met het verbranden van de menselijke huid. Hout wordt echter niet rood, maar grijs. Veel mensen vinden dit niet mooi en dit zorgt er voor dat zij het hout snel lelijk gaan vinden en willen vervangen. Het is echter vooral een ontwikkeling voor het oog, verder heeft het weinig gevolgen voor het hout. 

Regen heeft grotere invloeden op uw hout. Water trekt namelijk in hout en zorgt voor problemen van binnenuit en aan het oppervlak tegelijk. De gevolgen van water zijn onder ander rot, schimmel en algen. Rot en schimmel kunnen het hout enorm aantasten. Wanneer het hout te veel gaat rotten wordt het licht en slap. Hierdoor zal het hout snel vervangen moeten worden. Wat natuurlijk ontzettend zonde is en niet goed voor het milieu. 

Hout en vergrijzing

Gelukkig zijn er manieren om dit proces tegen te gaan. Dit kan met beits, olie en lakverf. Wanneer u goed onderhoud pleegt met dergelijke producten, kan het hout vele jaren langer mee gaan. Soms wordt de levensduur wel verdubbelt! De producten zijn namelijk vocht regulerend en brengen pigmenten aan die beschermen tegen de sterke zon.

beits, olie en verf

Er zijn verschillende soorten beits, olie en verf. Denk aan allerlei verschillende merken en types. Wilt u specifiek een product zonder schadelijke stoffen voor het milieu? Kies dan een beits, olie of lak op waterbasis. Deze zijn milieu vriendelijker en bevatten niet of nauwelijks schadelijke stoffen. Toch is de bescherming van deze producten niet minder.

Behandel voor het milieu!

Het behandelen van hout zorgt dus voor een langere levensduur. Zoals uitgelegd in deze blog, betekent een langere levensduur minder vraag naar hout en dus minder verdwijning van bossen. Het behandelen kost even wat geld en tijd in eerste instantie. Op lange termijn bespaart de juist beits, olie of lak u juist heel veel geld! Want hout vervangen is duurder dan hout behandelen. 

Producten die passen bij deze blog