CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
28 okt

Waarom zon een gevaar is voor uw hout!

Terug naar overzicht

Zonlicht en hout

Het meeste tuinhout komt in aanraking met zonlicht. Schutting, gevelbekleding en terrassen zijn hier een perfect voorbeeld van. Hoe langer een plank in de zon komt, hoe sneller deze lelijk wordt. Zeker bij hout waar water op blijft liggen gaat dit zeer snel. Hout heeft van nature stoffen die dit tegen gaan, maar deze verdwijnen in de loop der tijd door regen en erosie van de wind. 

Hout vergrijzing

Door Uv-stralingen die het hout binnen dringen raakt het hout zijn kleur kwijt. De planken en balken worden dan lichter en langzamerhand grijs. Dit proces noemen wij vergrijzing. Er zijn mensen die dit mooi vinden en zien vergrijsde planken als karakteristiek en uniek. Echter zal de vergrijzing vaak een punt bereiken waarbij het echt niet meer mooi is. Tevens kiezen mensen vaak het hout voor in hun tuin op basis van de kleur die het heeft. Het is dan ook goed te begrijpen dat mensen deze originele kleur willen behouden voor een mooi terras, muur, meubel of schutting. Hoe snel hout vergrijst, verschilt trouwens enorm per houtsoort. Vooral hardhout staat er om bekend snel te vergrijzen. Wilt u uw hout effen laten vergrijzen zonder kleurverschillen? Gebruik dan vergrijzers!

Een groot misverstand is overigens dat vergrijsde planken ook minder sterk zijn. Dit hoeft zeker niet het geval te zijn. De echte boosdoener is namelijk water. Wanneer hout langdurig nat is kan het gaan rotten en ontstaan er veel plekken met schimmel. Dit kan ervoor zorgen dat er scheuren en barsten ontstaan in het hout. Omdat dit een proces is dat tijd nodig heeft, gaat het vaak redelijk gelijk op met vergrijzing. Toch heeft het een totaal andere oorzaak.

Vergrijzing hout tegengaan

Gelukkig kunt u er voor zorgen dat uw hout gewoon mooi blijft. Er bestaan namelijk verschillende onderhoudsmiddelen voor hout die vergrijzing tegengaan. Voor hardhout is een populaire oplossing hardhout olie. Deze olie trekt diep in het hout en brengt enkele pigmenten aan. Deze pigmenten bestrijden Uv-stralingen. Het hout wordt door deze olie vaak wel iets donkerder, dit neemt in verloop van tijd weer af. Voor een goede bescherming is het belangrijk om deze olie regelmatig opnieuw aan te brengen. De frequentie hiervan verschilt per olie en per merk. In de meeste gevallen is behandeling 1 of 2 keer per jaar nodig. 

Een andere optie is beits of (lak)verf. Er bestaan zowel transparante beitsen als beits in een dekkende kleur. Bij een dekkende kleur of verf kiest u er voor om het hout volledig een nieuwe kleur te geven. Beits en verf zorgen voor de maximale bescherming, zowel tegen vocht als tegen de zon. U kiest er dan dus wel voor om de kleur verloren te laten gaan. In veel gevallen gaat ook de originele structuur en nerf verloren. Bij een transparante beits behoudt u de originele kleur en structuur beter. Deze transparante beits is iets sterker dan de olie, maar heeft vaak ook iets meer gevolgen voor de structuur en kleur. Er bestaan zeer goede kleurloze beitsen die originele kleur goed kunnen behouden. 

Producten die passen bij deze blog