CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Vandaag besteld, levering binnen 1-2 werkdagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Wat is beits? 08 dec

Wat is beits?

Terug naar overzicht

Schimmel, rot, algen en verkleuring

Dat zijn een hoop negatieve dingen op een rijtje. Tuinhout wordt blootgesteld aan de verschillende weersomstandigheden die ons land kent. In een land waar 4 seizoenen voorkomen op een gemiddelde zondag middag, krijgt uw hout te maken met zon, regen en wind. Het weer heeft sterk invloed op uw hout. Wanneer het hout te nat is, kan het gaan rotten en ontstaan er al snel sporen van schimmels. Rot en schimmel kunnen funest zijn voor een plank of balk. Het hout verliest kracht en er komen lelijke, kapotte stukken aan de oppervlakte. De zon heeft ook sterk invloed op het hout, met name voor het oog. Hout vergrijst namelijk na verloop van tijd. De zon dringt met Uv-stralen door op het hout en doet de kleur langzaam verdwijnen.

Beitsen

Er zijn verschillende manieren om dit te bestrijden. Misschien wel de populairste methode is beits. Beits is een soort verf dat in het hout trekt. Het beschermt uw hout van binnen uit. Het werkt vochtregulerend en brengt pigmenten aan die beschermen tegen de zon. Er zijn verschillende soorten beits. Ten eerste zijn daar de transparante varianten. Er zijn kleurloze transparante beitsen, maar ook beitsen in allerlei verschillende kleuren. Hoe donkerder de beits, des te meer pigment en des te meer bescherming tegen de zon. Een goede beits zorgt er voor dat schimmel en rot geen kans krijgen door de vochtregulerende werking. 

Naast transparante beits bestaan er ook dekkende beitsen. Dit zijn gekleurde beitsen die als een laag over het hout heen komen. De structuur en de nerf zijn hierdoor niet (goed) meer zichtbaar in het hout. Dekkende beits biedt doorgaans wel meer bescherming dan transparante varianten, zeker tegen verkleuring. Sommige dekkende beitsen hebben een grondverf of andere onderlaag nodig voor dat ze aangebracht kunnen worden. Lees daarom goed de productinformatie voor u een dekkende beits koopt zodat u weet of dit nodig is. 

Er is ontzettend veel keus in beits. Er zijn verschillende merken op de markt, ieder met andere eigenschappen. Het aantal jaren dat de beits mee gaat, de mate van bescherming, hechting enzovoorts zijn allemaal afhankelijk van het type en merk dat u koopt. Er bestaan speciale beitsen voor blokhutten, meubels, hardhout en nog veel meer. Op onze website vindt u veel soorten beits, enkel van absolute A-kwaliteit. Enkele voorbeelden van soorten beits die wij verkopen zijn tuinbeits, tuinhuis beits, steigerhout beits, beits voor gevelbekleding en meer.

Alternatieven voor beits

Naast beitsen kunt u ook nog kiezen voor een (lak)verf of olie. Beide hebben hun voor- en nadelen ten opzichte van beits. Beits is eigenlijk de middenweg. Lak is een dekkende laag, vaak in zijdeglans of hoogglans. Lakverf biedt de maximale bescherming, maar heeft bijna altijd een grondverf nodig en is volledig dekkend, dit betekent dat de structuur van het hout en de originele kleur volledig verloren gaan. 

Olie is de lichtere variant. Olie lijkt veel op beits en trekt ook diep in het hout. Olie is vochtregulerend en beschermt ook tegen zonlicht. Olie is echter een stukje minder sterk dan beits. Dit betekent dat olie minstens 1x per jaar aangebracht moet worden en eigenlijk zelfs vaker. Het voordeel van olie is echter dat de originele uitstraling van het hout zeer goed bewaard blijft. Olie is altijd transparant en kan in verschillende kleuren geleverd worden maar ook kleurloos. 

Wij adviseren eigenlijk bij hardhout liever om hardhout olie of terras olie te gebruiken. Dit is namelijk beter qua hechting dan beits. Het trekt namelijk meer in het hout.

Producten die passen bij deze blog