CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
 • Vandaag besteld, levering binnen 1-2 werkdagen
 • 30 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Lak 12 dec

Wat is lak?

Terug naar overzicht

Lak

Lak is één van de drie grote opties om uw hout te behandelen in de tuin. Op het oog kunt u lak gelijk herkennen. Lak heeft namelijk sterke dekkende kleuren en het zorgt er voor dat de structuur van het hout niet meer zichtbaar is. De lak zit als een filmvormende laag over het hout heen. Meestal is lak zijdeglans of hoogglanzend. Dit vinden veel mensen erg mooi aan lak. Er bestaan ook soorten lak die mat zijn. Lak biedt ontzettend sterke bescherming voor het hout! Het houdt vocht tegen en voorkomt verkleuring. 

Het aanbrengen van lakverf kan soms veel werk zijn. Het voordeel is wel dat het dan meer bescherming biedt en daar door langer mee gaat dan bijvoorbeeld olie of beits. Olie en beits dienen namelijk met een veel hogere frequentie aangebracht te worden. Maar waarom is lak dan meer werk om aan te brengen? In principe heeft elk soort lak een onderverf nodig. Dit maakt de klus duurder en intensiever. De grondverf is nodig om er voor te zorgen dat de verf goed hecht en niet loslaat. Ook verkleint het de kans dat er barstjes ontstaan aan het oppervlakte. 

Varianten

Er bestaan verschillende varianten lak. Zo zijn er verven die verdunt zijn met water en varianten die verdunt zijn met terpentine. Watergedragen heeft het voordeel dat het niet vergeelt en het is beter voor het milieu. Ook is het geurloos, wat terpentine niet is. Het voordeel van terpentine is dat het zorgt voor meer duurzaamheid buiten, tenminste dit was het geval. Tegenwoordig zijn er veel watergedragen varianten die net zo sterk zijn. Ons advies is dan ook altijd om voor dergelijke merken te kiezen of andere merken op waterbasis waarvan de recensies zeer positief zijn. 

Verder zijn de lakken met name te onderscheiden op kleur en glansgraad. De ene lak heeft een hogere glansgraad dan de andere en dit is puur een kwestie van smaak waar u voor kiest. Lak is verkrijgbaar in vrijwel alle kleuren. Bij Wovar vindt u de meest populaire kleuren. 

Voordelen en nadelen op een rijtje

Voordelen:

 • Biedt de beste bescherming van uw hout
 • Gaat lang mee
 • Geeft uw hout de mooiste kleuren
 • Verkrijgbaar in verschillende glansgraden

Nadelen:

 • De originele structuur van het hout is niet meer zichtbaar
 • Kan barsten en scheuren vertonen
 • Heeft meestal grondverf nodig

Alternatieven van lak

De alternatieven voor lak op tuinhout zijn beits en olie. Beits is eigenlijk de middenweg. Er bestaan zowel transparante beits waarbij de nerf nog goed zichtbaar blijft als dekkende beitsen. Beits trekt anders dan lak ook in het hout en zorgt voor vochtregulering van binnen uit. Voordelen van beits zijn dat in veel gevallen de structuur zichtbaar blijft, ook gaat het minder snel bladeren dan lak. Het nadeel is dat het iets minder sterk is en vaak wat vaker aangebracht moet worden. Ook is beits niet verkrijgbaar in glanzende varianten. Iets wat mensen soms wel zoeken in hun schilderwerk. 

lakken

Olie is de minst sterke variant. Olie heeft echter wel een ander groot voordeel. In veel gevallen is het bijna niet te zien dat er olie op zit. De nerf blijft erg mooi zichtbaar en de structuur gaat dus niet verloren. Voor veel mensen is olie de mooiste variant omdat het karakter van het hout bewaard blijft. Nadelen zijn dat de bescherming wat minder is, zeker bij de lichte kleuren. Vergrijzing kan dan vrij snel plaats vinden. Voor goed onderhoud moet daardoor erg vaak olie aangebracht worden. Soms tot wel 3x per jaar. De afweging welk product u kiest, is een kwestie van smaak en een afweging tussen uiterlijk, bescherming en gemak. 

Bij Wovar verkopen wij een aantal soorten lak. Zo vindt u hier bootlak en traplak. Traplak spreekt voor zich. Bootlak wordt echter niet alleen gebruikt voor boten maar ook voor bijvoorbeeld kozijnen en deuren. Deze lakken zijn zeer sterk en worden daarom met name voor deze toepassingen gebruikt. Ook zijn de lakken vaak mooi glanzend en extra goed bestand tegen water. 

Een greep uit ons assortiment