CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
wintertips-tochtwering 04 nov

Wovar Wintertips: Tochtwering

Terug naar overzicht

Met de winter voor de deur, gaan we weer te maken krijgen met lagere temperaturen. Buitenshuis trekt u daarom een dikke jas, sjaal en handschoenen aan. Binnenshuis hoort dit echter niet nodig te zijn. Toch hebben veel woningen te maken met tochtende kieren en gaten. Door het gebrek aan tochtwering, ervaart u een vervelende koude luchtstroom. Wilt u voor goed een einde maken aan deze koude lucht die uw woning binnenstroomt? Lees dan de Wovar Wintertips om uw woning te voorzien van een betere tochtwering. Wij nemen een aantal mogelijkheden met u door waardoor u de isolatie van uw woning kunt verbeteren. 

Tochtwering

Om de tocht te bestrijden, moet u eerst weten waar deze vandaan komt. Hiervoor kunt u op een koude dag langs verschillende naden voelen. Denk hierbij aan een brievenbusklep, kozijnen, ramen en deuren. Mocht u een kruipruimte of kelder met een luik hebben, kunt u deze ook het beste meenemen bij de controle. Deze plekken gaat u allemaal bij langsvoelen, totdat u een koude lucht voelt. Ook wanneer u deze niet voelt, kan het verstandig zijn deze kieren of gaten te dichten. Wanneer u alle kieren, gaten en spleten heeft gelokaliseerd, gaat u verder met de bestrijding hiervan. 

Tochtstrip voordeur

De meest voorkomende veroorzaker van koude luchtstromen in uw woning, is toch wel de voordeur. Zeker wanneer uw woning al wat langer staat is de kans groot dat u te maken heeft met spleten. Deze spleten kunt u in de meeste gevallen erg gemakkelijk oplossen. Voordeuren zijn namelijk uit te rusten met kant- en klare tochtstrips. Kies voor een variant die u aan de achterkant van de deur vastschroeft of een strip die in het kozijn geplakt wordt. De variant die u vastschroeft is meestal iets effectiever en zorgt ervoor dat uw deur altijd goed af te sluiten is. De variant die u bij de deur in het kozijn plakt, is ook erg effectief, maar moet wel bij uw deur passen. Wanneer deze strip te dik is, kan dit het sluiten van uw deur lastiger maken. Let dus goed hierop. Deze strip monteert u door eerst de deur goed te ontsmetten. Vervolgens neemt u de tochtstrip en haalt u de plakrand er af. Plaats de tochtstrip in de hoek van het kozijn en knip deze op het eind af. De tochtstrip die u tegen de deur schroeft, komt in variant met rubber strip of borstel. Zo zorgt u voor een zo strak mogelijke aansluiting van de deur op het kozijn, zonder dat uw deur moeilijker open- of dicht gaat. Een tochtprofiel, zoals de tochtstrip ook wel heet, is verkrijgbaar in diverse maten en gemaakt van kunststof of metaal. Een tochtprofiel kunt u ook op maat zagen wanneer deze te lang is voor uw deur. 

Tochtstrip raam

Hierbij gaan we er even van uit dat u al beschikt over dubbel glas. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal een tochtstrip bij uw ramen minder effectief zijn. U zult alsnog winst behalen met de tochtstrips, echter raden wij in dit geval aan uw ramen te vervangen. Tochtstrips gelijk aan die van een deur kunt u aan de binnenkant van het kozijn plakken, zodat de tochtstrip voorkomt dat koude licht naar binnen stroomt. Als alternatief kunt u ook tochtband plaatsen. Dit is een rechte stroom die lijkt op een soort tape. Aan de onderkant zit een klevende rand welke u tegen het kozijn (of een ander oppervlak) kunt plakken. 

Tip: Plak de tochtband stuk voor stuk op het kozijn. Verwijder dus niet meteen de hele beschermstrip van de plakrand. Zo kunt u nauwkeuriger te werk gaan tijdens het plakken. 

Brievenbus tochtwering

Brievenbus tochtwering is eigenlijk alleen van toepassing wanneer u een brievenbusklep heeft. Voor een briefplaat, welke aan de buitenkant van uw woning wordt geplaatst, is een speciale tochtklep. Deze tochtklep komt in twee vormen: een klep die aan de binnenkant komt en een borstel. Aan de binnenkant van uw deur of kozijn zorgt deze brievenbus tochtwering ervoor dat u geen of minder koude lucht naar binnen krijgt door uw briefplaat. 

Kit en tochtband

Voor alle overige kieren, spleten, naden en gaten heeft u de keuze uit kit en tochtband. Voor grotere ruimtes kunt u wellicht ook purschuim gebruiken. Hierbij is het wel belangrijk om voorzichtig te werk te gaan, omdat purschuim enorm veel uitzet. Voor kit heeft u keuze uit acrylkit en siliconenkit, ook zijn er speciale kits die extra bescherming tegen vocht bieden. Mocht u de kitrand mooi willen wegwerken, dan is het belangrijk om rekening te houden met overschilderen. Siliconenkit is meestal minder goed over te schilderen. Acrylkit is over het algemeen erg makkelijk over te schilderen. 

Gaat u ook aan de slag met tochtband, tochtprofiel, tochtstrips of andere isolatie? Kijk dan bij onze tochtstrips, isolatiemateriaal of lijmen, kitten en tape

Wovar Wintertips: Tochtwering