CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
 • Besteld voor 20:00, morgen in huis
 • 30 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Blog zelf kerstboomstandaard maken 31 okt

Zo maakt u uw eigen kerstboomstandaard van hout!

Terug naar overzicht

Voor veel mensen is het de leukste tijd van het jaar: kerst. De doe-het-zelvers onder ons gaan druk aan de slag met het maken van kerstkransen en andere kerststukjes. Maar wist u dat er nog veel meer zelf te maken valt om een leuke kerstsfeer in huis te creëren? Bouw bijvoorbeeld uw eigen houten kerstboom of kerstboom standaard. In deze blog gaan we dieper in op dat laatste. Aan de hand van een eenvoudig stappenplan weet u straks hoe u zelf een kerstboomvoet maakt!

Wat heb ik nodig voor de bouw van een kerstboom voet?

Voordat u kunt beginnen met het bouwen van de kerstboom standaard, dient u een aantal materialen en gereedschappen bij de hand te hebben. Deze hebben we voor u hieronder opgesomd:

 • Vurenhouten lat 33 x 69 mm (minstens 120 cm)

 • Handzaag

 • Spaanplaatschroeven verzinkt 4 x 60 mm

 • Elektrische boormachine

 • Waterpas

 • Torx-20 bitje

 • Rolmaat

Nu we het juiste gereedschap bij de hand hebben, kunnen we beginnen met het bouwen van de kerstboomstandaard.

Kerstboomstandaard van hout maken

Stap 1: De eerste stap omvat het op maat zagen van de vurenhouten latten. Hoe breder u de kerstboomvoet maakt, des te steviger het geheel wordt. Voor een standaard kerstboom van 150-180 cm volstaat een kerstboom houder van 50 cm breed. Zaag van het latje 2 stukken van 50 cm en twee stukken van 10 cm. Mocht u een hogere boom hebben, kunt u ervoor kiezen om de lange stukken wat te verlengen.

Stap 2: Vervolgens is het tijd om een kruis te maken. Leg de gezaagde latten van 50 cm in een kruis over elkaar. Zorg ervoor dat ze elkaar precies in het midden kruizen om de stevigheid van de kerstboomstandaard te garanderen. Schroef het kruis in het midden vast met minstens twee spaanplaatschroeven. 

Stap 3: Om de kerstboom standaard stevig te maken, plaatst u bij deze stap de pootjes onder de voet. Monteer de twee korte stukjes aan het uiteinde van de bovenste lat van het kruis. Schroef ook deze vast met spaanplaatschroeven. Zet het kruis nu op de grond en kijk of hij mooi waterpas is.

Stap 4: Na het maken van de kerstboom standaard, is het nu tijd om de boom gereed te maken voor plaatsing. Zorg ervoor dat de stam van de kerstboom aan de onderkant mooi recht is. Is dat niet het geval, dan kunt u eventueel nog een stukje afzagen. Zet de stam vooraf nog even in het water zodat deze nog een beetje water op kan nemen.

Stap 5: Bij deze stap bevestigt u de kerstboom aan de standaard. Neem een lange schroef of spijker (minstens 2 x de dikte van het hout) en schroef deze aan de onderkant van de kerstboomstandaard door het hout tot er een klein puntje uitkomt. Zo voorkomt u dat de kerstboom houder gaat schuiven tijdens het monteren. Zet de kerstboom vervolgens recht op het puntje en boor de schroef helemaal door in de stam. Om er zeker van te zijn dat de boom goed aan de kerstboomvoet vast komt te zitten, plaatst u nog een schroef.

Stap 6: Zet de boom tot slot overeind en kijk of hij goed recht staat. Als de boom niet helemaal recht staat, kunt u de uiteinden van de kerstboomhouder opvullen met viltjes. Als de boom niet mooi recht op de houder staat, kunt u deze het beste even opnieuw vastschroeven.

Nu de boom staat, kunt u beginnen met het versieren. U kunt er ook nog voor kiezen om de kerstboomstandaard van een kleurtje te voorzien, zoals bijvoorbeeld zwart of grijs. Ga voor alle kleuren beits naar ons assortiment verf en beits.

Producten die passen bij deze blog