CURRENT LOCALE nl-nl

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
gevel-zwart-beitsen 15 mrt

Gevel (zwart) beitsen - Zo beits je een gevel!

Terug naar overzicht

Houten gevelbekleding is razend populair en neemt elk jaar toe in populariteit in Nederland. Veel gebruikte houtsoorten zijn Fraké, Red Cedar en bijvoorbeeld Ayous. In deze blog leggen wij uit hoe u uw gevelbekleding het beste kunt behandelen. Ook leggen we stap voor stap uit wat u moet doen aan waar u rekening mee dient te houden. Onlangs hebben wij zelf nog de gevelbekleding van een vakantiehuis in de beits gezet. Hier hebben we een uitgebreide video van gemaakt en ook deze is terug te vinden op deze pagina. 

Waarom gevelbekleding beitsen?

Dit is erg belangrijk! Waarom? Omdat het zorgt voor de nodige bescherming! Houten gevelbekleding is natuurlijk niet goedkoop. Wanneer u flink betaald voor een mooie wand, wilt u natuurlijk ook dat deze lang mooi en goed blijft. Hiervoor is het van belang om te beitsen of oliën. Beits beschermd uw hout namelijk. Dit komt door vochtregulatie en door pigmenten. Hierdoor krijgt u geen last meer van houtrot, schimmel, vlekken, kromtrekkend hout, verkleuring en andere problemen! Het is dan natuurlijk wel van belang dat u de gevel na het schilderen ook goed onderhoudt. 

Behandeld vs nieuw hout

Er zit wel verschil in het behandelen van nieuw of eerder behandeld hout. Vooral bij nieuw hout is het even goed opletten. Wij adviseren namelijk altijd om voor montage al uw gevelbekleding te behandelen de eerste keer. Doe dit in minstens 2 lagen. Zo voorkomt u dat het hout via de achterkant toch nat wordt aan de binnenkant. Wanneer dit gebeurt kan het gaan kromtrekker, scheuren, rotten en krijgt u last van schimmel. Dit wilt u natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk om rondom te behandelen voor bevestiging aan de gevel! 

Is uw hout al bevestigd en eerder gebeitst? Dan is het onderhoud ontzettend makkelijk. U hoeft dan enkel op te schuren, stofvrij te maken en aan te brengen. Hierbij is normaal gesproken 1 laag al genoeg! Bij zwarte beits is deze interval gemiddeld zo'n 5 jaren, maar dit verschilt natuurlijk per merk en per product.

To show how to create blog post

Welke beits gebruiken? 

Bij het behandelen van een gevel is het belangrijk dat u een zeer goede beits kiest. Gevelbekleding krijgt veel temperatuurschommelingen te verduren. Daarnaast heeft het last van zon, regen en wind. Om deze redenen is in veel gevallen een betere beits nodig dan bij bijvoorbeeld een pergola. De beits dient extra flexibel te zijn en niet te bladeren. Daarnaast dient het vochtregulerend of vochtwerend te zijn en is het van belang dat de kleur lang behouden blijft! De gevelbeitsen kan namelijk een lange en zware klus zijn. Dit doet u dus liever niet onnodig vaak! Om deze redenen kiezen wij eigenlijk altijd voor een beits die speciaal ontwikkeld is voor gevelbekleding

Gevel beitsen

Hieronder een 5- stappenplan voor heet beitsen van uw gevelbekleding. Het stappenplan betreft het beitsen van onbehandeld hout. 

1. Uitzweten

 Bij het gebruik van thermo hout zoals thermisch Ayous, adviseren wij altijd om eerst uit te laten zweten. Ook bij Red Cedar is dit het geval. Laat dan liever het hout minstens een maand luchten om alle afvalstoffen te verwijderen. Bij ander hout is dit normaal gesproken niet nodig. 

2. Voorbereiden

Schuur het hout ligt op. Zorg er vervolgens voor dat het volledig vet- vuil- en stofvrij is. 

To show how to create blog post

3. Rondom behandelen

Voor het beste resultaat behandeld u het hout in 2 lagen rondom. Omdat na bevestiging het niet meer mogelijk is om de achterkant te verven, is het verstandig om een dubbele laag aan te brengen voor de langste en beste bescherming. Na behandelen en tussen de lagen door goed laten drogen! De droogtijd staat vermeld op de verpakking en op onze website bij ieder product. 

4. Monteren

Vervolgens kunt u gaan monteren op de manier zoals u wenst.

5. Laatste laag aanbrengen

Na montage brengt u nog één laag aan voor het mooiste resultaat en de maximale bescherming!

Ook voorzien wij u graag van een 3- stappenplan van hout dat al eerder behandeld is:

1. Schuur het hout 

Schuur het hout op en verwijder oneffenheden

2. Maak het hout vuil- vet- en stofvrij

Bij vieze vlekken adviseren wij om dit eerst te verwijderen. Na het schuren goed borstelen om het stof te verwijderen

3. Een nieuwe laag aanbrengen

Vervolgens kunt u de beits aanbrengen. Doe dit van boven naar beneden. Voor meer info adviseren wij om de bovenstaande video eerst te bekijken! 

Producten die passen bij deze blog